banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Haliliye Sanlıurfa

Kaya, Urfa için Başbakan'la görüştü

 

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ilgili bakanların katılımıyla gerçekleştirilen 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’ında Şanlıurfa’nın sorunlarını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletti.

 

ÇÖZÜM SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ

Kalkınma sürecinin ekonomik bileşenlerinden önce güvenlik ve toplumsal huzurun sağlanmaının önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Kaya, bu anlamda gerek Şanlıurfa  gerekse bölge açısından iki önemli sürecin yaşanmakta olduğunu kaydetti.

Bu iki önemli süreçlerden birinin Suriye’de sürmekte olan iç savaşın bölgeye yansıması diğeri ise hükümetin başlatmış olduğu çözüm süreci olduğunu hatırlatan Başkan Kaya;“Bu bağlamda öncelikle çözüm sürecinin devam etmesi noktasında desteklerimizi sürdürüyor ve gerekli adımların atılmasını temenni ediyoruz. Diğer taraftan şehrimize gelen Suriyeli vatandaşların hayatlarını idame ettirmeleri için şehir halkı elinden geleni yapmakla birlikte bu kişilerin toplumsal hayata ve iş hayatına katılımının sağlanması için idari ve yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.”diye konuştu.

 

ELEKTRİK KESİNTİLERİ ÖNEMLİ BİR SORUN

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa’daki en önemli sorunlarından birinin elektrik kesintisi olduğunu aktardı. Kalkınma sürecinde Şanlıurfa’nın enerji, alt yapı ve niteklikli iş gücünün sağlanmasını temenni ettiklerini belirten Başkan Kaya, “Hükümetimiz döneminde şehrimizde yeni OSB yatırımları,sulama, ulaşım, enerji alanlarında Suruç Tüneli gibi önemli projeler gerçekleştirilmiştir. Ancak hala bu alanlarda yapılacak işler mevcuttur. Bunları önem sırasına göre birkaç başlık altında toplamak gerekirse, mevcut yatırımcıları ve bölgeye gelmesi hedeflenen potansiyel yatırımcıları da ilgilendiren en önemli sorunlardan ilki bölgemizde yaşanan elektrik kesintileridir. Geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisinin Türkiye’nin belirli sanayi bölgelerinde önemli oranda kayıplara neden olduğu dile getirildi. Oysa bu kesintiler bölgemizdeki üreticiler ve sanayiciler için olağan dışı değil kronikleşen temel problemlerinden birisidir. Sık yaşanan elektrik kesintileri bölgenin kalkınmasına dair gerçekleştirilen diğer çalışmaların da etkinliğini azaltmaktadır.” dedi.

 

İŞSİZLİK RAKAMLARI OLDUKÇA YÜKSEK

Bir diğer önemli sorunun bölgedeki genç nüfusun mevcut istihdam pozisyonlarına uygun nitelikte olmaması nedeniyle hem işsizlik rakamlarının hem de nitelikli iş gücünün pozisyonlarının açık vermekte olduğunu ifade eden Başkan Kaya; yetersiz konut stoku ve ulaşım alt yapısının ortaya çıkarttığı yüksek maliyetlere acil çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

 

ALT YAPI PROBLEMLERİ MEVCUT

Yeni imara açılan yerlerin altyapı problemi mevcut çalışmaların istenen sonucu vermemesine neden olduğunu kaydeden Başkan Kaya; aynı zamanda imarla ilgili düzenlemeler gerçekleştirilirken verimli tarımsal alanların korunması için gerekli tedbirlerin alınması da gerektiğini ve  özellikle TOKİ’nin farklı gelir gruplarına hitap eden projeler gerçekleştirmesinin de önemli olduğuna vurgu yaptı.

 Kaya, Şanlıurfa’daki diğer sorunları ise şöyle sıraladı

-Bölgemizde faaliyet gösteren kurumlar ve alt teşkilatları arasında bölgeye dair uygulanan çalışmalarda yeterli koordinasyon sağlanamamaktadır.

-GAP ve Konya ovasında kısmen uygulaması başlanmış olan havza bazlı üretim sisteminin etkin bir şekilde sağlanması için teşviklerde daha seçici uygulamaların geliştirilmesi gerekmektedir.

-Mürşitpınar ve Ceylanpınar kapılarının sınır ticaretine açılması,

- Fıstık alanlarının sulama proje kapsamına alınması,

- Birecik Sanayi Odasına Kaynak aktarılması,

- Birecik köprüsünün yenilenmesi,

- Çiftçilere faizsiz kredi uygulamasının getirilmesi,

- OSB’lerde alternatif enerji projelerine ekstra destek verilmesi,

- Demiryolu projesinin ivedilikle gerçekleştirilmesi.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu’nun sev sahipliğindeTOBB İkiz Kulelerde  gerçekleşen 8. Ticaret ve Sanayi Şurası’na Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İlgili bakanlar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, 81 lilin oda ve borsa başkanları katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.