banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der Onur Bilgen ilçe Mardin

Kuru soğan fiyatında yüzde 28'lik artış

TÜİK'in, 2015 yılı Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri verilerine göre, Kuru soğan fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 28,3 oranında arttı.

Buğday (durum) fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artarak 0,78 TL oldu. Mısır fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 0,66 TL, yağlık ayçiçeği fiyatı yüzde 0,7 artarak 1,76 TL, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 24,1 artarak 1,96 TL ve çeltik fiyatı yüzde 5,5 azalarak 1,71 TL oldu.

Taze soğan fiyatı yüzde 11,2 artarak 1,97 TL, kuru sarımsak fiyatı yüzde 23,9 artarak 4,80 TL, sofralık hıyar fiyatı yüzde 1,3 artarak 1,08 TL ve dolmalık biber fiyatı yüzde 24,3 artarak 1,34 TL olarak gerçekleşti.

Sofralık çekirdekli üzüm fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 oranında arttı

Bir önceki yıla göre muz fiyatında yüzde 5, sofralık zeytin fiyatında yüzde 17,9 artış ve kiraz fiyatında yüzde 5 azalış görüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındık fiyatında ise yüzde 60,2 oranında artış gerçekleşti.

Yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 14,5 oranında artışla 1,58 TL oldu.

Bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 22 arttı 

Bitkisel üretim değeri yaklaşık 119,7 milyar TL oldu. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 16,4 artarak yaklaşık 49,1 milyar TL, sebze üretim değeri yüzde 12,3 artarak 29,3 milyar TL ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise yüzde 38,4 artarak 41,3 milyar TL oldu.

Bitkisel ürün fiyatlarının derlenme ve hesaplama yöntemi

Çiftçinin eline geçen fiyatlar, çiftçinin ürettiği veya yetiştirdiği ürünleri aracı kullanmadan toptan veya perakende satması ile oluşan birim fiyattır. Fiyatlar, ürünlerin üretim dönemlerine göre derlenmektedir. Üretim değeri ise üretim miktarı ile birim fiyatın çarpılmasından elde edilen değerdir.

Çiftçinin eline geçen bitkisel ürün fiyatları, ticaret borsalarından, üretici birliklerinden, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, il ve ilçe teşkilatı aracılığı ile çiftçilerden aylık olarak web üzerinden derlenmektedir. Şekerpancarı fiyatı Şeker Kurumu’ndan, çay fiyatı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden, haşhaş kapsül ve tohum fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi’nden alınmaktadır.

Bitkisel ürünlerin il fiyatları hesaplanırken, öncelikle o ilin ilçelerinden toptan ve perakende ayrımında derlenen fiyatlar, daha önceden hesaplanmış olan toptan ve perakende ağırlıklarla çarpılarak aylık ilçe fiyatı oluşturulmaktadır.  Yıllık bitkisel üretim bilgileri kullanılarak, her ürün için ilçe ve il üretim ağırlıkları hesaplandıktan sonra, ilçe üretim ağırlıkları ile ilçe fiyatları çarpılarak ağırlıklı il fiyatları bulunur. İl fiyatları ile il üretim ağırlığı çarpılarak ağırlıklı Türkiye fiyatı oluşturulur. Hesaplama yapılan üründe, herhangi bir ayda il fiyatı oluşmamış ise, bu ilin ilgili aydaki ağırlığı dikkate alınmadan fiyatı oluşan illerin ağırlığı yeniden hesaplanmakta ve bu ağırlıklarla ağırlıklı Türkiye fiyatı elde edilmektedir. Üretimi olan fakat iç tüketim olarak kullanılan veya ekonomik değeri olmayan ürünlerin fiyat ve değerleri hesaplanmamaktadır.

(İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.