banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Urfa Haberleri Yetim Der Onur Bilgen

Kapıköy Sınır Kapısı Van ekonomisini canlandırdı

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) bilgi veren Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, 1 Kasım seçimleri sonrasını değerlendirerek, Van esnafının sıkıntılarının giderilmesi ve desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kapıköy Sınır Kapısı’nın tekrar açılması iyi oldu”
1 Kasım seçimleri sonrasında ekonomik istikrarın artacağını belirten Berge, dolar kuru ve altın fiyatlarının düşmesiyle beraber Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasının, bölge için iyi olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı;

“7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimleri arasındaki süreç, Türkiye toplumunun yaşadığı en muzdarip ve ekonomik olarak çarkın dönmediği sıkıntılı bir süreçti. Geçtiğimiz aylarda toplumsal olaylar siyasetin de etkisiyle bir takım sorunlar artmıştı. Ülke içindeki genel seçim durumun şekillenmesi, ülkedeki hükümetlerin çalışmaları mutlaka belirli sürede sekteye uğrar ve sorunlar yaşanır. Zaman içerisinde bu sorunların tolere edilmesiyle yeni bir siyasal yapı ve yeni bir ekonomik istikrar oluşur. Bu durum uluslararası siyaset nabzında ve ülkemizdeki bakış açısıyla da  böyledir. Bu çalışmalara baktığımız zaman, 1 Kasım sonrası sürecin nasıl olacağı noktasında da iyimser bir tablonun olacağı kanaatindeyiz.  Bununla birlikte dolar kuru ve altın fiyatlarının düşmesiyle beraber, bölgemiz için stratejik öneme sahip olan Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılması çok iyi oldu. İranla ticaretin açılması bizde güler yüzlülüğe, huzura, güven ve  istikrara vesile oluşturdu. Yastık altındaki paralar, yavaş yavaş çıkmaya başladı. Bölgede hükümetin artık kurulacak olmasının vermiş olduğu bir sevinç yaşanıyor. Ayrıca bölge olarak beklentilerimiz çözüm sürecinin  reel anlamda yürütülmesidir.” dedi.

“Ekonomik gücümüz kalmadı”
Esnafın 2011 yılında meydana gelen depremle birlikte ekonomik sıkıntılar çektiğine dikkat çeken Berge, esnafın sicil affına ve faizsiz bir krediye ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “7 Haziran öncesinde ufak tefek sıkıntılar vardı ama, 7 Haziran’dan sonra ekonomik durum altüst oldu. Bununla beraber geçmiş yıllarda ilimiz deprem gördü. Anlayacağınız, 2011 yılından bu yana esnafımız gözünü açamadı. Bu süreçte bankalara bağlı yaşıyoruz. Esnafımızın tümü banka ipoteği altında yaşıyor. Bu saatten sonra da bizim ne banka nezdinde, ne de diğer iller nezdinde çalışabilecek bir ekonomik gücümüz kalmadı. Bundan dolayı İran ile olan bağlantılarımızı kuvvetlendirmeli ve bu anlamda çalışmalar yapmalıyız. Esnafın her şeyden önce sicil affına ihtiyacı var. Depremden bu yana ekonomi sorununu dengeli hale getiremiyorlar. Deprem döneminde bir yıl boyunca Vanlı esnaf sığınacak ve yatacak bir yer dahi bulamadı. Bu süre zarfında bu esnaflar senetlerini, çeklerini nasıl yatırabilecekti ki? Bu sıkıntılar devam ettiği için bir sicil affı ve KOSGEB kredisi tarzında bir desteğe ihtiyacı var. KOSGEB kredisi veya can suyu tarzında bir faizsiz kredi olursa, esnaf tekrar ayağa kalkacaktır.” diye konuştu.

“Van milletvekillerine büyük sorumluluk düşmüştür”
Berge, son olarak 1 Kasım’da seçilen 8 Van milletvekiine çok iş düştüğünü ifade ederek, “Yalnız bizim temennimiz şudur; Ne hükümet  ne de muhalefet,  bu saatten sonra ekonomik istikrarı ve ekonomik süreci bozmamalıdır. Ekonomik istikrarın olmadığı toplumlarda dengeler bozulur ve refah açısında bir şeyler beklenemez. Bu anlamda ‘Bundan sonraki süreçte ne yapmalıyız?’ Sorusunu sormalıyız. Bu nedenle Van’dan seçilen 8 milletvekili de, Van'ı bağrına basarak, ‘Van için birlikte çalışmalıyız’ düşüncesi içinde olmalıdır. Bu noktada özellikle esnafımızın bu konuda elinden geleni yapacaklarının bilinmesi gerekiyor. Bununla ilgili Van milletvekillerine büyük sorumluluk düşmüş, bu sorumluluğun bilincinde ekonomik istikrarı  siyaset çanağına dönüştürmeden yapmalıdırlar.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.