banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Balıklıgöl Balıklıgöl

Olaylar kereste sektörünü de etkiledi

Bölgede artarak devam eden olaylarla birlikte Kereste sektöründe yaşanan olumsuz etkileri İlke Haber Ajansı’na anlatan işletme sahipleri yaşanan olaylardan çok etkilendiklerini belirtti.

Bölgede yaşanan şiddet eylemlerinden olumsuz yönde etkilenen Diyarbakırlı Kereste işletmecileri, yaşanan çatışmaların son bulmasını istedi.

Diyarbakır’da yıllardır kereste sektöründe çalıştığını belirten Mehmet Boz, “Ben yılardır kereste işi yapıyorum işlerimiz daha önce iyiydi.   Bu sektör durmaz çalışır bir şekilde devam ediyor. Çünkü tüm inşaat sektöründeki işler bizim buradan geçiyor. Kalıplarını biz hazırlıyoruz. Daha önce kapı, pencere, doğrama işleri ve panel yapılırdı ama artık paneller Rusya’dan geliyor. Bu da işlerimizi az da biraz etkiledi.” dedi.

“Olaylardan dolayı satış yapamıyoruz”

Son zamanlarda yaşanan şiddet eylemlerinin işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Boz, “Eskisi gibi ağaç bulamıyoruz. Daha önceleri ağaç çok olurdu çok olduğu için de fiyatları uygundu ama şimdi ağaç bulmak çok zor bahçe sahipleri vermiyor. Kavak ağacı bulamadığımız için cam ağacı satıyoruz. O da kavak ağacına göre biraz daha pahalı oluyor. Son zamanlarda çıkan çatışmalarda işlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Biz tahta ve kalasları genelde köylü vatandaşlara satıyoruz. Onlar da bu olaylardan dolayı fazla gelemedikleri için satış yapamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

İşlerinin durma noktasına geldiğine dikkat çeken Mehmet Aydın, “20 yıldır bu sektörde çalışıyorum. Önceleri bu işi yaparken yoğun çalışıyorduk. İşlerimiz tam anlamıyla yarı yarıya düşmüş sayılıyor. Biz hazırladığımız keresteleri doğramacılara ve marangozlara verirdik onlar da iş değişikliğinden dolayı fazla gelip almıyorlar. Şu an hazırladığımız malzemeleri inşaat sektöründeki kişilere veriyoruz.  Özelikle bölgede yaşanan çatışmalar her alanda olduğu gibi bizim iş alanımıza da olumsuz etki yaptı.” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlar gelip ihtiyacını karşılayamıyor”

Yaşanan çatışmalardan olumsuz etkilendiğini ifade eden Zülfi Çevik ise “Ben yıllardır bu işletmede çalışıyorum burası babamdan kalma ona da dedemden kaldı. Biz yıllardır bu meslekle geçimimizi sağlıyoruz. Bizim tek ekmek kapımız burasıdır. Son zamanlarda yaşanan olaylar bizi de etkiledi. Vatandaşlar gelip ihtiyacını karşılayamıyor. Kavak ağaçlarını işledikten sonra inşaat yapan firmalara, doğramacılara satıyoruz. Kavak ağacının hiçbir şeyi zayi olmuyor hepsi değerlendiriliyor. Ağaç kabuklarını bile istifleyip satıyoruz. Kabuğu genelde Fırın işletmecilerine ve varoş mahallelerde oturan vatandaşlar alıyor. Tandır, saç ekmeği için ama bu olaylardan dolayı onlar da buralara gelmiyor.” diye konuştu. (Mustafa Kaynak/Yunus Sırat- İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.