banner2
Öne Çıkanlar Taşlıdere Eyyübiye Belediyesi Aşağı Yazıcı Küçük Çamurlu Akhisar Belediyespor

Sezer: Zengin olmak isteyen Şanlıurfa şehrine gitsin
İşte Sezer'in bugünkü köşe yazısı;
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Toplantısı için gittiğim Şanlıurfa’yı çok değişmiş buldum. Yatırım iklimi iyileşmiş bir kere. Şanlıurfa yeni Teşvik Sistemine göre 6’ncı Bölge’de yer alıyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Karacadağ Kalkınma Ajansı bölgenin kalkınmasına katkı sağlıyor.  Dolayısıyla tekstil, maden ve gıda başta olmak üzere birçok sanayi dalında ciddi yatırımlar gerçekleştiriliyor ve Organize Sanayi Bölgesi (OGS) sürekli büyüyor. İnşası düşünülen demiryolunun OGS içinden geçmesi planlandı.
Sulanabilir tarım arazileri gün geçtikçe artıyor. Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin yüzde 11’i bu şehirde. 13 milyon dönümde tarım yapılıyor. 2018 yılında 5 milyon 600 bin dönüm arazinin GAP tarafından sulanması hedeflendi. Halihazırda 2 milyon 600 bin dönüm arazi vatandaşlar tarafından elektrikle sulanıyor. Türkiye’nin ürettiği pamuğun yüze 45’i Şanlıurfa’da yetiştiriliyor. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, “Pamuk, buğday ve mısır ekiyorduk ama şimdi daha kârlı olduğu için meyve ve sebze üretimine ağırlık veriyoruz” dedi. Katma değeri yüksek ürünlere kayış var yani.
Şanlıurfa malum Peygamberler Şehri. Göbeklitepe’de bulunan ve tarih hakkında tüm bilgilerin değişmesine sebep olan tapınak ile birlikte “Tarih Değiştiren Şehir” unvanını da aldı. Şanlıurfa ayrıca Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep’e yakın olmanın avantajını kullanma potansiyeline de sahip. Ki, bu şehirler tarih ve kültür kokuyor. Dünyada emsali olmayan birer medeniyetler merkezi her birisi. Ayrıca İpek Yolu güzergahında bulunduğu için ticari kültür ve birikimi de çok yüksek Şanlıurfa ve diğerlerinin.
Türkiye nüfusunun yaş ortalaması 30.4 iken Şanlıurfa’da 19. Çok genç bir nüfusa sahip. Orta Doğu ülkelerine çok yakın ve çevresinde 64 milyon bir tüketici topluluğu yaşıyor.
Şanlıurfa’da son senelerde açılan beş yıldızlı otel sayısı da arttı. Geçen sene şehre 650 bin turist geldi. Göbeklitepe ile birlikte yabancı turist sayısında da önemli artışlar oldu. 2023 yılında gelen turist sayısının 6 milyon, turizmden elde edilen gelirin ise 8 milyar dolar olması bekleniyor. 
Şanlıurfa’nın bir avantajı da güneş enerjisi elde etmeye uygun olması. Senede 3 bin saat güneş alıyor ve enerji elde etmeye uygun açıda birçok bölgesi bulunuyor.
Şanlıurfa turizm, tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörlerini kalkınmada öncelikli sektörler olarak seçti. Teşvikin her türlüsü var. En önemlisi de kamu, belediye, odalar, birlikler, sivil toplum kuruluşları, üniversite, GAP İdaresi ve KOSGEB koordineli çalışıyorlar ve ortak akıl üretiyorlar. Şehrin tek eksiği lojistik ve eğitim. Nüfus genç olmasına rağmen, vasıflı eleman az.
İnsan kaynakları ve bilgi her geçen gün daha bir önem arz eder oldu. Türkiye’nin beşeri sermayesini değerlendirmesi için eğitim sistemini gözden geçirmesi gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.