banner2
Öne Çıkanlar Eyyübiye Belediyesi Teknik Direktör Cihat Arslan Taşlıdere Şanlıurfalı Belediye

İran ve İsrailin Adabank savaşı

Türk finans sektörü, ilginç bir mücadeleye sahne oluyor. Uluslararası alanda birbirlerine karşı tutumları ile bilinen iki ülke İsrail ve İran, Türkiyedeki banka satışları için perde arkasında inanılmaz kulis sürdürüyor. Her iki ülkenin hedefinde ise şu an TMSF tarafından satışa çıkarılan Adabank var.

İsrail merkezli Bank Hapoalim, halen Türkiyede Bank Pozitifin çoğunluk hissesini elinde bulunduruyor. Grup, Adabanka da talip olduğunu zaten açıkladı. Tam bu noktada, İranlıların da banka sahibi olmak için bir süredir Ankarada nabız yokladığı ortaya çıktı. Özellikle BMnin yaptırım kararları nedeni ile köşeye sıkışan İranın, Türkiyede banka alarak, finansal operasyonlarını sürdürme eğiliminde olduğu, bu ihtimal karşısında İsrail ve ABDnin İranlıların temas trafiğini yakın markaja aldığı belirtiliyor.

Nükleer programı yüzünden ABD ve İsrailin hedefindeki İranın, Türkiyedeki şirketlerle ilişkilerinin de CIA ve MOSSAD ajanları tarafından an be an izlendiği ileri sürülüyor. İrandan Türkiyeye gelen heyetlerin özellikle mali sektörle kurduğu ilişkilerin arka planının derhal araştırıldığına dikkat çekiliyor. İrana ait Bank Mellatın Türkiyede şubeleri bulunuyor. Bank Mellatın müstakil banka olma isteğinin kabul edilmediği bunun üzerine İranlıların halen satış aşamasında bulunan Adabankla ilgili saha çalışması yaptığı ileri sürülüyor. İrana yönelik ambargo öncesinde İranlı işadamlarının yurtdışındaki işlerinde ihtiyaçları olan teminat mektupları birçok ülke bankası tarafından kabul edilirken artık sorun yaşanıyor.

Türkiyede faaliyet gösteren bankaların önemli bölümünün yabancı sermayeli olması da İranlı firmaların teminat mektubu bulmasını, para transferini zorlaştırıyor. İsrail menşeli Bank Hapoalim ise Türkiyede bir yatırım bankası olan Bank Pozitifin çoğunluk hissesini kontrol etmesine karşın mevduat toplayamıyor.

Bankanın, mevduat toplama talebine Ankara sıcak bakmıyor. Türk-İsrail ilişkilerindeki gerilim nedeni ile Bank Hapoalimin, Türkiyedeki mali işlerini büyütmesine musevi lobisinin itiraz ettiği söyleniyor. Buna karşın Grup, Adabankla ilgili ihale sürecinde bilgi odasına girdiği için ciddi alıcı olarak yorumlanıyor.

İHALE TARİHİ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Adabankın satışında ihale tarihini değiştirdi. Kapalı zarfların teslim tarihi 20 Eylülden 18 Ekime, ihale tarihi ise 21 Eylülden 19 Ekime ertelendi. TMSFnin banka satışını gerçekleştirmesi durumunda, hakim hissedara ilişkin onayın BDDKdan geçmesi gerekiyor. Ankaradaki hakim kanı ise İranlıların devreye girmesi halinde Adabankı almasına engel çıkarılmayacağı şeklinde.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.