banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

Mehti Özyer'den çağrı; Birlikte Urfa'yı yeşillendirelim VİDEO

Otelde gerçekleştirilen toplantıya Orman Bölge Müdürlüğünden Müslüm İlyasoğlu, Ali Turap ve Mehmet Kandilli ile birlikte katılan Orman Bölge Müdürü Mehti Özyer, 2013-2014 yılında Şanlıurfalılar’a 1 milyon 500 bin fidanın dağıtılacağı belirtti.

 

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ŞANLIURFA’YA ALINDI

Yüzde 1’lik yeşil alanıyla Şanlıurfa’nın Bölge Müdürlüğünün kurulmasıyla önemli bir güç elde ettiğini vurgulayan Mehti Özyer, “Malumunuz Şanlıurfa  Orman Bölge Müdürlüğü 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği 11.11.2011 tarihinde kurulmuş olup daha önce işletme şefliği düzeyinde temsil edilen ilimiz şimdi Orman Bölge Müdürlüğü düzeyinde temsil edilmektedir. Bu durumu Şanlıurfa Ormancılığı için değim yerinde ise milat kabul etmek gerekir. Çünkü Türkiye de oran olarak en düşük orman varlığına sahip (%1) ilimizde bölge müdürlüğü kurulmuştur” dedi.

ŞANLIURFA’NIN  YÜZDE 1’İ ORMANLIK BÖLGE VAR

Şanlıurfa’nın Türkiye’de ormanlık alanında en fakir il olduğunu belirten Özyer, “Bu günkü rakamlara bakıldığında, Şanlıurfa’nın toplam alanı 1.940.797’dir.  Bunun   % 63’ü   1.220.543 ha. Tarım alanı, % 12’si    234.570 ha. Çayır ve mera alanı. %   1’i        23.514 ha Orman alanı. % 23’ü     462.170 ha diğer alanlar” diye sözlerini sürdürdü.

URFA’YA SON 10 YILDA 17.5 MİLYON FİDAN DİKİLDİ

Ağaçlandırma çalışmalarının çok süratli yapıldığını belirten Özyer,” İlimizde 2003-2013 yıllarında 8 513 ha alan ağaçlandırılarak 17,5 milyon fidan dikilmiştir. Netice olarak son on yılda yapılan ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları ile Şanlıurfa’nın ormanlık alanı genel alanın binde dört’ü oranında artırılmıştır” dedi.

ŞANLIURFALILAR’IN VE BASININ  DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Özyer, “Bu hızla ağaçlandırma çalışmalarının devam etmesi durumunda Şanlıurfa’yı olması gereken konuma taşımamız oldukça zor olacaktır. Burada Şanlıurfa’nın şu kadarı orman olmalıdır, gibi afaki bir rakam telaffuz etmek istemiyorum. Ancak 1 m2 yer bile olsa tarla olması gereken yer tarla, mera olması gereken yer mera, orman olması gereken yer de orman olmalıdır. Yukarıda da ifade edildiği gibi son on yılda ortalama 800-1000 ha alanı ağaçlandırıldığı görülmektedir. Gelecek yıl 2000 ha alanın ağaçlandırılması yapılacaktır. Ağaçlandırılacak alanların tahsisi ve bir kısım sosyal problemler çözüldüğü sürece bu miktar gelecek yıllarda daha da artarak devam edecektir. Bu görevi  elbette kanunun vermiş olduğu yükümlülükle Orman teşkilatımız yapacaktır. Ancak burada Şanlıurfa’lıların, basın yayın kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin desteği bu işin başarıya ulaştırılması için çok önemlidir. Bu konu bir seferberlik şeklinde ele almalı, herkesin bu sürece katkı sağlaması gereklidir” dedi.

SEL VE EROZYONLA MÜCADELE

Sel felaketleri ve erozyonun oluşturduğu olumsuz etkilerin ormanlarla ortadan kalkabileceğini belirten Özyer, “Bu süreçte ormanların mevcut mera, tarım ve iskân alanlarının sigortası durumunda olduğu unutulmamalı, rüzgar ve su erozyonuna karşı topraklarımızı koruduğu, can ve mal emniyetimizi sağladığı akıldan çıkarılmamalıdır. Bunu en acı örneği 2012 yılı Ekim ayında Tektek dağları ile Bozova ve Şanlıurfa Direkli havzasında meydana gelen,  can ve mal kaydına neden olan sel felaketidir” dedi.

