banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Şanlıurfa Kentsel Dönüşümü gerçekleştiremiyor

Şanlıurfa Belediyesi’nin 2010-2014 stratejik planında hedef olarak her yıl bir “kentsel dönüşüm” projesinin hayata geçirileceği hedef olarak belirlenmişti. bu konuda yürütülen çalışmalara rağmen hala somut bir adım atılmış değil. aynı planda bu konuda halkın isteksiz oluşuna vurgu yapılıyor


Şanlıurfa’da “kentsel dönüşüm projeleri konusunda bir türlü somut adımlar atılamıyor. 

Belediyenin 2010-2014 stratejik planında “her yıl bir kentsel dönüşüm projesi”nin uygulanması hedef olarak belirlenmişti. Yürütülen çalışmalara bakıldığında hedeflerin gerisinde kalındığını gösteriyor. 

Belediye “kentsel dönüşüm” açısından en önemli çalışmalardan birini Kızılkoyun’da yürütüyor. Toplam 422 gecekondunun yıkımı tamamlanma aşamasına geldi.

Burada uygulanacak proje yakın bir zamanda kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunun onayına sunulacak. Yıkım çalışmaları sırasında 46 mağaradan birinde 6 metrekarelik taban mozaiği bilimsel yöntemlerle çıkarılmıştı. 

Şanlıurfa Belediyesi bilindiği gibi “kentsel dönüşüm açısından en önemli adımı en fazla üzerinde durulan yer “yeşildirek” oldu. Hatırlanacağı gibi “Yeşildirek’in kentsel dönüşüm ve gelişim alanı” ilan edilmesi şubat ayında belediye meclisinde kabul edilmişti.


Şanlıurfa Belediyesi’nin Toki ile birlikte hayata geçirmek istediği“Yeşildirek Mahallesi kentsel dönüşüm ve yenileme projesi” 27 hektarlık alanı kapsıyor. 

Uğur Harita İnşaat Planlama ve Kentsel Dönüşüm Limited Şirketi Bölge Özgün Mimari Projeler hazırladı ve tanıtım filmi stk temsilcilerinin beğenisini kazandı. bu aşamadan sonra proje sırrın üzerindeki karayolları 91. şube şefliği arazisinde düğümlendi. 

Emlakçıların yaklaşık 80 milyon lira değer biçtiği söz konusu alanı toki ucuza kapatmak istiyor. bu konuda çalışmalar halen sonuçlanmış değil.

Söz konusu alan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 06.02.2012 tarih ve 16 sayılı kararı ile özelleştirme kapsamına alınmıştı. söz konusu alanın proje kapsamı dışına alınması halinde fizibilite ve maliyet analizlerini olumsuz yönde etkileyeceği vurgulanıyor.

Yeşildirek Projesi'nin yürütülmesinde sorun yaşanmaması için söz konusu parselin özelleştirme kapsamından çıkarılması isteniyor. “yeşildirek kentsel dönüşüm projesi” önündeki bu engel halen aşılmış değil. 

Sorun çözüldüğünde “Yeşildirek Kentsel Dönüşüm” projesi karayolları arsasına çok katlı lüks konutların inşa edilmesiyle start alacak. 

Paşabağı’ndaki eski sanayi bölgesinin dönüşümü konusunda da hala somut adımlar atılmış değil. Bunun zeminini oluşturmak açısından ‘oto alım-satım sitesi’nin bir an önce yapılması gerekiyor.

Toki yakınlarında otomobil, traktör, kamyon ve minibüsçüler için düşünülen “alım-satım sitesi projesi”ne yakın bir zamanda başlanacağı bildiriliyor.

Alım-satımcılar taşındığında eski sanayi bölgesinde kentsel dönüşüm projesinin uygulanmaması için önemli bir neden kalmayacak.


Eski sanayi bölgesinin ‘kentsel dönüşüm” alanı ilan edilmesi konusu belediye meclisinde de tartışmalara yol açmış, toki ile bu yönde protokol hazırlanması için belediye başkanı Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba’ya yetki verilmişti. 

Son yapılan belediye meclisi toplantısında ise, eski sanayinin kentsel dönüşüm ilanı konusu imar komisyonuna havale edilmişti. 

Şanlıurfa belediyesi “Yenişehir 300 evler bölgesinde de kentsel dönüşüm projesi” uygulamak istiyor. Bu konu yaklaşık 2 yıl önce belediye meclisine gelmiş ak partili üyelerin oy birliğiyle reddedilmişti.

Kanalurfa.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.