banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Diyarbakır

Resmi tatil günü çalışmayan işçilerin çıkışı verildi iddiası


1.Organize Sanayisinde bir fabrikada çalışan bir grup işçi, çalıştıkları fabrikanın resmi tatil gününde çalışma talebini kabul etmedikleri için işten çıkarıldıklarını ileri sürerek haklarını talep etmek için avukata başvurdu.

Fabrikanın kendilerinden ücretsiz mesaiye kalmalarını istediğini kendilerinin ise bunu kabul etmediği için işten çıkarıldıklarını ileri süren Halil Atmaca, “İlk önce bizden 4 günlüğüne ücretsiz mesaiye kalmamızı istediler o günler kaldık ama beşinci gün yani Pazar günü de kalmamızı istediler. Biz de kalmayınca işten çıkışımızı verip bizi kapı dışarı ettiler.” diye konuştu.

Ramazan’da gündüzleri az iş çıktığından fabrika yetkililerinin kendilerini gece vardiyesine aldıklarını ifade eden Atmaca, “Her gece saat: 22.00’de işbaşı yapıyor diğer gün ise 12.00’de iş bırakıyoruz. Tam bir aydır daha bir gün tek evde kalmışım diğer günler hep çalışıyorum. Bu aşağı yukarı bir hafta devam etti. Bize mesai yazdıklarını söylüyorlardı ama sonradan bize hiçbir ücret ödenmedi.” iddiasında bulundu.

Çalışmış olduğu fabrikadan haksız bir şekilde işten çıkartıldığını iddia eden Cemal Biricik, “Fabrika yaklaşan bayram tatilini 9 güne çıkartmak için bizi iki Cumartesi çalıştıracaklarını söyledi. Bize iki Cumartesi dendiği halde sonradan bizi üç Cumartesi çalıştırdılar. Bir de kalkıp buna Pazar gününü de eklemek istediler ama biz kabul etmedik. Ve pazar günü işe gelmedik. Öbür gün fabrikaya geldiğimizde bizim gibi 76 kişinin gelmediğini gördük. Diğerleri çeşitli bahaneler ileri süren oldu, rapor getiren oldu onun için onlar işe alındılar. Biz ise işçilerin Pazar günü çalıştırılmasının haksızlık olduğunu onun için gelmediğimizi söyleyince çıkışımızı verdiler.” dedi.

Haklarını aramak için Şanlıurfa İŞ-KUR’a başvurduğunu belirten Biricik, çalıştıkları fabrika personel müdürünün aynı İŞ-KUR’a geldiğini, İŞ-KUR’daki bir yetkilinin kendi sorunlarıyla ilgilenmeyerek fabrikanın kendilerini ücretsiz mesaiye bırakma ve çalıştırma yetkisine sahip olduğunu söylediğini öne sürdü.

Şanlıurfa’da birçok fabrikanın işsizlik sorununu çözmekten çok işçilerden faydalanmaya çalıştığını iddia eden Recep Bozkurt ise, “Normal yasal mesai saati bildiğimiz kadarıyla 2 saattir. Bu adamlar bizi gece 22.00’de işe başlatıyorlardı diğer gün öğlen 12.00’ye kadar çalıştırırlardı. Bundan sonra mesai saatlerini ücretsiz olarak yazıyorlardı. Biz bu haksızlıkları kabul etmeyince siz başkaldırıyorsunuz deyip bizi kapı dışarı ettiler.” İfadelerini kullandı.

“En son yasal izin günümüzde bizi çalıştırmaya kalktılar” diyen Bozkurt, Cumartesi ve Pazar günlerinin yasal izin günleri olduğu halde haksız yere çalıştırıldıklarını iddia etti.

Konuyla ilgili kendilerine ulaştığımız fabrika personel müdürü ise, iddiaları yalanlayarak, “Eğer biz onların dediği gibi bir firma olsaydık. 400’e yakın işçi yanımızda çalışmazdı. 2 yıllık bir firmayız ama şimdiye kadar böyle bir olay hiç yaşanmadı.” dedi.

İddiaların hedefinde olan İŞ-KUR ise bu konuda kendilerine bir başvurunun olmadığını savundu. (Osman Gülebak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.