banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Taşlıdere Belediye trafik kazası Aşağı Yazıcı

Meğerse Şimdiye kadar Yapılmayanı Urfa Başarmış

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ile yaptığı görüşmeyi köşesine taşıdı. Öztiryaki'nin "Türkiye ilk kez kendi termosunu üretti" ifadesini aktaran Ülker, "Düşünsenize, milli gemi, uçak, helikopter, tank için plan ve projelerimiz var ama hala 'yerli malı termos' üretmiş değiliz" yorumunu ekledi.

Ülker'in yazısının bir kısmı şöyle:

Enerji zengini Körfez ülkeleriyle limoniyiz. Büyümekte olan Kuzey Afrika ile ilişkiler pek sıcak değil. ABD ile geçen yıldan bu yana devam eden gerilim hala dinmiş değil. Rusya ile gelgitli ilişkiler Suriye'nin geleceğine bağlı. Böyle bir havada ihracat yapmak cesaret istiyor. İşte bu fikirlerle başladı İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki ile sohbetimiz.

Bu yıl 71'incisi düzenlenen dünyanın en büyük organizasyonlarından Uluslararası Mutfak Eşyaları, Ev Dekorasyonu, Züccaciye, Aksesuar ve Hediyelik Eşya Fuarı yani kısa adıyla 'Ambiente 2019' fuarında konuştuğumuz Öztiryaki, önce bize birkaç bilgi veriyor. Türkiye'nin Çin, Hindistan ve İtalya'dan sonra en fazla katılım sağlayan ülke olduğunu anlatan Öztiryaki'nin verdiği bilgilere göre 100 tanesi bireysel, 65 tanesi de milli olmak üzere 165 Türk firması Ambiente'de.

Mutfak eşyaları sektörü oldukça ilginç verilere sahip. Geçtiğimiz yıl yapılan ihracat 4.5 milyar dolar. İthalat ise 1 milyar dolar seviyesinde. Öztiryaki, "Sektörümüz 2018'de 3.5 milyar dolar dış ticaret fazlası sağladı"diyor. Öztiryaki bir yandan ihracattaki artışı anlatırken bir yandan da ithalatı düşürmeye çalıştıklarını da vurguluyor. İşte o zaman ilginç bir bilgi alıyorum Öztiryaki'den: "Türkiye ilk kez kendi termosunu üretti."

Düşünsenize, milli gemi, uçak, helikopter, tank için plan ve projelerimiz var ama hala "yerli malı termos" üretmiş değiliz. Öztiryaki bizi Termosan Çelik'in kurucu ortağı Mehmet Dinçkök ile tanıştırıyor. İlk yerli termosu üreten şirket Termosan.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.