banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Pahalı altına çözüm; Çeyreğin yarısı üretilecek

Fiyatı 130 lirayı aşan çeyrek altının da yarımı üretilecek

 

Fiyatı 130 lirayı bulan çeyrek altının yarısının basılmasına Hazine ve Darphane yönetimi sıcak bakıyor. Böylece vatandaş düğünlerde 65 lira değerinde on iki buçukluk ziynet takabilecek.Altın fiyatlarındaki yükselişin ardından iş yapmakta zorlanan kuyumcular için yeni bir formül bulundu. Fiyatı 130 lirayı aşan çeyrek altının yarısının basılması üzerinde duruluyor. Ekonomi yönetiminin onay vermesinin ardından çeyrek altının yarısı kuyumcu tezgâhlarındaki yerini alacak. Satış fiyatı 130 lira yerine 65 TL olacak. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sungurlu, geçen hafta konuya ilişkin olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kapısını çaldı. Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile de görüşen Sungurlu ve beraberindeki heyet, çeyrek altının yarısının basılması konusunda ekonomi yönetiminden olumlu sinyal aldı. Yeni altının basılabilmesi için yetkili kurumlar olan Hazine Müsteşarlığı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün düzenleme yapması yeterli. İki yıl önce İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, cumhuriyet çeyrek ziynet altının yarısının (on iki buçukluk) basılması önerisinde bulunmuştu.

 

2008 yılında etkisini hissettiren global finansal krizle birlikte altın fiyatlarının iç ve dış piyasada arttığına dikkat çeten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Sungurlu, bu gelişmenin kuyumculuk sektörüne olumsuz yansıdığını söyledi. Çeyrek altın satış fiyatının 100 liraya yaklaşması ile birlikte talepte azalma meydana geldiğini belirten Sungurlu, "Vatandaş düğünlerde çeyrek altın yerine 50 TL kâğıt banknot takmaya başladı. Çeyrek altın fiyatı 100 lirayı aşınca talep daha da düştü. Halk bu kez 50 ve 100 TL kâğıt banknotları hediyelik olarak daha fazla kullanmaya başladı." diye konuştu. Darphane'nin, cumhuriyet çeyrek ziynet altına alternatif olarak 24 ayar bir gramlık altın basıp bunları kendi teşhir mağazasında satışa sunarak kuyumcu ve sarraf esnafına rakip olduğunu dile getiren Sungurlu, bu durumun kabul edilemez bir davranış olduğunu kaydetti. Sungurlu, "Devlet birçok sektörden çekilip özel sektöre devrederek kendisi düzenleyici ve denetleyici görev üstlenirken, Darphane'nin halka gram altın satarak özel sektöre rakip olması günümüzde anlaşılabilir bir sistem değildir." dedi.

 

Öte yandan Osmanlı İmparatorluğu padişahları Sultan II. Abdülhamit ve Sultan V. Mehmet Reşat döneminde de; Sultan Hamit ziynet çeyrek altınının (Hamidiye) yarısı (on iki buçukluk-0,87 gram -22 ayar) ve Sultan Reşat ziynet çeyrek altınının (Reşadiye) yarısı (on iki buçukluk -0,87 gram -22 ayar) olarak basılmıştı. Ercan Baysal / Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.