banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Diyarbakır Faruk Çelik

Numara taşımada numara yapmışlar!

yararlanma imkânı vatandaşı, abone kaydı primi de bayiyi memnun edince istismarlar ortaya çıktı.


Türkiye numara taşımada rekor üstüne rekor kırıyor. Rekorda, operatörlerin rakiplerinden abone almak için verdiği bedava konuşmaları almak isteyenlerin önemli etkisi oldu. 8 Kasım 2008'de başlayan numara taşımada dünya örneklerini dikkate alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri yüzde 10'luk bir abonenin numarasını taşıyacağını tahmin ediyordu.

BAYİLER NUMARA YAPTI
Kısa sürede numara taşıyanların sayısı milyonları bulurken, bir operatörün abone olup aynı gün başka bir operatöre geçenlerin sayısındaki fazlalık dikkat çekti. İlk defa abone olup aynı gün bir başka operatöre geçiş yapanların sırrı, kısa sürede çözüldü. Bazı uyanık bayiler, operatörlerin numara taşıma için verdikleri primleri alabilmek için, abone yaptıkları kişileri diğer operatöre geçirdiği tespit edildi. BTK, bunun önüne geçmek için ilk defa cep telefonu abonesi olanların numara taşımasına sınırlama getirdi. BTK'nın kararı ile ilk defa abone olanların, 3 aydan önce numarasını taşıması yasaklandı.

BEDAVA KONUŞUP GİDİYOR
BTK'nın kısıtlamasına karşın numara taşıma hız kesmedi. Türkiye'de 1.5 yılda, toplam abonenin yüzde 20'si numarasını başka bir operatöre taşıdı.

65 milyondan fazla cep telefonu abonesi bulunan Türkiye'de, bugüne kadar numarasını bir başka operatöre taşıyan abone sayısı 13 milyonu geçti.

13 milyon abonenin önemli bir bölümü ise numarasını birden fazla operatöre taşıyanlardan oluştu. Birden fazla operatöre numarasını taşıyanların, bedava konuşma ve avantajlı tarifelerden yararlanmak için bu yöntemi kullandıkları belirlendi. Rakiplerinden abone kapmak isteyen operatörler, rakip operatörden gelenlere bedava konuşma hediye ediyor. Her yöne bedava konuşma hediyesini almak için operatörünü değiştirenler, bedava konuşma hediyesini kullandıktan sonra başka bir operatöre geçerek buradaki bedava konuşmalardan yararlanıyor.

Hülle yap ucuz konuş
Numarasını birden çok operatöre taşıyanların bir bölümü ise "hülle" yöntemini kullanıyor. Bazı cep telefonu operatörleri, numarasını taşıyarak başka operatörden gelenlere çok cazip tarifeler verirken, yıllardır abonesi olan vatandaşlara aynı cazip tarifeye geçişine izin vermiyor. Cazip tarifeye geçmek isteyen aboneler ise, "hülle" yöntemi ile ucuz konuşmaya kavuşuyor. Yıllardır hizmet aldıkları operatörden ayrılan abone, bir başka operatöre geçiyor, burada kısa bir süre kaldıktan sonra tekrar yuvasına dönüyor. Böylece, cazip tarifelerle ucuz konuşma hakkı kazanıyor.

Hamdi Ateş'in haberi
SABAH

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.