banner2
Öne Çıkanlar toz Douglas Tanquee Bozova Belediye Başkanı Suphi Aksoy kayıkhane ÇATAK tesisleri

Şanlıurfa'nın pis suyunu arıtacak tesis kuruluyor
ŞANLIURFA’YA 100 MİLYON TL’LİK ATIKSU TESİSİ KURULUYOR



Şanlıurfa Belediyesinin 2012’nin en büyük projelerinden biri olacak Atıksu Tesisi 100 milyon TL’ye mal olacağı bildirildi. Eski Havaalanı arkasında 168 dönüm alan üzerine kurulacak Atıksu Tesisinin, şehrin pis sularını 30 yıl süreyle temizlemesi hedefleniyor. Belediye Avrupa birliğine hazırlayıp sunduğu projesinin kabul edilmesiyle başlanan çalışmalarda, 168 dönümlük atık su tesisinin hemen yanında 25 kilometrelik kolektör şebekesi de olacağı belirtildi. Proje için AB delegesiyonundan, AB Yatırım Bankasından ve Çevre- Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkiler Şanlıurfa’ya gelerek çalışmalara başladı. 100 milyon TL’lik Atıksu Tesisinin, yüzde 85’ni Avrupa Biriliği, yüzde 7’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 8’lik kısmı da Şanlıurfa Belediyesi tarafından karşılanacak.



FAKIBABA: KALA KALA BİR ATIK SU KALMIŞTI, İNŞALLAH ONU DA HALLEDECEĞİZ

Atıksu tesisinin kurulmasıyla alakalı Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşüp fikir alış verişende bulunan AB delegesiyonundan, AB Yatırım Bankasından ve Çevre- Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkiler kentteki çalışmalarını 3 gündür sürdürüyor.

Görüşmeler sırasında konuşan Fakıbaba atıksu tesisinin kurulması ile alakalı şunları söyledi:”

Ben belediye başkanı olduktan sonra hastalık oranlarını sağlık müdürlüğünden takip ediyordum. Su arıtma tesisinden sonra hastalıklarda müthiş bir düşüş olduğunu gördüm. Ben belediye başkanı olduğumda şunu söyledim ben eğer katı atığı, su arıtmayı ve o derelerden su geçiremezsem bir de kirli su ile sulanan sebze bahçeleri vardı. Bunları halledemezsem görevimi yerine getirememiş olarak kendimi adledecektim. O zaman ne yol ne sokak hiçbir şey olmadan bunları söylerdim. Yani o Paşabağı’nda kirli su ile sulanan yerler şuan temiz Fırat suyu ile sulama yapıyor. Derelerden inşallah bu sene su akıtacağız. Katı atık tesisini hallettik. Zaten temiz su arıtma da hal oldu. Kala kala bir atık su kaldı. İnşallah bunu da halledeceğiz.”



HABİB ASRLAN: PROJE ÇEVRE PROJELERİNİN EN BÜYÜĞÜ

Konuyla alakalı bir açıklama de Şanlıurfa belediye Başkan Yardımcısı Habib aslan yaptı. Aslan açıklamasında şunları söyledi:”Atıksu projemiz 2004 yılından beri devam eden bir çalışma. Biz zaman zaman krediler bulduk ancak bu krediler yüksek faizli olduğu için de yanaşmadık. Son olarak 100 milyon Tl’lik bir proje hazırladık ve bunu Avrupa Birliğine sunduk. Projemiz Avrupa Birliği tarafından kabul gördü. Bunun yüzde 85 ‘ni Avrupa Birliği ödüyor. Tamamı hibe. Yüzde 7’si çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından karşılanıyor. Şanlıurfa Belediyesinin cebinden sadece yüzde 8’i çıkıyor. Yani 8 milyon TL’lik kısmı. Şimdi bu projemiz son safhasına geldi. Şuan da 2 gündür misafirlerimizle birlikte saha ve proje çalışmalarımızı yürütüyoruz. Misafirlerimiz Avrupa Birliği delegesiyonundan, Avrupa Birliği Yatırım Bankasından ve Çevre Şehircilik Bakanlığından. Sanıyorum inşallah bir aksilik olmazsa bu yılının sonuna doğru çalışmalarımız bitmiş olacak.2012’nin sonu gibi ihalesi yapılacak.2013’ün başlarında da temeli atılmış olacak. Bu proje çevre projelerinin en büyüğü. Çağdaş bir kent için olmazsa olmaz projelerden biri. Şehrin pis sularını 30 yıl süreyle temizleyecek bir proje. Bu tesisin yanında 25 kilometrelik kolektör şebekemiz var. İnşallah şehrimize hayırlı olur.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.