banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Yayladağıspor Rasmus Hoejlund Rogers Kassım Mato Gökhan Sazdağı

Sanayiciler Urfaya akın etti

Şanlıurfa'da kurulan 2'nci OSB'ye Türkiye çapında ünlü firmalar yatırım yapmak için başvurdu. Bazıları 2.OSB'de bazıları 2.OSB dışında bölgede araştırma yapmaya ve yer aldı.

Güllüoğlu, süt ürünleri alanında yatım yapmak için arsa aldı. Etap Holding ise meyve suyu için deneme üretimlerine başladı. Gençlerbirliği'nin Başkanı İlhan Cavcav ise bölgede hububat silo kurmak için arsa aldı. Şanlıurfa'da yani yatırımlarla ilginç üretimler de gerçekleşecek. İki firma dalgıç pompaları yapmak için yer alırken bu arada verimli Harran Ovası'nı değerlendirmek isteyen İtalyanlar'da Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının Urfalı bir firmayla makarna fabrikası kurma teklifine sıcak bakıyor.

 

 

Yatırımcı sonunda GAP'ın nimetlerini fark etti

 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası(ŞUTSO) Başkanı E.sabri Ertekin, hammaddeye ve Ortadoğu pazarına yakınlık gibi avantajlarıyla öne çıkan Şanlıurfa'nın yeni açılacak 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin de oluşturduğu ivmeyle Türkiye'nin sanayi devlerinin ilgi odağı olduğunu söyledi. ŞUTSO Başkanı Ertekin, ilk etabında yaklaşık 52 tesisin yer alacağı 2'nci OSB'de kullandığı bütün sütlü ürünler için 5 milyon dolarlık yatırımla 35 ton kapasiteli entegre tesis kuracak olan tatlıcı Güllüoğlu'na  20 dönüm arazi tahsis edildiği belirtti. Bölgede şeftali suyu tesisi kurmak isteyen Etap Holding'in de 10 milyon şeftali ağacı yetiştirmek için şu an deneme çalışmaları yaptığı aktaran ŞUTSO Başkanı Ertekin, Çanakkale Seramik'in de Şanlıurfa'da yatırım düşünüdüğü vurguladı. Teşvik kapsamına plastiğin eklenmesi durumunda Hakan Plastik'in de 20 milyon dolarlık yatırımla 40 dönümlük tesis kuracağını dile getiren ŞUTSO Başkanı Ertekin,  Gençlerbirliği Spor Kulubü Başkanı İlhan Cavcav'ın şirketlerinden Ankara Un Sanayi AŞ'nin de Akçakale yolu üzerinde satın aldığı arazide 15 bin metrekare alanda 40 bin tonluk çelik silonun yanı sıra 12 bin tonluk yatay depo yapmayı planladığını söyledi.

Silo siparişini veren firmanın ilerde günlük 750 ton kapasiteli mısır kurutma tesisi de kurması yapacağını hatırlatan ŞUTSO Başkanı Ertekin, Şanlıurfa 2'nci OSB'nin toplam bin 150 hektar alan üzerinde kurulduğunu ve bölgede ilk etapta yaklaşık 52 tesisin yer alacağını belirtti. Yol, su, elektrik gibi tüm altyapı hizmetleri tamamlanan 2.OSB'ye büyük yatırımlar çekilebilmek için çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Ertekin şöyle konuştu;"Burada yatırım yapmak bir fırsat. Parseller dolmadan yeni parsel alanları açmayı hedefliyoruz. Çanakkale Seramik, Etap Holding, Hakan Plastik, Nejat Güllüoğlu ciddi yatırımcılar. İtalyan yatırımcılarla görüşme içerisindeyiz. Cavcav'ın Şanlıurfa'yı tercih etmesinde hükümetin son teşvik imkânları ve tarım potansiyelimiz etkili oldu. Ankara Un hammadde olarak artık Harran buğdayını tercih etti.  Ankara Un İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl yapılan en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında. Son 5 yıldır sürekli olarak değirmencilik sektörünün lideri konumunda"

İtalyanların ziyaretini önemsediklerini dile getiren Ertekin, "Firmalarımız İtalyanlarla işbirliği yapmaya hazırırız. Tarım ürünlerinin katma değerini artırarak birlikte dünya pazarına satabiliriz. Yenilenebilir enerjide Irak'ta büyük bir yatırım pazarı var. Burası bize çok yakın olduğu için İtalyanlarla birlikte yatırımlar yapabiliriz. İtalya'da tarım ürünlerini pazarlama konusunda çok başarılı. İtalyanlarla güneş enerjisi konusunda da bir ortaklık yapabiliriz.

Teşvik kapsamında olmak, tarımsal hammaddeye yakınlık gibi avantajlarımız var. 2.OSB'mizde altyapıda elektriğin yüzde 96'sı, doğalgazın ise yüzde 96'lık kısmı tamamlandı. Türkiye'nin en uzun pistine sahip GAP kargo havaalanı, yıllık 220 milyar dolar ithalatı olan Ortadoğu pazarına yakınlığımız, Suriye ile en uzun sınıra sahip olmamız ve Suriye'ye açılan 2 gümrük kapımız 2.OSB'ye yapılacak yatırımlar için büyük fırsatlar sunuyor. Tüm bunların yanında demiryolu 2011 yılı içinde Şanlıurfa'ya gelmiş olacak. Türkiye'nin en ucuz OSB'sine sahibiz. Metrekare başına 3,2 TL peşin 6 ay sonradan başlamak üzere her 3 ayda bir 1,6 TL ödenerek toplam 16 TL/metrekare vadeli fiyatla bizim 2.OSB ‘de yer almak mümkün. Yeter ki fizibil yatırımlar müracaat edilsin. GAP'ın merkezi olan Şanlıurfa'da yatırımcıların önünün daha fazla açılması için enerji fiyatlarında indirime gidilmesi gerekiyor. Avrupa'da Amerika'da olduğu gibi bölgesel elektrik fiyatlarına doğru gidilmesi gerekiyor."

