banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Spekülasyon yok, 1.1 milyon fazla kurbanlık var

Bayram öncesi spekülatörleri uyaran Bakan Eker, fiyatların günlük takip edildiğini söyledi. Eker, 21 Eylül itibariyle geçen yıl kesilen kurban sayısından 1.1 milyon fazla kurbanlık olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kurban Bayramı’na yaklaşık bir buçuk ay kala yeniden gündeme gelen kurbanlık sayısının yetersiz olduğuna ilişkin iddialara sert tepki gösterdi. Kurban Bayramı öncesinde spekülatörleri sert bir şekilde uyaran Bakan Eker, geçen yıl Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlık sayısına göre şu anda yaklaşık 1.1 milyon fazla kurbanlık olduğuna dikkat çekti. Eker “Kimse spekülasyon yapmasın” dedi. Eker, Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala, Türkiye’nin kurbanlık sayılarını ve alınan önlemleri STAR’a anlattı. Eker, Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte gündeme gelen, kurbanlık sayısının yetersiz olduğuna ilişkin iddialara ise kurbanlık sayıları ile yanıt verdi. Eker, 21 Eylül saat 11.00 itibariyle 851 bin büyükbaş, 3 milyon 170 bin de küçükbaş kurbanlık mevcudunun bulunduğunu bildirdi. 2009 yılı Kurban Bayramı’nda, 649 bin büyükbaş, 2 milyon 108 bin küçükbaş, 2010 yılı Kurban Bayramı’nda ise 591 bin büyükbaş 2 milyon 233 bin de küçükbaş hayvanın kesildiğini vurguladı. Bu rakamlar dikkate alındığında şu andaki kurbanlık sayısının geçen yıl kesilen kurbanlık sayısından yaklaşık 1.1 milyon fazla olduğunu ifade eden Eker “Dolayısıyla kimse, kurbanlık sayısı yetersiz diyerek spekülasyon yapmaya kalkmasın” diye konuştu.

Fiyatı yükseldi iddialarına yanıt

Et fiyatlarındaki gelişmelerin de anında takip edildiğini hatırlatan Bakan Mehdi Eker, et fiyatlarının yükseldiğine yönelik iddiaları da değerlendirdi. Et fiyatlarını, kurbanlık fiyatlarını ve hububat fiyatlarını günlük olarak takip etmek için sistem kurduklarını belirten Eker, bazı ürünlerdeki fiyatların ise gün içinde bir kez güncellendiğini söyledi. Eker, et fiyatlarının 13 ildeki merkezlerden, kurbanlık fiyatlarının ise 81 ildeki tarım müdürlüklerinden alındığını söyledi. Eker, geliştirilen sistem sayesinde toplanan fiyatların günlük olarak kendisinin cep telefonuna gönderildiğini ifade etti. Nisan 2010’dan bu yana et fiyatlarında kısmi düşüşler olduğunu ifade eden Eker, Nisan 2010’da 16 lira 13 kuruş olan karkas etin fiyatının, 21 Eylül itibariyle 15 lira 47 kuruş olduğunu söyledi. Eker, büyük miktarda et satışı yapan firmaların, fiyatlarının da sürekli takip edildiğini belirterek, olası bir dalgalanma halinde, yeni politikalar geliştirildiğini kaydetti.

OECD RAPORU

Tarıma en fazla  destek Türkiye’de

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkelerde tarım sektörüne yapılan destek azalırken, sadece Türkiye’de bu oran artış gösterdi. OECD’nin raporunda, OECD içinde tarıma verilen ortalama destek oranı giderek düşerken, Türkiye’de bu oran arttı. OECD ülkelerinde 2010’da tarım sektörüne verilen destek rekor düşüşle 227 milyar dolara indi. Bu 1980’li yıllardan bu yana en düşük seviyeyi ifade ediyor. OECD raporuna göre, tarım sektörü desteği bir tek Türkiye’de artış gösteriyor. Rapor, Türkiye’de, 1986-1988’de yüzde 20 olan tarım sektörüne desteğin, 2008-2010 döneminde yüzde 27’ye çıktığını gösteriyor.

Hüseyin Özay / Star Gazete

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.