banner2
Öne Çıkanlar Urfa Sac Kavurması PKK imam Halil Şeffaf Bosna Hersek Şanlıurfa Büyükşehir

ŞİGEM, Urfanın ihracaatını artıracak

Şanlıurfa, ŞİGEM projesiyle ihracatını artırmak istiyor

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ile Şanlıurfa Ticaret Borsası kentin ihracatını artırmak için ortak proje hazırladı. Güneydoğu illeri arasında ihracatı Projesini Karacadağ Kalkınma Ajansının hibe desteği verdiği çağrıya sunan ŞUTSO ve Şanlıurfa Ticaret Borsası gerekli desteği aldı. Geçtiğimiz gün EL Ruha Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla Şanlıurfa İhracatını Geliştirme Merkezinin(ŞİGEM) tanıtım toplantısını yaptı. Basın toplantısında ŞİGEM’in hedeflerini proje koordinatörü Cemil Öztürk bir sunumla gazetecilere aktardı. Öztürk, proje kapsamında ihracat kapasitesi olan ancak ihracat yapamayan firmalara danışmanlık hizmetinden pazar araştırmasına, kurumsallaşmadan uluslar arası fuarlara kadar birlikte bir çalışma yürüteceklerini anlattı.

Ürün ve ülke bazlı pazar araştırmaları yaparak Şanlıurfa’daki ihracatçı firmalara destek vereceklerini hatırlatan Öztürk, dış ticaret eğitimlerinin yanı sıra Suriye ve Irak iş forumları da düzenleyeceklerinin altını çizdi.

 

ŞUTSO BAŞKANI ERTEKİN: URFA ÜZERİNDEKİ ÖLÜ TOPRAĞINI SİLKELEMELİ

ŞİGEM tanıtım ve sunumunun ardından söz alan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, Şanlıurfada ihracat yapacak babayiğit firmalara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Şanlıurfaya ölü toprağı atıldığını dile getiren ŞUTSO Başkanı şöyle konuştu:”Biz ihracat yapmaya çalışırken, bir yandan elimizde doğru düzgün firma olmadığını görüyoruz.  ŞİGEM projemizle mesela fiyatı belli bir mal için bu malı üretecek babayiğit firma arayacağız. Bakın böyle ürünler var. Bunu üretecek babayiğit firma yok mu? diyeceğiz.. Şuan elimizde yatırım için hazırlanmış fizibilitelerimiz var. Bunlar için yatırımcı arıyoruz. Sanki üzerimizde ölü toprağı serpilmiş. Bu toprağı silkinmemiz gerekiyor.  Yaptığımız işleri küçük görmeyelim. Ufak da olsa bir değişiklik yapıyorsak kendimizi küçük görmeyelim. Bu iş bir günde olmaz ama Urfanın potansiyeli Gaziantepten büyüktür. Şanlıurfanın tarihi değerleri var ki,  bunlar Gaziantepte yok. Hep birlikte el ele vererek bu işleri başarabiliriz. Dünyada bu işler yatarak olmuyor. Bunlar için çalışmak lazım. Avrupa Birliği kanalı ile birlikte her 3 ayda bir 4 firmaya İhracatçı yetiştirme kurslarımız olacak. Bu 2011 yılında devam edecek. İhracat yapacak firmalara eleman desteği de vermeyi planlıyoruz. Şanlıurfada çok geniş tabii kaynaklarımız, topraklarımız var. Ama daha çok hammadde üreticisi pozisyonundayız.

Şanlıurfa’nın 2009 yılındaki hammadde üretimi 4,5 milyar lira civarında. Ama bunu katma değerli hale getirmemiz gerekiyor. Ne yiyelim değil ne iş yapalım bu ne işi de mümkün olduğu kadar birlikte yapalım. Tek başına keşke gücü yeten firmalarımız olsa. Firmaların teker teker çapına bakıyoruz. Öyle çok büyük firmamızda yok. O nedenle bu firmalarımızın bir iki tanesinin birlikte iş yapması lazım.

Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.