Kaliteli buğday üretimi

Cavcav'ı bölgeye çekti

 

ABDULKADİR BİNİCİ

Ankara Un Şanlıurfa Bölge Alım Sorumlusu

Şanlıurfa Ticaret Borsası Eski Başkanı

Ankara Un Sanayi bölgede 15 bin metrekare  üzerinde 40 bin tonluk çelik silo yapacak. 12 bin tonluk yatay depo inşa edilecek. Silolar Amerika'ya sipariş edildi. Önümüzdeki süreçte  günlük 750 ton kapasiteli mısır kurutma tesisi de yapılacak. Yaklaşık 3 milyon TL'ye malolacak alım merkezi  kurulması teklifini İlhan Cavcav'a önerdim. GAP Eylem Planı ile bölgede üretim en az 5'e katlanacak. Bölgede daha önce yemlik buğday üretiliyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda artık çiftçilerimiz çok kaliteli ekmeklik ve makarnalık buğday üretmeyi başardı. Bu ivmenin kazanılması nedeniyle kaliteli buğdayı işleyen firmalar bölgemize yöneldi. Kaliteli buğdayın üretilmesi hususunda ben borsa başkanı iken çok mücadele ettim. Tarım il müdürlüğüyle ortak çalışarak kaliteli buğday üretmeyi başardık. İlhan Cavcav'ı  kaliteli üretimin GAP Eylem Planı ile daha da artacağını anlatarak bölgeye yatırım için ikna ettik.

 

Entegre tesisle

ihracatımızı artıracağız

 

MEHMET NEJAT GÜLLÜ

Güllüoğlu Süt Entregre İşletme

Tesisleri Limited Şirketi sahibi

Mamullerimizin imalatında kullandığımız Urfa sade yağı, kaymak, beyaz peynir, kaşar, yoğurt ve süt için Şanlıurfa'da Baklavacı Güllüoğlu Mehmet Nejat Güllü Şirketler Grubu'na bağlı olarak Güllüoğlu Süt Entregre İşletme Tesisleri San.ve Tic. Limited Şirketi'ni kurduk. Bu ürünlerin üretimi için günlük 35 ton kapasiteli bir tesis kurmak üzere Şanlıurfa 2'nci OSB'de 20 dönümlük bir yer şirketimiz adına tescil edildi. Bu tesisi 2009 ve 2010 yılları yatırım programımıza aldık. 5 milyon dolarlık bu yatırımla toplam 75 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor. Bu yatırımla yıllık 2 milyon dolarlık ihracatımızı yüzde 100 artırmayı ve aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışındaki müşterilerimize sunduğumuz baklava, kadayıf ve sütlü tatlıların temel girdilerini Baklavacı Güllüoğlu markasının güvencesi altında entegre olarak AB gıda standartlarında, tamamen hijyenik ortamda  kendimiz üreteceğiz.

 

2 OSB'de yer tahsisi yapılan firmalar

 

Sıra No            Firma Adı        Sektör  Yatırım Tutarı (TL)

1          Güllüoğlu          Süt ürünleri       1.487.422 

2          Gül Serha Gıda            Kuru gıda paketleme    862.000  

3          Panelsan          Eps Yalıtım     

4          Tyt Enerji         365.000

5          Koyuncu Bulgur Ve Yem         Yem     640.000  

6          Yafa Plastik     PVC boru        480.000 

7          Hç Havi           Çorap  443.500 

8          Nur Dalgıç ve Elekt. Dalgıç pompaları  560.000 

9          Atılım Yapı       Fıstık işleme     2.001.500

10        M. Fuat Billurcu           Fıstık işleme     355.000

11        Demkan Ortopedi        Medikal ortopedi         656.000

12        Gap Sulama Sis           Sulama sistemleri          2.475.000  

13        Onur Çırçır      Mısır -bulgur    1.169.500  

14        Oskar  Gıda     7.087.400

15        Ali Yıldız          Zeytinyağı        645.000

16        İsotçu Ayakkabı          Ayakkabı İmalatı          921.000  

17        Biogap Gıda     Nar suyu          1.048.000 

18        Merkez İhtiyaç Mobilya           1.247.000  

19        Doğal Makarna                       Makarna          20.500.000

20        Bilişim Medikal            Fıstık işleme     911.884  

21        Öz Karakeçili Makine  Tarım makinaları          1.932.000  

22        Hayati Plast.     Sulama sistemleri          3.450.000

23        Nmt Boru        Kolon boru imalatı       1.460.000 

24        Urfa İndiksiyon            Pik ve çelik döküm      980.000  

25        Ferat Elektrik   Dalgıç pompaları          960.000

26        Baraj Bilgisayar Makina          

27        Urkim Kimya   Yapı kimyasalları          1.275.000

28        Miyar Araştırma           Depo ve ambalajlama   700.000

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.