banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Kart dolandırıcılığı sonlanacak

Alışverişte şifreli dönemin başlamasından sonra dolandırıcıların POS cihazları üzerinden kredi kartlarını kopyalaması, kart üreticilerini yeni tedbirler almaya sevketti.

Zamanın haberine göre, sektörün önde gelen şirketlerinden Visa ve Mastercard, 2011de POS makinelerini içine casus parça yerleştirilmiş yeni cihazlarla değiştirecek. Bu parça sayesinde suiistimaller anında bankaya bildirilecek ve işleme onay verilmeyecek.

Teknolojinin bankacılık hizmetlerinde yaygınlaşması ile bankalar geleneksel olmayan güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya geldi. Dünyayı çipli kart teknolojisiyle tanıştırmakta öncü olan Türkiye ve İngiltere sorunu büyük ölçüde kontrol altına aldı. Hl manyetik alanlı kart kullanmaya devam eden Amerika gibi ülkeler ise çipli kartlarla yeni tanışıyor. Dünyanın lider kredi kartı şirketlerinden Visa ve MasterCard, artık PSI (veri güvenlik standartı) onaylı denilen bir sisteme geçilmesini istiyor. Türkiye de tüm dünyayla birlikte 2011de bu sisteme geçecek. Bu sistem sayesinde POS cihazı içerisine yerleştirilen casus parça ile kredi kartı bilgilerini çalmanın önüne geçilecek. Türkiye pazarına yeni POS cihazlarını sunmaya hazırlanan yerli sermayeli Verisoftun Genel Müdürü Onur Alver, bu cihazlar sayesinde kablosuz ödeme ve temassız kartların çalışmasını da sağlayacaklarını kaydetti. 2012den sonra kredi kartlarının da değişmeye başlayacağını belirten Onur Alver, yeni sistemin ipuçlarını şu sözlerle anlattı: Şimdiki sistemde kripto, banka merkezinde. Yeni sistem içerisinde ilave bir kripto işlemci olacak. Böylece kriptolar arasında doğrulama olacak. Aynı zamanda kart dinamik imza üretecek. Şu an dünyada bulunan kredi kartlarının yüzde 90ı bu sisteme göre güvenli değil. 2012den sonra kredi kartları üzerindeki zafiyetler giderilmiş olacak.

Türkiyede kart teknolojilerinin çok ileri düzeyde olmasının yurtdışına teknoloji ihraç etmelerinde büyük önemi olduğuna dikkat çeken Onur Alver, Bosna-Hersekte, Türkiyedeki Bankalararası Kart Merkezi (BKM) benzeri bir kuruma ulusal kart merkezi kurduklarının da bilgisini verdi. Alver, Uzakdoğu ve Ortadoğudan ortaklık ve satın alma teklifleri aldıklarını ve görüşmelerin devam ettiğini de sözlerine ekledi. Verisoft, 22 ülkede 30 bankaya, 15 milyondan fazla kredi kart kullanıcısına hizmet veriyor. 12 milyon dolar ciroya sahip şirket, havaalanlarındaki otoparklarda kart okuma sistemleri, içecek makineleri, TAV için geliştirilen Pasaport Kart, Totalin bütün kart sistemlerini geliştirmiş. Halen Türk Silahlı Kuvvetleri için yüksek güvenlikli kimlik kartları üzerinde çalışıyor.

ŞİFRE DE YETMEZSE SIRADA DAMARLARI TANIYAN KARTLAR VAR

Çip kullanılmayan ülkelerde kart bilgileri çalınan müşterilerin kartlarının kopyalandığını bildiren Onur Alver, şifrenin dahi yeterli olmadığı için yakında biyometrik (parmak izi-retina taraması) sisteme geçilmesinin zorunlu olacağını vurguladı. Türkiyede biyometrik uygulamalar üzerinde çalışan iki banka, parmak izi yerine parmak damarlarını bile tanımlayan sistemler geliştirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.