banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Şanlıurfalılar salçayı böyle üretiyor

Organik olması nedeniyle tercih edilen salça ekonomik oluşu sayesinde de mutfakların vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Salça sezonunun açılması ile birlikte Şanlıurfalı ev hanımları da pazarlarda salçalık domates arıyor.

 

Pazar esnafı salçalık sezonun yeni başladığı belirterek, " Bu sene salçalık biber satış fiyatı geçen sene yaşanan sezona kıyasla biraz daha pahallı salçalık domatesin satış fiyatı daha ucuz.” dedi Pazarcı esnafı, domates üretiminin az olmasından dolayı fiyatların biraz yüksek olduğunu ifade ediyor.

 

10 KİLO DOMATESTEN 1 KİLO SALÇA ELDE EDİLİYOR

 

İlerleyen günlerde ürünün iyice azalmasıyla fiyatların daha yükselmesinin mümkün olabileceğini belirten esnaf,“Salça küf ve bakteriyi geç tutması ve tamamen ev yapımı olması yönünden son derece sağlıklı bir besin. Bugünkü şartlarda 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde ediliyor” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU

“Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmez bir malzemedir. Domates ve biber olmak üzere iki türlü salça yapılır. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmelidir. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur.

 

Etli domatesler salça için daha uygundur. 10kg. domatesten aşağı yukarı1 kg. salça eldilir. Salça için alınan domatesler 2-3 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve iki yada üçe bölünerek doğranır. Kabın içinde 3-4 gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir küflenme görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa küflenme görülmez. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten de geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 yada 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamadada tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağ konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir.”

Abdulaziz Çiftçi / Olay

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.