banner2
Öne Çıkanlar haber karbonmonoksit Urfa Tomas Wiesner Qazim Laçi

Nizip Ticaret Odası Başkanı Mehmet Özyurt, zeytin ve zeytinciliğin gelişmesi, organik zeytin üretiminin teşvik edilmesi ile birlikte uluslararası pazarlarda bu ürünlerin hak ettiği yeri bulabilmesi yönünde yürüttükleri çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı.

Organik zeytin üretimini teşvik etmek için kolları sıvadıklarını belirten Özyurt, ‘En doğalından Nizip Organik Zeytini Projesi’ ile üretilen zeytin ve zeytinyağının dünya pazarlarında   aktif rol alması için yoğun bir çalışma sürdürdüklerini söyledi.

Özyurt, “En Doğalından Nizip Organik Zeytini Projesi’ bölgemizin ihtiyaçları ve sorunları çerçevesinde hazırlanarak İpekyolu Kalkınma Ajansı'na sunulmuş ve 2015 Yılı Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunarak 2015 yılı GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı Kapsamında Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı ile işbirliği ve eşgüdüm içerisinde desteklenmektedir.”dedi. 

Nizip zeytini ve zeytininden üretilen Nizip zeytinyağının, geçmişten beri  bölgede tercih edilen bir ürün olduğunu söyleyen Özyurt, “Nizip ilçemiz sanayisi birçok sektörüyle kalkınmakta ve ön plana çıkmaktadır. Bu sektörlerimizden en önemlilerinden biri ise zeytin ve zeytinyağı sektörümüzdür.  İlçemizin en önemli değerlerinden olan Nizip zeytini ve zeytininden üretilen Nizip zeytinyağı geçmişten itibaren özellikle bölgemizde tercih edilen bir üründür. Bu nedenle ilçemizde zeytin üretiminin sürekli gelişiminin sağlanması ve sürdürülebilir sistemler ve yapılar kurulması her zaman en önemli amaçlarımız olmuştur.”ifadelerini kullandı.

Organik zeytin üretiminin teşvik edilecek

Nizip zeytinini ulusal ve uluslararası pazarlara taşımak için organik zeytin üretiminin teşvik edilmesi ve farkındalık yaratılmasını amaçladıklarını da belirten  Özyurt açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda ayrıca Nizip zeytininin “Organik Zeytin” sertifikası alabilmesi için gerekli danışmanlık hizmetinin alınması ve bakanlıkça belirlenen yönetmelik çerçevesinde gerekli üretim şartlarının oluşturulması hedeflenmektedir. Danışmanlık hizmetinin ardından belgelendirme süreci başlatılacak ve Gıda ve Tarım Bakanlığı’na başvurular  gerçekleştirilecektir.”

Ulusal ve uluslararası fuarlarda zeytin ve zeytinyağı konuşulacak

Eğitim yoluyla üreticilerin bilinçlendirilmesinin önemine de değinen Özyurt, “Gerek organik zeytin üreticilerinin gerekse henüz organik üretim yapmayan birincil üreticilere Organik Tarım konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Organik zeytin üreticilerinin ulusal bazda örgütlenmelerini sağlamak amacıyla Ulusal Organik Zeytin Üreticileri Platformu oluşturulacak ve bu kapsamda sektör çalıştayları düzenlenecektir. Pazarlama çalışmaları kapsamında pazarlama bilgi sistemi oluşturulacak, ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlanacak ve Nizip organik zeytini için tanıtım kitapçığı oluşturulacaktır. Ayrıca projenin görünürlük faaliyetleri kapsamında çeşitli görsel dokümanlar hazırlanacaktır. Projemizin ortakları Nizip Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Nizip Kaymakamlığı, Nizip Zeytin-Antep Fıstığı Üreticileri Birliği Derneği, proje iştirakçileri ise Deniz Tarım Ürünleri Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi ve Akfırat Zeytinyağı ve Fıstık İşleme Tesisi olarak belirlenmiştir.” şeklinde konuştu.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.