banner2
Öne Çıkanlar PapeAlioune Ndıaye Kökünü Kurutma Operasyonu Dergah Camisi İmam Hatibi İbrahim Onat Pamuk (Kütlü) Pakistan MİLGEM Korvet Projesi

Rusya krizi Van'da sebze-meyve fiyatını düşürdü

Rusya'nın Türkiye'den sebze ve meyve ürünlerine yaptırım uygulanacağını açıklamasından sonra Van Toptancı Sebze ve Meyve Halinde sebze-meyve fiyatlarında yüzde 20 civarında düşüş yaşandığı ve bu oranın yüzde 50'ye varmasının beklendiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Toptancı Sebze ve Meyve Halindeki esnaflar, Rusya krizinin daha yeni başladığını ve sebze-meyve fiyatlarında yüzde 20’ye yakın düşüşün yaşandığını belirterek, durumun böyle devam etmesi halinde bu oranın yüzde 50’ye varacağını dile getirdiler.

 “Halk bu kış ucuz sebze-meyve tüketecek”

Rusya’nın Türkiye’den sebze-meyve almaması durumunda Türkiye genelinde fiyatların düşeceğini ifade eden Fahri Burak isimli toptancı esnafı, “Şu an sebze fiyatlarında düşüş yaşandı. Fiyatlardaki düşüş tam etkisini göstermese de çiftçi ve ihracatçıları çok kötü etkileyecektir. Rusya'nın Türkiye'den sebze-meyve almaması en çok halkın işine geldi. Rusya’ya ihraç edilen narenciye başka ülkelerden talep edilmezse bu durum en çok halkın işine gelecekt ve halk bu kış ucuz sebze tüketmiş olacaktır. Şu an yüzde 20 oranında bir düşüş mevcut, ileriki zamanlarda ise bu düşüşün yüzde 50 civarında olmasını bekliyoruz. Sebze ve meyve hali esnafı ise bu durumdan ekonomik anlamda kötü etkilenecektir.” dedi.

“Fiyatlar yarı yarıya düşecek”

Sebze-meyve fiyatlarının yarı yarıya düşeceğini bildiren Burak, “Domates ve biber 2,20 liradan yaklaşık 1,50 liraya düştü. Patlıcanın kilogram fiyatı 2 lira, patatesin ise kilogram fiyatı 90 kuruştur. İhracatların durması en çok narenciyeyi etkiledi. Narenciye fiyatları neredeyse yarı yarıya düştü.”diye konuştu.

Sebze ve meyvelerde yaşanacak düşüşü olumlu bulan Murat Eroğlu isimli esnaf ise “Rusya krizi daha yeni başladı ve tam olarak sebze-meyve fiyatlarında  bir düşüş yaşanmasa da, şu an bazı ürünlerde yüzde 20 oranında bir düşüş oldu. Sebze-meyve fiyatlarının düşmesi ihracatçıları kötü etkilese de böyle bir düşüş vatandaşın yararına olacaktır. Şu an kar yağışları başladı. Biz de ürünlerimizi Başkale ve Hakkari’ye satıyorduk. Kar yağışından sonra oraya satışlarımız^da duracaktır. Bundan dolayı sebze-meyvede yaşanacak düşüş, hem bizim hemde Van halkının yararına olacaktır.”  İfadelerini kullandı.    (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.