banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Şanlıurfa'da çöpten enerji üretilecek VİDEO

Şanlıurfa'da bir ilke imza atan Büyükşehir Belediyesi, kente çevresel açıdan önemi büyük olan bir tesis kazandırma yolunda ilk adımı attı. Katı atık bölgesinde dev bir tesis kuruluyor.

 

Kurulacak bu tesis sayesinde çevresel sorunların önüne geçilmiş olup, bunun yanı sıra çöptel elde edilecek elektrik enerjisi ile ilk etapta 20.000 konutun enerji ihtiyacı karşılanacak olup, ilerleyen dönemde yeni yatırımlar ile 40.000 konutun enerji ihtiyacı karşılanacak.

 

Yükleyici firma yaklaşık 25 milyon TL değerinde yeni yatırımlar yapacak. Bu yatırımlar, 110.000 metrekare lik çöp depolama alanı, çöpten elektrik enerjisi üretim tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, ayrıştırma tesisi ve kompost gübre üretim tesisi yapılacak.

 

Yapılacak olan bu yatırımlar, üretilecek olan elektrik enerjisi gelirinden karşılanacak olup, Büyükşehir Belediyesi'nden hiçbir ödeme yapılmayacaktır. Bu bağlı olarak Büyükşehir Belediyesi her yıl ödediği yaklaşık 1.5 milyon TL çöp imha bedelinden kurtulmuş olacak.

 

Söz konusu tesis Türkiye'deki emsal tesislere göre en yüksek gelir ile yüzde 58'lik kar payı, her yıl düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak.  Yaklaşık 7 ayda tamamlanması beklenen tesislerde üretilecek enerji ile 2018 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi, 5 milyon TL gelir elde edecek.

 

Katı alan bölgesinde düzenlenen imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, yapılacak tesisin uzun süredir devam eden bir sorunu ortadan kaldıracağını söyledi.

 

Söz konusu bölgede var olan çöp toplama alanını yıllardır bölgeye hem ekonomik hemde sağlık açısından ciddi zararlar verdiği ifade eden Başkan Güvenç, hizmete başladıkları andan itibaren katı atığın bir tesiste enerjiye dönüşmesi için çalışmalar başladıklarını belirtti.

 

Kurulacak olan tesisin Şanlıurfa'da bir ilk olduğuna dikkat çeken Başkan Güvenç, şunları kaydetti:

 

"Hemen yanı başımızda Şanlıurfa’nın vahşi depolama diyeceğimiz etrafı rahatsız eden bir çöpbiriktirme merkezi var. Burada yıllardır herhangi bir üretim yapılamamakta ve her yıl da belediyemiz buranın yönetimi ile ilgili külfete katlatmakta, maddi harcama yapmaktaydı. Yıllık bir buçuk milyon giderimiz olmaktaydı. Geldiğimiz günden itibaren buranın rehabilite edilmesi, çevreye yayılan kokuların ortadan kaldırılması ve düzenli depolamaya geçilerek enerji üretiminin arayışına girdik. Yaptığımız çalışmalar ve araştırmalar sonunda ihalemizi yaptık ve bugün sözleşme aşamasına geldik. Şanlıurfa'mıza hayırlı olsun."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.