banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Maliyeden vatandaşa kötü haber
Tüm alacaklarını kuruşu kuruşuna tahsil etmek için kolları sıvayan devlet, şimdi de vatandaşın peşine düştü.
Nüfus cüzdanı değişikliği yapıp para sını ödemeyen, bir dönem vergi borcu olup kapatan ancak küsuratı kalan, trafik cezasını unutan vergi mükellefleri, bugünlerde vergi dairesi başkanlıklarından gelen yazı ile irkiliyor.
Borcu olmayana da gitti Vatandaşa gönderilen maktuu yazı 'Değerli mükellefimiz diye başlıyor ve 'Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarımıza göre; vadesi geçtiği halde ödenmeyen borçlarınızın bulunduğu tespit edilmiş olup söz konusu borçlarınıza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır.
Borcunuzun olup olmadığını tespit için en kısa sürede bizzat veya vekiliniz vasıtasıyla ilgili vergi dairesine gelin. Aksi taktirde 6183 sayılı Kanun gereğince ödenmemiş kamu alacaklarının tahsili için vergi dairemizce banka hesaplarınız, gayrimenkulleriniz ve taşıtınız dahil olmak üzere malvarlığınıza haciz konulması kaçınılmaz hale gelecektir" diye sonuçlandırılıyor.
Elim ayağım karıştı
Gelen yazıda el koyma ve haciz kelimelerini okuyan vatandaşlar, borçlu olmasa da soluğu vergi dairelerinde alıyor. Bu durum vergi dairelerinde yığılmalara yol açtı. Gelen yazı üzerine Şişli Vergi Dairesi'ne giden Elektrik Mühendisi Kemal Kalaycı, hiç borcu olmadığı halde gönderilen yazıya isyan etti.
Kalaycı, "Tüm vergilerini zamanında ödeyen biriyim. Bu yazı bana geldiğinde elim ayağım birbirine karıştı" dedi. Vergi dairesine gelen bazı vatandaşlar ise cüzi borçlarla karşılaştı. Sizin de kapınız çalınabilir Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz vergi dairesi yetkililerinden de çarpıcı bir örnekler geldi.
Yazının borcu olan herkese gittiğini belirten yetkililer, vergi borcu bulunmasa da farklı bir ödemeden dolayı bu yazının kişilere gönderildiğini belirtti. Vergi dairesi çalışanlarından bir yetkili böyle bir yazının 78 yaşındaki teyzesine de gittiğini kaydederek, "Teyzem korku ve panik içinde beni aradı. Ben de ona panikleme dedim. TC kimlik numarasını aldım sisteme girdiğimizde nüfus cüzdanı değişikliği yapıldığını ve bunun için ödenmesi gereken 62 lira borç olduğunu gördük" dedi.
Vergi dairesi sorumlu
Vergi dairelerinin mükellefe gönderdiği uyarı mektubuyla ilgili Maliye Bakanlığı yetkilileri açıklama yaptı. Mektubun içeriğinin onu gönderen vergi dairesi tarafından kaleme alındığı bildirildi. Maliye ayrıca, sistemde vergi borcu görünmeyenlere uyarı mektubunun gönderilmediğini savundu.
Borçlu çıkan da var
Yazıyı eline alan ve soluğu bağlı bulunduğu vergi dairesinde alan Yaşar Yılmaz'da yazının ellerine geçtiğinde kendilerini ürküttüğünü dile getirdi. Yılmaz, "Ben borcum olmadığını bilerek kapıdan içeri girdim. Ancak önceki bir borcumdan küsurat kalmış" dedi.
Gelen yazı normal
Serbest meslek sahibi Havadis Uluesmer, vergi dairesinden gelen yazının normal olduğunu belirtti. Uliesmer, "Hiç borcum yok diye biliyordum. 1999'dan 216 lira borcum çıttı. Bugün 4 bin 811 liraya ulaşmış. Bu bedelin tahsili isteniyor" diye konuştu.
Alt limit belirlenmeli
Bugün Gazetesi yazarlarından Osman Arıoğlu, veri tabanında limit belirlenip bu limitin altında kalan mükelleflere yazının gitmemesi gerektiğini söyledi. Arıoğlu, Borçlu olmayana da yazının gitmesi veri tabanının doğru işlememesini gösteriyor. Yazıda da biraz daha yumuşatma yapılıp 'yasal takip başlatılacaktır' ibaresine yer verilmesi daha uygun olurdu. Bu tür yazıların herkese gitmesi ileride kurumlardan gelen yazıların dikkate alınmamasına neden olabilir" dedi.
Kaynak:Bugün

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.