banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl Suruç MHP ABD

Mısır çiftçisi için tehlike çanları çalıyor


GAP çiftçisi, bu seferde mısır tohumu konusunda mağdur ediliyor. Yetkililer sessiz kalırlarsa, Çiftçi pamuktan sonra bir darbe de mısır tohumundan almış olacak.

Fırsatçılar iş başında
Geçtiğimiz yıl pamuk üreticilerinin, verim ve fiyat düşüklüğünden mağdur olduklarından dolayı bu sene pamuk ekiminden kaçıp, buğday ve ikinci ürün mısır ekimine yöneldiklerini belirten Harran Üniversitesi GAP Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi Yüksek Ziraat Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, “Pamuk ekiminden zarar gören çiftçilerimizin geneli buğday ve ikinci ürün mısır ekimine yöneldiler. Ancak bunu fırsat bilen bayii yada tohum spekülatörleri devreye girdiler. Öyle ki; geçen yıl 185 - 200 TL’ye satılan mısır tohumları, tohum sıkıntısı var söylemiyle 260 TL’den satılmaya başlandı. Fiyatların çok yüksekliğinden şikayet ederken araştırmalarımız sonucunda ünlü bir tohum üretici firmanın bayiye 185 TL civarında fiyatla mısır tohumu sattığını, rant sağlamayı düşünen insanların tohum kıtlığı olacak düşüncesi ile tohum stoklamaya başlamaları fiyatları 260 TL’ye çıkardı. Çiftçilere yardımcı olabileceğine inandığımız Tarım Kredi Kooperatifi bile 210 TL ile sattığı mısır tohumlarını fiyatı 240 TL’den satmaya başladı. Şimdilerde onlarda tohum kalmadığını beyan ediyorlar. Çözüm üreteceğine inandığımız Tarım Kredi Kooperatifi yetkilisinin, ‘niye böyle oluyor?’ sorusuna verdiği cevap ise çok enteresan oldu. Sayın yetkili diyor ki; ‘Çifçiler hem önceden bildirmediler, hemde hepsi aynı çeşidi istiyor’. Daha ikinci ürün mısır ekimine yaklaşık 4 ay var” dedi.

İkinci ürün mısır alanı boş kalabilir
Çiftçilerin de haklı olarak bölgeye uyum sağlamış ve yüksek verim kapasitesi olan çeşidi istediklerini belirten GAP Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi Yüksek Ziraat Mühendisi Ömer Hacıkamiloğlu, “Bölgede ekilecek ikinci ürün mısır alanları ve ne kadar tohum kullanılacağını hesaplamak çok zor olmazsa gerek. Aidat almanın dışında da yardımcı olmalarını beklediğimiz Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odalarının bu durum karşısında sesiz kalmaları inanılır gibi değildir. Eğer Tarım Bakanlığımız yada yetkili kuruluşları konuya el atmazlarsa, ya birçok ikinci ürün mısır alanı boş kalacak, yada spekülatörlerin ekmeğine yağ sürülecek. Böylece pamuk üretiminden darbe alan çiftçilerimiz, bir tokatta mısırdan yiyecekler” diye konuştu.

Çiftçiler yetkililerden destek bekliyor
Pamukta mağdur edildiklerini belirten GAP çiftçisi, bari mısır ekiminden de darbe yemek istemediklerini belirterek yetkililerin bu konuya el atmalarını istediler.
Yetkililerden destek beklediklerini belirten GAP çiftçisi, “Başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanımız Mehmet Mehdi Eker olmak üzere hemşerimiz Tarım Bakanlığı Müsteşarı Ferhat Şelli, Şanlıurfa’mızın Bakanı Faruk Çelik, Valimiz Celalettin Güvenç, Ziraat Oda Başkanımız Ahmet Eyyüpoğlu’nu bu konuda çiftçilere destek olmaya, fırsatçılara müdahale etmeye davet ediyoruz. Her zaman olduğu gibi şimdi de bizlere desteklerini bekliyoruz” dediler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.