banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD MHP Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Twitter 140 kareter sınırını kaldırıyor mu? Twittera fotoğraf eleince kaç karekter kalıyor?

ÖZTÜRKMEN, DERDİMİZİ MAKRO PAŞAYA ANLATIYORUZ!

Dün Sitemizde Yayınlanan "Harran 24 Saattir yanıyor" başlıklı haberimizden sonra açıklama yapan  "ilimizde en büyük tarımsal potansiyeli olan Harran Ovasını betonlaşmasına ve anız yakılmasına karşı çıkmak, kontrol etmek, ceza yazmak, önüne geçmek ve Harran Ovasına sahip çıkmak acaba kimin, hangi kurumun görevi meçhul…" diyen TMMOB Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza ÖZTÜRKMEN, "Ancak muhatap olmadığını da bilerek, derdimizi MARKO Paşaya anlatıyoruz" diyerek dert yandı!..

İŞTE O AÇIKLAMANIN TAM METNİ:

80 İLDE ANIZI YAKMAK YASAKMIŞ, AMA URFA’DA SERBEST…

Gelecekte nüfus artarken, aynı besinleri tüketmek, aynı havayı solumak, aynı su kaynaklarından yararlanmak istiyorsak, bu gün çevreye daha duyarlı olmak zorundayız. Türkiye'de anız yakma neticesinde yüzlerce canlı ve bitki türü yok olma tehlikesinde, milyonlarca hektar arazide erozyon şiddetlenmekte, organik madde oranı düşmekte, haberleşme ve elektrik hatlarında milyarlarca lira hasar meydana gelmekte, milyonlarca ton kağıt hammaddesi ağacımız yok olmaktadır.

Ülkemizin; Buğday üretiminin % 8’i, Mercimek üretiminin %36’sı ve Arpa üretiminin %11’i İlimizde gerçekleşmektedir. İlimizde Arpa Üretim Alanı 1.904.064 dekardır. Buğday Toplam Üretim Alanı 3.687.745 dekardır. Mercimek Toplam Üretim Alanı 801.240 dekardır. Toplam olarak ilimizde 6.393.049 dekar alanda hububat tarımı yapılmaktadır. Hububat tarımı yapılan alanların yarısında 2. Ürün yapıldığı varsayılırsa, ilimizde en az 3.000.000 dekar alanda anız yakma tehlikesi söz konusudur.

Ülkemizde her noktada 2872 sayılı kanun gereği tarlada bulunan anızı yakan köylülere uydu ile tespit edilerek dekara cezai işlemler uygulamakta, bazı illerimizde ise anız yakılmış alanlara müdahele edilerek yasal süreç başlatılmaktadır. İlimizin tarım alanlarında 2. Ürün ekimi için masraftan kaçmak, hızlı şekilde toprağı işlemek ve az emek harcamak adına her gün tarım alanları yakılmaktadır. Bu yangınlarla ilimizde çevre ve hava kirliliği artmakta, tarım alanlarındaki organik madde miktarı azalmakta ya da yok olup topraklar daha verimsiz ve erozyona daha hassas duruma gelmektedir. Topraktaki mikro organizmaların yüzde 80‘nin zarar görmesi sonucu verimde de azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, telefon direklerine, civardaki yerleşim yerlerine, özellikte de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Bu da devlete milyonlarca dolara mal olmaktadır.

Ülkemizde yaşanmayan ancak İlimizdeki duyarsızlığın bu konuda olması büyük bir ayıbımızdır. Öyle ki ilimizde en büyük tarımsal potansiyeli olan Harran Ovasını betonlaşmasına ve anız yakılmasına karşı çıkmak, kontrol etmek, ceza yazmak, önüne geçmek ve Harran Ovasına sahip çıkmak acaba kimin, hangi kurumun görevi meçhul…

Umarım yarın çok geç olmaz… İlimizdeki tüm yetkilileri bu konuda hassasiyete değil göreve davet ediyoruz... Ancak muhatap olmadığını da bilerek, derdimizi MARKO Paşaya anlatıyoruz.

"Marko Paşa kimdir"

Marko Paşa, Sakızlı bir Rumdur. 1814'de doğmuş. İstanbul Askerî Tıbbiyesi'ni bitirmiş, Sultan Aziz devrinde saray hekimliği yapmış, 1870'de Askeri Tıbbiye başına getirilmiş ve 5 Aralık 1888 tarihinde Burgaz Adasında ölmüş, cenazesi büyük mera­simle Kuzguncuk'a getirilip oraya gömülmüştür.
Yetmiş dört yıl yaşayan Marko Paşanın hayat hikâyesi kısa­ca budur...

Ve bu adamın «Derdini Marko Paşa'ya anlat» sö­züyle şöhret bulması, bâzı kimselerin zannettiği gibi, dert dinlemeşinden değil, aksine doğru dürüst bilmediği Türkçesiyle: "Anlaşıldı, fakat ne demek istiyorsun?.." sualini sık sık tekrar­layarak dertliyi bıktırıp başından savmasını bilmesindendir...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.