banner2
Öne Çıkanlar ABD Emir Preldzic 4 Milot Rashica Milot Rashica Galatasaray Ömer Uzun

Müteahhitler Dernek Başkan Mustafa Önal, İnşaat sektörünü yorumladı

Başkan Önal; “İnşaat sektörü, emek yoğun bir sektör olduğundan istihdama faydası tartışılamaz. Bugün inşaat sektöründe istihdam 1.5 Milyon kişiye yaklaşmaktadır ve bu, ülkenin toplam istihdam içindeki payı %6,3´leri bulmakta” dedi.

 

Önal sözlerini şöyle sürdürdü; “İnşaat Sektörü son yılların en çok konuşulan, sektörel gelişimi en çok tartışılan sektörlerden biri. Sektörün gelişimi 2006 yılında yüzde 18.5´ lik büyüme ile zirve yaparken, 2007 yılında hız kesip, 2008 ve 2009 yıllarında ise küçülmeye dönüşmüştür. İnşaat sektörü, emek yoğun bir sektör olduğundan istihdama faydası tartışılamaz. Bugün inşaat sektöründe istihdam 1.5 Milyon kişiye yaklaşmaktadır ve bu, ülkenin toplam istihdam içindeki payı %6,3´leri bulmakta. Türkiye´de mevcut yapıların büyük bir bölümünün yenilenme gerektirmesi, genç nüfus, yeni konut ve işyeri ihtiyaçları nedeniyle pazarın hâlâ doymadığı bir ülkedir. Gayrimenkul, Türkiye´de birçok insan için hâlâ cazip bir yatırım alanıdır. Ayrıca Türk müteahhitlerinin yurtdışı açılımları ve özellikle yakın pazarlara gerçekleştirdikleri projeler orta ve uzun vadede sektör için olumlu gelişmelerin yaşanacağının habercisidir. 2011-2014 yıllarının performansı, inşaat sektörü için daha belirleyici olacağı beklenmektedir” dedi.

 

Sektördeki genel görüşler böyle iken son zamanlarda hızlı büyüyen ve hala bu büyümeyi sürdüren "İnşaat" sektörü neden bu kadar parladı?

 

Başkan Önal; “İnşaat sektörü özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde son derece dinamik bir sektör… Kriz dönemlerinde dahi üretim faaliyetlerinin devam ettiği sektörlerden biri… Tabi hızla nüfusu artan Türkiye’de nüfusa paralel olarak artan konut açığı; inşaat sektörünü devamlı dinamik tutan unsurların başında geliyor. Konut ayrıca ciddi bir yatırım aracı olarak da talep gördüğü için inşaat sektörünün yükselişi kaçınılmaz oluyor. İnşaat sektöründeki büyümenin sebeplerinden bir diğeri ise insanların barınma ve konut ihtiyaçlarında yaşanan gelişim ve değişimdir. Vatandaşların gelir ve kültür seviyesinde yaşanan artış, konut anlayışını bambaşka noktalara taşıdı.  Yani artık insanlar moda deyimle ‘konsept’ diye tabir edilen güvenliği, spor salonu, kapalı otoparkı, spa’sı olan ve bu tarz ihtiyaçlara cevap verebilen projelere gereksinim duyuyorlar. Bu durum da biz inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaları yeni konsept projelere itiyor” dedi.

 

Şanlıurfa İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Önal; “Ayrıca yaşadığımız şehir olan Şanlıurfa  ve daha birçok kentte kentsel dönüşüm atağı söz konusu. Hükümetin özellikle üzerinde durduğu kentsel dönüşüm ve TOKİ marifetiyle gerçekleştirilen sosyal konutlar da inşaat sektörüne büyük hareket katıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.