banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Sıcak Kış Asmaları Aldattı

 Şanlıurfa'da az sayıda bulunan bağlar'da açan asma yaprakları görenleri şaşkına çevirdi.

Mart hatta Nisan ayında açması gereken asmaların kışın ortasında açması verim düşüşüne neden olacağı belirtildi.


Şanlıurfa'da Küçük Alanlı Köyünde havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle asmalar filiz açtı. Asmaların filiz yapması, bu asmalardan bu yıl ürün alınamayacağı anlamına geliyor.

Köyde bağı bulunan Aziz Demir; "bu yıl yağışlar çok hava da oldukça güzel. Ayaz ve don olmaması bazı bağların yaprak açmasına neden oldu. Bunu ilk kez görüyoruz. Bazı yıllar ılık havalar dolayısıyla badem ağaçlarının çiçek açtığına şahit olduk. ama bağların yaprak açması nadir rastlanan bir durum" dedi.

Bu konuda görüşlerini aldığımız Azizoğlu Tarım Ziraat Yüksek Mühendisi Bestami Ünsal: "Bitkiler ilkbaharda tomurcuk patlatıp büyümeye başlarlar, bu sıcaklıkla alakalı bir olaydır. Asma 9-12 derecede tomurcuklanmaya 15-25 derecede de yaprak açmaya başlar. Bu sıcaklık derecelerine ulaşıldığında bitkilere su yürür ve tomurcuklanma başlar. Dolayısıyla bitki sıcak giden havalar yüzünden aldanmış olur ve zamansız bir şekilde açmıştır. Fakat bu asmalar, zamanı geldiğinde tekrar açmaya başlayacaktır." diye açıklamada bulundu...

www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.