banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Pirhalil

İLKOKUL MEZUNLARI BİLE İŞ BEĞENMİYOR

İŞKUR Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İŞKURun portföyünde 280 bin 816 açık pozisyon olduğunu ve ilkokul mezunlarına bile iş beğendiremediklerini açıkladı.

İŞKUR Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İŞKURun portföyünde 280 bin 816 açık pozisyon olduğunu ve ilkokul mezunlarına bile iş beğendiremediklerini açıkladı. Bloomberg HTde konuşan Biçerli İŞKURda şu anda 280816 açık pozisyon bulunduğunu bu rakamın geçen yıl 119.000 olduğunu söyledi ve şu açıklamaları yaptı:

Bence bu rakam da ekonominin geçen yıldan bu yıla iyi gittiğinin teyidi sayılır. Biz bu eylül ayına kadar yıl içerisinde 154.000 küsur kişiyi işe yerleştirmişiz, geçen yıl bu rakam 74.000 imiş. Performansı göstermesi açısından geçen yılki değerleri de veriyorum. Şu an bizde işsizliği kayıtlı olan 1.576,397 kişi işsizlik oranının 3.000.000 a yaklaştığını düşünürsek bize kayıtlı işsizimiz TÜİKin açıkladığı işsiz sayısının yarısı kadar. Herkes bize kayıtlı değil, bu biraz ihtiyari isteğe bağlı bir şey. Yaklaşık 1,5 milyon işsiz ve 280 bin civarında da açık iş pozisyonu var. Eğer doğru eşleşme yapılırsa 280 bin kişinin iş sahibi olma şansı var.

Üniversite mezunu olan gençler ciddi hayallerle mezun oluyorlar ve pek çok yapabilecekleri işe hayır diyorlar. Bu görüşe katılıyormusunuz sorusuna ise Biçerli şu cevabı verdi:

Bu sadece üniversite mezunlarına mahsus bir şey değil. İlkokul, ortaokul düzeyindeki kişiler bile iş beğenmiyorlar. Bu noktada biraz çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Bir akademisyen arkadaşıma bu konu ile ilgili bir çalışma verdim, bununla ilgili araştırma yapıyor. İş beğenmeyen büyük bir kitle var.Burada tek başına arzı da suçlamak istemiyorum. Arz derken iş arayan iş gücünü kast ediyorum. Belki talep cephesinde işçi arayanlar noktasına baktığımızda, orada da düşük ücretler, uzun çalışma süreleri gibi bir takım olumsuz koşullar var. İşsizlerin kafalarında mümkün olan en az efor ve en az yıpranmayla en yüksek getiriyi elde etmek. İşveren de bu gelir maksimizasyonu penceresinden böyle düşünüyor. Sonuçta ortaya bir iş beğenmeme çıkıyor. Bu da bana göre iradi bir işsizlik. Biz iktisatçılar işsizliği tanımlarken gayri iradi sıfatını başa koyarız. Çünkü gayri iradilikte kasıt şudur: Siz çalışmaya isteklisinizdir, fiziksel olarak bir maniniz yoktur, piyasaya gidersiniz buna rağmen iş bulamazsınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.