banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Tomas Wiesner Qazim Laçi Kaan Kairinen

Pamuk üreticilerine dikenli kurt uyarısı



Çiftçilerin dikenli kurt konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirten ziraat mühendisleri, zamanında verilmeyen su ve ilaç nedeniyle dikenli kurdun kozaya zarar verdiğini belirttiler.

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde görev yapan ziraat mühendisi Nurettin Dal, daima çiftçileri uyardıklarını belirterek, çiftçilerin vaktinde ilaçlama, gübreleme ve sulama yapmalarını ısrarla tavsiye ettiklerini ifade etti. Dal, “Bazı çiftçilerimiz dikkat ederken bazı çiftçilerimiz de değişik nedenler ile bu uyarıları dikkate almıyor ve netice itibari ile ciddi ürün kayıplarına maruz kalıyor. Fazla gübre, fazla ilaç ve fazla su fazla ürün değildir. Uzmanlara danışıp vaktinde ve gerekli olduğu oranda ilaçlama ve gübreleme yapılmalıdır. Gereksiz verilen, kullanılan ilaçlama beraberinde faydalı olan böcekleri de öldürdüğünden çiftçi daha da zarar etmektedir.” dedi.

Dikenli kurt konusunda uyarılarda bulanan Dal “Şu gördüğünüz dikenli kurdun zarar verdiğidir. Dikenli kurt, zamanında verilmeyen su ve ilaç nedeni ile kozanın içini ovarak liflerine zarar veriyor. Bu zarar verme nedeni ile çiftçilerimiz ciddi oranda zarara uğruyor. Çiftçilerimizin daha dikkatli olmalarını ve uzmanlara danışarak vaktinde tedbir almalarını tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

İlçede çiftçilik yapan İbrahim Atik, ziraat mühendislerinin sürekli gübreleme ve sulama konularında kendilerini uyardıklarını söyleyerek, “Uyarılarına kulak vermediğimizde de ciddi oranda ürün kaybına uğruyoruz. Fakat bölgemizde sulama elektrik ile yapıldığından dolayı düzenli sulama yapamıyoruz. Çünkü düzenli elektrik yok. Ülkemizde, iklimin en sıcak olduğu bölgemizde elektrik yoksa su yok ve su yoksa mahsul de yoktur. Biz pamukta dönüm başına 10,50 KR elektrik ücreti ödememize rağmen bazen bir hafta süren kesintiler ile karşı karşıyayız. Yeterli sulama yamamayınca da yapacağımız gübre ve ilacın da bir faydası olmuyor” ifadelerini kullandı.

Görüşüne başvurduğumuz birçok çiftçi, “Her yıl yetkililer elektriksiz sorununu çözeceğiz diyerek bizlere umut vermekte ve her sene aynı sorun ile karşı karşıyayız. Elektrik kurumu elektrik bedelini belirlediği fiyat üzerinden alıyor. Fakat ortada elektrik yok. Elektrik olmayınca da birçok çiftçimiz maliyeti bile çıkaramıyor. Zaten pamuk ambarı olan ilçemiz bu sıkıntılar nedeni ile pamuk ekmiyor. Sesimizi de duyan yok” diye iddialar öne sürerek şikayette bulundular.   (Sabri Acet-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.