HALKI BİLİNÇLENDİRECEĞİZ

Özyer, “Ayrıca son yıllarda mevzuatta yapılan değişikliklerle ağaçlandırma faaliyetlerinde çeşitli alternatifler geliştirilmiştir. Ormanlarda gelir getirici türlerle de ağaçlandırma çalışmaları yapılmasının  önü açılmış, odun dışı ürünlerin üretilmesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Ağaçlandırma çalışmalarımızda bizim elimizi zorlaştıran en önemli husus; Ağaçlandırılacak alanların tahsislerinin gecikmesi ve sosyal problemlerdir . Bunların aşılması için ise insanlarımızın gerek basın yoluyla gerekse bir kısım eğitim faaliyetleri ile bu konuda biliçlendirilmeleri önem arz etmektedir” vurgusunda bulundu.

ORMAN YANGININA KARŞI DİKKATLİ OLMALIYIZ

Orman yangınlarına karşın herkesin dikkatli olması gerektiğini altını çizen Özyer; “Ayrıca Şanlıurfa için diğer önemli bir hususta ağaçlandırdığımız ormanların, orman yangınlarına karşı hassasiyet taşımalarıdır. Kurak bir iklimde yer almamız nedeniyle, yazın kuruyan otlar yazın ve sonbahar ayları boyunca ağaçlandırma sahalarımız için önemli bir risk oluşturmaktadır. Tarım alanlarında gerçekleştirilen anız yangınları ise özellikle yol kenarlarında yapmış olduğumuz yol ağaçlandırmaları için ciddi riskler oluşturmaktadırlar. Bu konuda her bir birey üzerine düşen hassasiyeti göstermez ise onca maliyetlerle ve emekle ağaçlandırdığımız alanlar yok olur ve ormanlar adına Şanlıurfa da özlemini çektiğimiz tabloyu bir türlü oluşturamayız” diye sözlerini sürdürdü.

GÖLPINAR’DAKİ ORMAN YANGININA 8 DAKİKA İÇERİSİNDE EKİPLERİMİZ MÜDAHLE ETTİ

Geçtiğimiz günlerde Gölpınar mevkiinde çıkan orman yangınında köylülerin kendi imkanları ile yangını söndürdükleri ve iki muhtarın tutanaklarıyla kayıt altına aldıkların yönündeki haberi ise doğru olmadığını Gölpınar alanındaki yangına toplam 9 araç, 11 işçi ve memur ile 20 mükellef müdahale ettiklerini belirten Müdür Özyer; “Gölpınar Atatürk Ormanında meydana gelen ve kurumumuzu zamanında yeterli müdahaleyi yapmadığına dair zan altında bırakan ve düşük yoğunlukta da olsa basında yer alan yangın ile ilgili bilgileri de bu vesile ile sizlerle paylaşmak istiyorum.

Şanlıurfa Orman İşletme Müdürlüğümüz uhdesinde bulunan Gölpınar Atatürk Ormanında 09.08.2013 tarihinde çıkan yangına ait ihbar 177 hattımıza 14:50 ulaşmıştır.Yangına ilk müdahale 63 PA 177 plakalı İlk Müdahale aracı ile müdahale 14:58 de yapılmıştır. Akabinde aynı bölge de bulunan 63 ZA 755 plakalı arazöz 15:10 işçilerle beraber müdahalede bulunmuştur. Yine Harran Üniversitesi Yerleşkesinde bulunan 48 FG 455 plakalı Kurumumuz arazözü de Aynı yangına müdahale için 15:25 te Kampus alanından hareket etmiş olup yangın mahalline 15:55 te varmıştır. Gelen arazöz de ekibi ile yangına müdahale etmiştir.Şanlıurfa Belediyesi ve Karaköprü Belediye başkanlıklarına ait 5 adet itfaiye aracı ile bir adet su tankeri de destek vermişlerdir. Dolayısıyla Gölpınar alanındaki yangına toplam 9 araç , 11 işçi ve memur ile 20 mükellef müdahale etmiştir.Yangında toplam 0,9 hektarlık alan yanmıştır. Kısmen  yanan ağaç sayısı ise 200 adettir. Yukarda görüldüğü üzere yangına ilk müdahale, yangın ihbar hattımıza gelen ihbardan 45 dakika sonra değil, sadece 8 dakika sonradır. Bununla beraber Şanlıurfa da bulunan diğer yangın ekiplerimizde mümkün olan en kısa bir sürede yangına müdahale etmişlerdir. Yinede bu konuda hassasiyet gösterip basında yer veren basın mensubu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Amacı üzün yemek olan her türlü yapıcı eleştirilerin sürece katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kumumuz ile alakalı bir haber yapılacağı zaman bizlere danışılmasının kamuoyunu doğru bilgilendirmek bakımından daha isabetli olacağını düşünüyorum” dedi.

Ömer ASLAN / www.ballikligol.com

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.