banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin MHP

Kontör bilmecesi tarih oldu

Artık konuşma, kısa mesaj ve diğer tüm hizmetler için kontör yerine lira ya da kuruş kullanılacak. Bilgi Teknolojileri Üst Kurulu, yeni düzenleme ile kontörde kafası karışan abonelerin konuşmalarına karşılık olarak ne kadar ücret ödeyeceğini netleştirmek istiyor.

-Kontörlü hatlarda bugünden itibaren "TL" dönemi başlıyor. Turkcell, Vodafone ve Avea yeni sisteme geçiş hazırlıklarını tamamlarken, 1 Nisan'dan sonra aboneler kontör kart yerine "TL" ile tanımlanan kartlar satın alacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK), aldığı karar ile bugüne kadar ne harcadıklarını bilemeyen abonelerin harcamalarını, daha net görmelerini sağlıyor. BTK'dan yapılan açıklamada, 50 milyon ön ödemeli hat abonesini ilgilendiren kontör uygulamasına son verildiği belirtildi. İşletmecilerin, ses, SMS ve diğer hizmetlerin ücretlendirilmesinde, tarife ve kampanyalarda birim ücretinde kontör yerine TL/kuruş kullanacağı kaydedildi.

Açıklamada, "Kontör birimine yönelik ortak ve standart bir tanım ya da bir karşılık bulunmaması ve tüketici algılamasında bir belirsizlik olması, bu düzenlemenin yapılmasında en önemli etken olmuştur. Bu düzenleme ile kullanıcıların hatlarında bulunan kontörler, 1 Nisan itibarıyla TL'ye dönüştürülmüş olacak. Ön ödemeli hat kullanıcıları geçiş sonrasında mevcut durumda olduğu gibi, istedikleri yükleme kanallarından hatlarına TL yükleyebileceklerdir." denildi.

YENİ SİSTEME GEÇMEK İÇİN KAYDA GEREK YOK

Herhangi bir kayıt gerektirmeyen uygulama ile önceden 20 TL'ye 100 kontör yükleyen aboneler, yeni sistemde 10 TL ve 5 TL'lik görüşme süresi alabilecek. Geçiş aşamasında her iki kart da kullanılabilecek. Piyasada bulunan kontör kartları tükenene kadar çift kart kullanımı sürmesi bekleniyor. Abonelerin hattında kontörler 1 Nisan'dan itibaren TL'ye çevrilecek.

Aboneler, SMS, MMS ve internet ücretli işlemler sonrası da bakiye hakkında bilgilendirme mesajı alacak. Öte yandan yarından itibaren ara bağlantı ücretlerinde de değişikliğe gidiliyor. BTK'nın ara bağlantı ücretlerinde yaptığı yaklaşık yüzde 50'lik indirimin tüketicilere indirim olarak yansıması bekleniyor. Turkcell'in çağrı sonlandırma ücreti 6,55 kuruştan 3,13 kuruşa, Vodafone'un 6,75 kuruştan 3,23 kuruşa, Avea'nın 7,75 kuruştan 3,7 kuruşa indiriliyor. Türk Telekom'da çağrı sonlandırma ise şehir içinde 1,71 kuruş, alan içinde 1,39 kuruş, şehirlerarasında da 2,24 kuruş olacak. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Lale Saral Develioğlu, 26 milyon Hazır Kart'lı müşterisini yeni sisteme kesintisiz geçirebilmek için altyapıyı hazırladıklarını söyledi. Develioğlu, bunun için sistemde yaklaşık 10 bin geliştirme yaptıklarını açıkladı.

Vodafone Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Öğüt ise kontör-TL geçişi ile yeni sistemin abonelere ücretlendirme konusunda daha anlaşılır bir yapı sağladığını hatırlatarak, bu geçişi kutlamak amacıyla müşterileri için yeni kampanya hazırladıklarını söyledi. Öğüt, bir kerede 20 TL yükleme yapmanın yüzde 50 daha fazla kazanmak için yeterli olduğuna dikkat çekti. GSM sektöründe yapılan değişikliği değerlendiren Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kuruş üzerinden ücretlendirmenin rekabeti standart hale getirdiği, belirterek, "6 saniyede bir düşen bir kontör artık 60 saniyede bir düşecek. Birim uygulaması da böylece değişmiş oluyor. Ancak operatörlerin kampanyalı tarifelendirmelerini de göreceğiz." dedi. Sistemin yararları olduğunu kaydeden Kaya, tüketicilerin konuşma sürelerini artık kontör değil TL bazında takip edeceğini kaydetti. Ayrıca, 5 TL'lik kartların da olacağını dile getiren Kaya, tüketicinin 20 TL verme zorunluluğunun ortadan kalktığını vurguladı. Kaya, operatörlerin ara bağlantı ücretleriyle ilgili ciddi bir açıklama yapmadığını da sözlerine ekledi.

Zaman

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.