banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

MÜSİAD,

2016’nın Ocak ayında asgari ücrete yapılması vaat edilen zam ile ilgili tartışmalar devam ederken, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, Başbakan Davutoğlu’nun asgari ücretle alakalı açıklamalarını değerlendirerek, bu noktada devletin fedakârlık yapması ve işverenden alınan vergilerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “İşçi ve işveren asgari ücret yükünü üstlenmemiz için anlaştı. Ancak tüm yükü karşılayamayız” açıklamasıyla yeni bir boyut kazanan asgari ücretin bin 300 TL yapılması konusu gündemdeki yerini koruyor.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan Kerem Baynal, Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesinde vergi ve SSK yükü çok ağır olduğunu belirterek, mevcut şartlarda asgari ücretin yükseltilmesinin işvereni darboğaza sokabileceği uyarında bulundu. Bunun önüne geçilmesi için devlet tarafından alınan Vergi ve SGK primlerinin en aza indirilmesi ya da devletin tamamıyla vergiden vazgeçmesi gerektiğini ifade etti.

“Devlet işverenden vergi almasın”

Asgari ücretin bin 300 TL yapılması vaadinin hükümete ait olduğunu hatırlatan Baynal, “Sanırım şu anda yapılan çalışmalar yılbaşı itibarıyla bunun gerçekleştirilmesi yönündendir. Tabi bunun bir sevindirici tarafı var bir de bunun işverene getirdiği yük tarafı var. İnsanlarımızın hayat standartlarının yükseltilmesi noktasında asgari yüzde 30’luk bir zam yapılması sevindiricidir. Sadece bin 300 TL net asgari ücretin işverene ek maliyeti 464 TL civarındadır. Şimdi birden bire 464 lira ekstranın çıkması işveren için ciddi bir yüktür. Bu noktada devletin bir fedakârlık yapması gerekiyor. MÜSİAD olarak biz şöyle diyoruz; yine bin 300 lira net asgari ücret olsun ancak devlet işverenden vergi almasın. Fedakârlık yapsın ve ya işverenin yükünü azaltmak adına belli bir miktarını devlet karşılasın sanırım bu noktada hükümet tarafının çalışmaları devam ediyor.” dedi.

“İşverenler tedirgin!”

Devletin hiçbir katkı sunmadan bin 300 lira net asgari ücretin ödenmesinin Türkiye şartlarında işvereni ciddi anlamda darboğaza sokacağı uyarında da bulunan Baynal, “Bu rekabet gücünü de azaltacaktır. Belki birçok yerde işletmeler kapanma noktasına gelebilir ya da mevcut çalışanların çıkarılması yoluna gidilebilir. İşverenlerimizin bu noktada ciddi bir tedirginliği söz konusudur. Onun için burada aklıselimle hareket edilmesi ve her iki tarafın da düşünülmesi gerekir.” açıklamasında bulundu. (Murat Dalgın-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.