banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Mevsimlik İşçi Urfa esnafını etkiliyor

 Şanlıurfa’da her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce insan ailesinin geçimini sağlamak  için değişik illere göç etmeye başladı. Doğu ve Güneydoğu insanının adeta kaderi haline  gelen mevsimlik tarım işçiliği göçü, birçok insanın hayatını olumsuz etkiliyor. Binlerce insan evini yurdunu terk edip tanımadığı yerlere göç etmek zorunda kalıyor.

Göçler nedeniyle alış veriş yapan kişi sayısının azaldığını ifade eden esnaflar zor durumda olduklarını söylediler.

 Borçlarını ödemekte çok sıkıntı yaşadıklarını belirten esnaflar,  işsizlik sorununun çözülmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

"Urfa'da ciddi bir sanayileşme yok"

Urfa'daki sanayileşmenin yetersizliğine dikkat çeken Nihat Esmer " Gerçi bizde ciddi bir sanayileşme yok.  Sadece çırçır ve iplik fabrikası üzerine çalışma var bunların da ciddi bir üretimi yok. Bu yatırımcılara ciddi bir teşvik verilirse imkan verilirse eminim yatırımcılar yatırımını burada yapar. Halbuki burada sanayileşmede ciddi yatırımlar olsa işçiler de dışarı gitmezler." diye konuştu.

10 yıldır işsizlik sıkıntısına bir çözüm bulunmadığını dile getiren Esmer, çok ciddi ve gizli bir krizin olduğunu belirterek normal şartlarda beşinci ayda düşüşe geçen işlerinin bu yıl on ikinci aydan itibaren düştüğünü belirtti.

Urfalı iş adamları Urfa'da fabrika açmalı

Mehmet Gişeoğlu ise yetkililerin Şanlıurfa'daki işsizlik sorunu çözmelerinin önemine değinerek gerekli yatırımların yapılmasının hem kendileri hem de mevsimlik işçiler için faydalı olacağını söyledi.

 Mevsimlik tarım işçilerinin dışarıya çıkmalarının kendilerini çok etkilediğini dile getiren M.Hüsnü Aval, "Burada giyim işi ile uğraşıyorum bildiğimiz üzeri bu bölge fakir kesime hitap ettiği için tamamen bizim işimiz onlara bağlı onlar da mevsimi geldiğinde dışarıya işe gittiklerinde biz ciddi bir şekilde etkileniyoruz. Daha çok yatırım yapılmasını, Urfalı iş adamlarının Urfa'da fabrika açmasını istiyoruz.Kısacası Urfa'ya yatırım yapılısa herkes için iyi olur." ifadelerini kullandı.

Herkes elini taşın altına koymalı

Herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirten Mevlana Barutçu " Örneğin bir fabrikanın kuruluşu için herkesin çaba göstermesi lazım bu gün biz esnaf olarak esnafın da daha sonra milletvekillerimizin de çaba göstermesi lazım. Buraya çeşitli fabrikaların gelmesi lazım. Bu gün mesela ayakkabı fabrikası kurulmuş olsa iyi olurdu. Bunun daha önce yapılması lazımdı bu konuda çok geç kalınmış. Kanaatime göre öncede dediğim gibi herkes elini taşın altına koyması lazım yetkililerden bunu istiyoruz." dedi. (Sedat Kuşulay-Osman Gülebak-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.