banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Sanayi ciro endeksi yüzde 4,5 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksinin Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4,5 arttığını açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre; sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5,2 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde; 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 13,2 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 15,1 arttı.

Sanayi ciro endeks (toplam) ve değişim oranları, Ağustos 2015 mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 14,8 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek artış bilgisayarların ve elektronik ürünlerin imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 33,7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 32,6 ile diğer imalatlar ve yüzde 16 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek azalış tütün ürünleri imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 25 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 7 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 5,4 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.