banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Sanlıurfa Haber Urfa Haber Balıklıgöl Uluslararası Robot Yarışması nedir?

Renaulttaki casusluğa Wilileaks iddiası

Renaultdaki sanayi casusluğu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gizli rekabetini ortaya çıkardı. Fransa Çini suçlamıştı fakat Wikileaks açıkladığı belgelerde asıl casusun hangi ülke olduğunu açıkladı.

Çinden şüphelenen Fransa bile Almanyaya karşı sanayi casusluğu ile suçlanırken, Kanada olası bir casusluğa karşı politikacıları uyardı

Hızla küreselleşen dünyada ekonomik güç savaşı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında yaşanan sanayi casusluğu ile gün geçtikçe artarak açığa çıkıyor.

Geçtiğimiz hafta Fransız otomotiv üreticisi Renaultnun elektrikli otomobil projelerinde teknoloji casusluğu yapıldığı gerekçesiyle üst düzey üç çalışanını açığa almasıyla patlak veren olay aslında ne ilk ne de son.

İşin ilginç tarafı ise sanayi casusluğunda Çini suçlayan ve istihbarat birimini devreye sokan Fransanın da benzer bir durumla suçlanması.

Renaultda yaşananların uluslararası bir organize şebekeyce yürütüldüğünü iddia eden Fransa hakkında da sanayi casusluğu yaptığı yönünde iddialar bulunuyor.

Wikileaks belgelerinde dâhi Fransanın Almanyaya karşı endüstri casusluğu yaptığı ve Alman ekonomisine verdiği zararın Çin ve Rusyadan daha büyük olduğu iddia edildi.

ASIL CASUS FRANSA

Wikileakste açıklanan belgelerde Fransa, en çok Avrupadaki komşu ülkelerinin endüstri sektörüne casuslar göndererek önemli bilgileri çalıyor.

ABDnin Berlin büyükelçisinin mesajlarında Fransanın ekonomik casuslukla Almanyaya verdiği zarar, Çin ya da Rus ajanlarının verdiği zarardan çok daha fazla.

Fransa teknolojik hırsızlığın kötülük merkezi. Almanya da bunu biliyor ifadeleri yer alıyor. ABD Savunma Bakanlığı, sanayi casusluğuna karşı Hedefteki Amerikan Teknolojileri adlı yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, özellikle savaş gemisi ve denizaltı teknolojisinde ABDye karşı yoğun bir teknoloji casusluğu faaliyetleri yürütüldüğünün altı çizildi.

Çalışanlar ofisten çıkarken aranıyor

KENDİ alanında lider durumda bulunan dünyanın öncü şirketleri sanayi casusluğuna karşı kendilerince türlü önlemler alıyor.

Ünlü Fransız otomotiv lastiği üreticisi Michelinin üzerinde uzun bir süredir çalıştığı yeni lastik teknolojisinin gizli belge ve dökümanlarının rakiplerin eline geçmesini önlemek için şirketin Ar-Ge bölümünde çalışan bilim adamlarının üzeri her gün ofisten ayrılırken didik didik aranıyor.

Michelinın basın sözcüsü Fabienne de Brebisson, bu durumu şöyle açıklıyor: Şirketin hayatta kalması için tüm çalışmalarımızı korumamız lazım.

Oraclea teknolojimi çaldın suçlaması

YAKLAŞIK iki ay önce SAP şirketi telif haklarını çaldığı suçlaması ile 1.4 milyar dolar tazminat kazanan ABDli teknoloji şirketi Oracle hakkında 2FA Technology firması tarafından şirketin gizli bilgilerini çaldığı iddiası ile dava açtı. 2FA Technology şirketi, Oraclenin insider aracılığıyla şirketin gizli bilgilerini ele geçirdiğini öne sürüyor.

BRIC ülkeleri suçlanıyor

SANAYİ casusluğunda son dönemde hedefte olan ülkelerin başında Çin geliyor. Dünyanın önde gelen marka ve ürünlerini birebir kopyalaması ile tanınan Çin, son dönemde başta otomotiv ve enerji olmak üzere farklı alanlarda teknoloji transferi gerçekleştiriyor. BRIC ülkelerinin Öin dışındaki diğer üyeleri Hindistan ve Rusya ile Taiwan da özellikle teknoloji casusluğunda suçlamalarla karşı karşıya kalan ülkelerin başında geliyor.

Berlinden siber savunma merkezi

AVRUPA ekonomisinin lokomotifi konumundaki Almanya da diğer ülkelerin başta savunma ve teknoloji alanındaki casusluk ve saldırı tehlikesine karşı bu yıl içinde Ulusal Siber Savunma Merkezi kurma kararı aldı.

Almanya İçişleri Bakanlığı, başta bankacılık, enerji ve savunma alanında olası tehditleri bertaraf etmeyi planlarken bundan bir ay önce de İngiltere benzer bir karar aldı.

İrfan Donat / sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.