banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Olaylar kuruyemiş sektörünü de etkiledi

6-8 Ekim olaylarıyla başlayan ve seçim sonrası yaşanan olaylar sonrası işadamlarının yatırımlarını durdurması ve bölge halkının iş yapamaması kuruyemiş fabrikalarını da olumsuz etkiliyor.

Özellikle bölgede artarak devam eden olaylarla birlikte kuruyemiş sektöründe yaşanan olumsuz etkileri İlke Haber Ajansı’na anlatan kuruyemiş imalatçısı Kadir Taş, kuruyemiş sektörü olarak yaşanan olaylardan çok etkilendiklerini belirtti.

Batmanlı esnaf olarak yıllardan beridir kuruyemiş sektörüyle uğraştıklarını söyleyen Taş, “Batman’da kuruyemiş sektöründe eskiye nazaran işlerimiz iyiydi. Yalnız son 6-8 Ekim olayları ve genel seçim sonrası yaşanan olaylardan dolayı herkesin etkilendiği gibi Batman’da kuruyemiş sektörü olarak bizler de ciddi anlamda etkilenmişiz. Piyasadaki tedirginlikler ve bölgede yaşanan olaylarla doların yükselmesi, ürünlerin Türk parasına göre değer kazanması ve tüm ürünlerde fiyatın yükselmesi işleri olumsuz yönde ciddi anlamda etkiledi.” dedi.

“Kuruyemişte satışlar düşmüş durumdadır”

Kendi sektörlerinde özellikle ithal olan belli başlı bazı ürünlerde fiyat yükselişleri olduğuna vurgu yapan Taş şunları söyledi:“İthal ürünler başında dakota çekirdeği, ceviz içi, badem çeşitleri, mısır çeşitleri ve kaju cevizi gibi ürünlerde fiyatlar çok yükseldi. Eskiden düşük gelirli ailelerin de tüketebildiği ürünler şuanda yaşanan olaylar ve doların yükselmesiyle ürünler Türk parasına göre değer kazandı. Bu yüzden de düşük gelirli olan insanlarımız bunları tüketemiyor. Bazı ürünlerimizin satışlarından örnek verirsek; dakota çekirdeği 4 TL’den 7 TL’ye, golden mısır 7 TL’den 10 TL’ye, kaju ceviz 22 TL’den 30 TL’ye, ceviz içi 30 TL’den 40 TL’ye ve cips fıstık yerli ürün olmasına rağmen 4,5 TL’den 7,5 TL’ye yükselmişti. Bu fiyatlar toptan olaraktır, perakende satılan yerler de karlarını koyup satıyorlar bu da fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor. Bu yüzden kuruyemişte satışlar düşmüş durumdadır.”

“Kuruyemiş sektörü olarak bizler tedirginiz”

Kuruyemiş fabrikalarında yaklaşık 15 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Taş, “Özellikle seçim sonrası yaşanan olaylardan dolayı yatırımcı işadamlarının yatırımını durdurdu. Kuruyemiş sektörü olarak bizler de şuan tedirginiz. İşçilerimiz evden işe işten eve gittiklerinde aileleriyle beraber tedirgin oluyor. Eskiden gece yarılarına kadar çalışıyorduk, ama şimdi bölgedeki son olaylardan dolayı akşam mesaisine kalamıyoruz. Bundan dolayı ister istemez günlük kapasitemiz ciddi anlamda etkileniyor. Bunun sonucunda da bizler az kazandığımızda, az iş yaptığımızda, çalışan sayısını düşürmek zorunda kalacağız. Bu sebeple yanımızda çalışan arkadaşlarımız, aileleri ve bizler ciddi manada mağdur olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Olayların durması tüm kesimlerin faydasınadır”

Batman’da polise yapılan saldırı ve sonrasındaki gerginlik bütün toptancı esnafı etkilediğini söyleyen Taş,“Allah’tan temennimiz, bu tür olayların bir daha yaşanmamasıdır. Olayların durması tüm kesimler için faydalıdır. İnsan kendi memleketinde iş yapmak ister, çalışmak ister ve huzur ortamı ister. Olaylar bütün herkesi olumsuz yönde etkiliyor. Güzel Batmanımız yıllardan beridir çok güzel yerlere vardı ve gelişti. İnşaat sektöründe atılımlar olmuş ve ticari anlamda ciddi anlamda bir yükseliş vardır. Değişik ülkelere dahi Batman'dan satışlar başladı. Daha önce hiçbir yerde olmayan fabrikalar Batman’a kurulmuştur. Bazı iş yerleri kundaklanırsa veya zarar görürse bölgeye yapılan yatırımlar duracaktır. Bu kadar güzellikler engellenirse olacak zararların faturası bölge halkına kesilecektir.” şeklinde konuştu. (M. Sait Çelik - İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.