banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Şanlıurfa tarımı masaya yatırıldı

Valilik konferans salonunda gerçekleştirilen sunumda konuşan Vali Güvenç, “sadece ilimiz için değil Türkiye için çok önemli bir toplantıyı icra edeceğiz” dedi. Vali Güvenç bu ülkede tarıma gereken ilginin artık daha çok verildiğini, tarım potansiyelinin kıymetinin yeni yeni bilinmeye başladığını belirtti. “Bugün artık tarımın öneminin farkındayız” diyen Vali Güvenç, tarımın Türkiye için çok ciddi bir ekonomik sektör olduğunu vurguladı.

Duyarlılık ve bilincin artmasının yanında daha gidilecek çok yolun olduğunu ifade eden Vali Güvenç, “Tarımsal üretimimiz rakamlar olarak eskisinden çok ileride. Bunlar çok güzel şeyler. 932 bin hektar sulanabilir arazimiz var, bu rakam Hollanda’nın ekilebilir arazisinden fazla. Hollanda’nın tarımsal ihracatı 112 milyar dolar. Bunu sadece kendi ürettiklerini satarak yapmıyorlar. Üreten ülkelerden alıp işledikten sonra fazlası bir tutarla dünyaya satıyorlar. Bunu ufkumuzu gösterebilmek için söylüyorum” dedi.

“Tarlaya hangi ürün uygun, talep hangi ürüne daha fazla, bunların çiftçilerimiz tarafından bilinmesi verimliliğimizi arttıracaktır” diyen Vali Güvenç, “Bu konularda araştırmalar yapan fakültelerimiz, enstitülerimiz var, araştırmalar var. Yapılan çalışmaları, araştırmaları, köylümüze, çiftçimize, odalarımıza, birliklerimize anlatmalıyız” dedi.

Vali Güvenç şöyle devam etti: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 528 milyon veri toplamış. Bu veriler iklimle ilgili, toprakla, tohumla, gübreyle ilgili. Yani nereye ne ekilebilir, hepsini tespit etmiş. Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin yüzde 11’i Şanlıurfa’da ama nereye ne ekileceği bilinmiyor. Yapılan çalışmalar çiftçiler ve üreticiler tarafından bilinmiyor. Bunun tanıtım toplantısını süratle Şanlıurfa’da yapalım dedik. Bu bilgiler her ziraat odasında, her birlikte bulunmalı. Ziraat fakültelerinde ders olarak okutulmalı. İnşallah bu toplantı, toplanan bilgilerin çiftçiye ulaştırılması bakımından bir başlangıç olur.  Yoksa biz sadece seyrederiz. Fındığı, fıstığı biz üretiriz, bir başkası bunun borsasını Hamburg’da kurar. Senin emeğin hakkında onlar karar verirler. Artık bunlara dur deme zamanı gelmiştir. Çocuklarımız artık bunları öğrenmelidir, çiftçi çocukları hiç başka iş aramadan bunlara yönelmelidir. Beynimizi, zekâmızı bu pozitif işlere yönlendirmemiz lazım. Yoksa fıstığı ben yedi liraya satarsam, alan adam işleyip kırk liraya satar. Bunları çözecek çok güçlü kadrolarımız var”.

Bizim kurtuluşumuz bu işi modern yapmamızda diyen Vali Güvenç herkesin gönüllü asker gibi çalışması gerektiğini vurgulayarak “İnşallah bu toplantı güzel bir başlangıç olur” dedi.

Toplantıda söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise yapılan çalışmaların, hangi ilçede hangi ürünün yetiştirilebileceği bakımından çok önemli olduğunu vurguladı. Son yıllarda tarım sektöründe Türkiye’nin çok önemli bir başarı hikâyesi yakaladığını dile getiren Şelli, Türkiye’nin şu anda tarımsal ekonomik büyüklük bakımından dünyada yedinci, Avrupa’da ise birinci sırada olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin kendi iç ihtiyacını karşılamasının yanı sıra 2012 yılında 15 milyar dolarlık bir tarımsal ihracatının bulunduğunu ifade eden Şelli, gelecek on yılki ihracat hedefinin de 40 milyar dolarlar seviyesine çıkarmak olduğunu belirtti.

Şelli: “Şanlıurfa için elimizdeki envanterin tüm ilçeler için sunumunu hazırladık. Hangi çiftçimizin tarlasında hangi ürün yetişir, en yüksek hangi üründen verim alınır, bunların hepsine hakimiz. Yapılan bu çalışmayı da burada sizlerle paylaşacağız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından hazırlanan sunumu aktarmak üzere kürsüye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk ise Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeliyle Şanlıurfa ve ilçeleriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Toplantıya Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç’in yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten, Şanlıurfa Ziraat Odası BaşkanıAhmet Eyyüpoğlu, ilgili kurum amirleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

 

-Gıda İmalatçıları Sitesi ve Esnaf Ziyareti

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, beraberindeki heyetle Şanlıurfa Gıda İmalatçıları Kooperatifi tarafından yaptırılan siteyi ziyaret etti. Heyeti Kooperatif Başkanı Kureyş Çelik ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Yeni yapılan sitenin açılışının ardından bir toplantı gerçekleştirilirken toplantıya, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Kooperatif Başkanı Kureyş Çelik ve site esnafı katıldı.

 

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli ile birlikte Şire Pazarı Esnafı ve Şanlıurfa Sebze ve Komisyoncular Derneğini ziyaret etti. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mahmut Ökten ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Şanlıurfa İl Koordinatörü Mehmet Ekinci, tarımsal desteklemeler hakkında esnafa bilgi verdi.

Başkan Kaya, Şanlıurfa'nın Türkiye fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 50'lik bir bölümünü karşıladığını ifade ederek, fıstık üreticilerine de destekleme verilmesi gerektiğini kaydetti.

Heyet buradaki toplantının ardından, Şanlıurfa Sebze ve Komisyoncular Derneğini ziyaret etti.

 

Sebze ve Komisyoncular Derneği Başkanı Faruk Akbaş, hedeflerinin sebze ve meyve üretiminde kaliteyi arttırmak olduğunu belirterek, Şanlıurfa isotuna destekleme verilmesi talebinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.