banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Gabon Urfa Yumurtalı Köfte Haliliye Belediye Başkan Adayı Mustafa Hekimoğlu

Şanlıurfa hayvan üreticilerinin sıkıntıları TBMM'ye Taşıdı

CHP Muğla Milletvekili ve Şanlıurfa Denetmen Milletvekili Nurettin Demir, 5 Aralık 2012 tarihli TBMM Genel Kurul toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a “Şanlıurfa’da hayvan üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları” sordu.

Doğuda hayvan besiciliğinde büyük bir sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Milletvekili Prof. Dr. Demir, “AKP milletvekilleri ve Bakan acaba Şanlıurfa hayvan pazarına uğruyor mu? Bu konuda planlamanız ve destekleme çalışmalarınız var mı?” diye sordu.

Milletvekili Demir, “Beyaz yem 250 liradan 850 liraya çıkmış. Suriye'den, kevgire dönmüş sınırlarımızdan her gün 1.000 ila 1.500 dolayında hayvan ülkeye giriyor, ne oldukları belli değil. Besiciler ve hayvancılık yapanlar hayvanlarını satamazken, geçen yıl canlı hayvanın kilosu 12-13 lirayken bugün 6-7 lira civarında. Ziraat Bankası kredileri geri ödemeleri gelmiş, icralar başlamış ama ne Hükûmet ne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ne de bölge bakanı sorunlarla ilgileniyor.” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise özellikle son yıllarda hükümetin hayvancılık desteklerinin arttığını kaydederek, “Hem kredi imkânları var, hem direkt Tarım Bakanlığımızın vermiş olduğu farklı destek metotları var. Özellikle yemle ilgili sorunlar bu sene büyüyünce, yem fiyatının düşmesine yönelik de yine Gıda, Tarım Bakanlığımızın Ekonomi Bakanlığımızla beraber uygulamaları oldu.” dedi. Bakan Babacan, “Özellikle gümrüklerde bu işi biraz daha kolaylaştırmak, geçici olarak dışarıdan daha ucuz yem temin etmeyle ilgili adımlar da zaten bu yıl içerisinde atıldı. Konu, ilgili bakanlıklarımız tarafından çok yakın takip ediliyor. Hayvancılık bizim için çok önemli bir sektör. Nasıl şu anda toplam tarımsal üretimde dünyanın 7'nci büyük ülkesi hâline geldiysek hayvancılıkta da gücümüzü artırmak istiyoruz. Bunu yaparken de tabii bir yandan vatandaşlarımızın ucuz ete ulaşmasını sağlamak, uygun fiyatlı ete ulaşmasını sağlamak ama aynı zamanda da üreticilerimizi korumak arasında bir denge kurduğumuz bir politika söz konusu.” diye kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.