banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Siverek Haliliye Viranşehir Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi

Şanlıurfa, Nar ihraç edecek

2010 yılı resmi verilerine göre, Şanlıurfa’nın 5 bin ton olan nar üretiminin, önümüzdeki iki yılda 10 bin tonun üzerine çıkması bekleniyor. Oluşacak arz fazlasının ihracatla değerlendirilmesini öneren GAP EKODER, bu alanda ilk ciddi fizibilite çalışmasına imza attı.

 

 Şanlıurfa’da son yıllarda üretim alanı artmaya başlayan nar meyvesinin dünya pazarlarına açılması için GAP EKODER’in yaptığı çalışma sonuçlandı. “Şanlıurfa’da Üretilen Nar Meyvesinin Dış Pazarlara Açılması” projesi kapsamında hazırlanan yayın, bugün kamuoyuna tanıtılacak.

 

GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin (GAP EKODER) Devlet Planlama Teşkilatı genel koordinasyonu altında Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın finansmanı ile uyguladığı “Şanlıurfa’da üretilen nar meyvesinin dış pazar araştırması projesi” kapsamında hazırladığı Dünyada ve Türkiye’de Nar İthalatı-İhracatı verileri ile analizlerin yer aldığı yayın Şanlıurfa’ya kazandırıldı.

 

Şanlıurfa’nın meyve ihracatı yolunda ilk kez ciddi bir fizibiliteye kavuştuğunu belirten GAP EKODER Yönetim Kurulu Başkanı ve Proje Koordinatörü Ecz. Medet Abbasoğlu, üç ay süren nar dış pazar araştırmaları sonucunda çok önemli bilgi ve tecrübeler kazandıklarını belirterek, bu bilgi ve tecrübeleri tüm Şanlıurfa ile paylaşacaklarını söyledi.

 

Abbasoğlu, bugün (26 Temmuz 2011) saat 10.30’da Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapacakları tanıtım toplantısında, yapılan araştırma ile ilgili verileri paylaşacaklarını ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’de üretilen narın önemli bir kısmını üretmeye aday olan Şanlıurfa’nın bu alandaki pazarı hakkında önemli bilgiler vereceklerini kaydetti.

 

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi yazarı Dış Ticaret Uzmanı M. Şefik Ergönül, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hasan Vardin, Tarım Ekonomisi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Turan Binici ve proje ekibinin çalışmaları sonucu oluşturulan yayın, nar ihracatı yapmak isteyenler için çok önemli bilgiler içeriyor.

 

Nar meyvesinin değerlendirme şekilleri, uluslar arası nar ticaretinde Türkiye, Rusya, Ukrayna, Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Çin, İran, Azerbaycan ve Hindistan’ın ithalat ve ihracat rakamlarını tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seren yayın, ayrıca nar ihracat pazarlaması için de çok önemli önerilerde bulunuyor.

 

Nar meyvesinin dış pazarları ile ilgili firma, dernek ve resmi kurumların iletişim bilgilerini de bir araya getiren yayın, ayrıca nar için yurt içinde alıcı olan bazı firmaların da iletişim bilgilerini veriyor.

 

ŞANLIURFA’DA YETİŞTİRİLEN NAR BÜYÜK TALEP GÖRECEK

Yurt dışında yaptığı bir çok araştırma sonucunda, nar meyvesinin Türkiye ekonomisine çok büyük hareket getireceğine inandığını belirten Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Gazetesi yazarı Dış Ticaret Uzmanı M. Şefik Ergönül, “Elimize geçen veriler, organik olarak yetiştirilen narın uluslar arası pazarda çok büyük bir talebe sahip olduğu ve bu talebin her geçen gün daha da artacağını ortaya koymaktadır. Özellikle batılı ülkelerde organik olarak yetiştirilmiş meyvelerin, ürünlere çok büyük bir talep var. Narın özellikle kansere karşı çok önemli bir antioksidan olması, yaşlanmayı geciktirmesi gibi özelliklere sahip olması talebi daha da arttırıyor. Türkiye’nin nar ihracatına baktığımız zaman son iki yılda yüzde 50 civarında bir artış görüyoruz. Bu artış, bizim için, Şanlıurfa’da yetişen nar için ümit veriyor. Çünkü Şanlıurfa’da yetişen nar gerek sofralık, gerekse endüstriyel ürün olarak çok büyük talep görecektir, bu da Urfa’yı çok iyi bir seviyeye getirecektir” şeklinde konuştu.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.