banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Karaköprü Narı Abdülkadir Barut Karaköprü ilçesi Göbekli

Şanlıurfa nar ekşisi artık organik

GAP Ekolojik Tarımsal Kalkınma ve Sosyal Dayanışma Derneği (GAPEKODER) öncülüğünde Şanlıurfa’da organik meyve yetiştiriciliği yapan çiftçiler, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda bir araya gelerek, önümüzdeki günlerde piyasaya arzedilecek olan organik nar ekşisinin pazarlama ve gelecek planlamasını yaptılar.

GAPEKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu, dünya organik gıda sektöründe önemli bir paya sahip olan organik nar ekşisi için birkaç yıl devam eden zorlu bir süreç yaşadıklarını, organik üretime ve sağlayacağı getiriye inanmayan bazı çiftçilerin yıllarca emek verdikleri nar ağaçlarını bile söktüklerini hatırlatarak, “Organik üretimin çevre ve insan sağlığına inanan birkaç çiftçi ile bu zorluğun üstesinden geldik. Organik yetiştiricilik sertifikalarından sonra, organik üretim sertifikamızı da almış bulunuyoruz. Şanlıurfa’daki organik narlardan üretilen nar ekşimiz, Katine markasıyla önümüzdeki günlerde pazara sunulacak” dedi.

DÜNYA PAZARLARI TALEP EDİYOR
Ürettikleri organik sertifikalı nar ekşisini Türkiye ve dünya organik gıda pazarlarında tanıtmaya başladıklarını, bu amaçla Şubat ayında Almanya’da düzenlenen Dünya Organik Fuarı Biofach 2015’e katıldıklarını hatırlatan GAPEKODER Başkanı Ecz. Medet Abbasoğlu, “Sağlığa faydalarıyla mucizevi bir meyve olan nar, dünya pazarlarında organik olarak tercih ediliyor. Şanlıurfa’daki narlardan ürettiğimiz demo ürünlerimizi bu yıl Almanya’da da tanıtma fırsatı bulduk. Potansiyel alıcılarla buluştuk. Gelecek yıl için bazı bağlantılar yaptık. 11-15 Mart 2015 tarihleri arasında da Şanlıurfa Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerimizi alacağız. Bugün nar üretici çiftçilerimizle bir araya gelerek hem üretim planlaması yaptık hem de organik nar ekşimizi sertifikalandırmanın mutluluğunu paylaştık. ” dedi.

NAR YETİŞTİRİCİLERİ: OLDUKÇA KÂRLI ÇIKTIK
Nar yetiştiriciliğinin zahmetli, emek ve sabır isteyen bir iş olduğunu ifade eden çiftçiler ise, “Organik nar yetiştiriciliğinin ne olduğunu pek bilmiyorduk. GAPEKODER’in uyguladığı projelere dahil olarak, organik üretimin zor bir iş olmadığını öğrendik. Üç yıllık sertifikasyon sürecinden sonra yetiştirdiğimiz narlar için organik sertifikası aldık. Organik sertifikalı ilk ürünlerimiz için de GAPNATURA şirketi alıcı oldu. Piyasa fiyatının üzerinde bir rakamla narlarımıza alıcı oldu. Geçmiş yıllarda narımızı satacak yer bulamıyorduk. Bundan sonra narlarımıza daha iyi bakacak, sertifikalı nar ekşimizin pazarının genişlemesi için çaba sarfedeceğiz” şeklinde konuştular.

DEVLET BÜYÜK DESTEK VERDİ
Bölgede kırsal kalkınma amacıyla uygulanan programlar kapsamında, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, KOSGEB gibi kuruluşlar çeşitli projelerle GAPEKODER’in organik meyve yetiştiriciliği çalışmalarını desteklemişti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.