banner2
Öne Çıkanlar urfahaber Sanlıurfa Haber Pirhalil Gaziantep Martin Vitik

Pikapı olan yandı

Uygulamadan en çok etkilenmesi beklenen pikap model ve markaları şöyle:

Zaman

İnsan ve yük taşımaya yönelik araçları ilgilendiren ve AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan değişiklikle birçok pikap modeli artık binek otomobiller gibi vergilendirilecek.

Uygulamadan en çok Nissan, Ssangyong, Isuzu ve Toyota gibi markaların etkilenmesi beklenirken Mitsubishi, Mazda ve Ford'un, yapılan düzenlemeden etkilenmeyeceği açıklandı.

6 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Tarife Cetveli Açıklama Notları, Motorlu Kara Taşıtları ile ilgili kısımda G.T.İ.P. 87.03 tanımı değiştirildi. Bundan sonra bu tanıma giren pikaplar binek araç vergisi ile fiyatlandırılırken, 87,04 kapsamını tutturanlar yüzde 4 ticari araç vergisinden fiyatlanmaya devam edecek.

Hafif ticari araç satışları içinde yüzde 5 ile yüzde 7,5 arasında paya sahip olan pikaplar son yıllarda daha çok lüks SUV modellerine alternatif hale gelmişti.

2008'de 16 bin adet pikap satılan Türkiye'de geçen yıl 10 bin adet pikap alıcı bulmuştu. Ancak pazara yeni girecek modellerle birlikte pazarın bu yıl 12 bin, gelecek yıl ise yeniden 15 binlere çıkması bekleniyor.

Yapılan düzenlemenin bu hedefleri ciddi oranda etkilemesinden korkuluyor. Zira bundan sonra pikap tarzı bir aracın vergisini, bu aracın aks aralığının (ön ve arka tekerlerin arası) yarısı (örneğin 3 metre ise 1,5 metre) ile yük taşıma bölümü (kasanın uzunluğu) arasındaki fark belirliyor.

Eğer bu aracın aks aralığının yarısı yük taşıma bölümünden kısa ise ticari araç olmaya devam ederken, tersi durumda binek araç sınıfına giriyor. Bu da pikap araçların vergi sınıfını değiştirirken, fiyatlarını da SUV fiyatına yükseltiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.