banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Gaziantep Haliliye Belediyesi Akçakale

1 Kasım Seçiminden sonra başlayan yeni dönemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, hükümetin daha istikrarlı bir ekonomi için yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğinin altını çizdi.

1 Kasım seçimlerinin sonucu başta iş camiası olarak kendilerini rahatlattıklarını belirten Azboy, “Haziran seçimlerinden sonra hükümetin kurulamaması, bununla beraber yaşanan çatışmalı süreç, iş dünyasını belirsizliğe sürükledi. Haziran seçimlerinde AK Parti'ye sarı kart gösteren halk, kısmen bundan ders çıkardığına kanaat ederek Kasım ayında yeni bir kredi açtı.” dedi.

Yeni kurulacak hükümetin  herkesi kucaklaması gerektiğini ve piyasayı rahatlatacak şekilde gerek karşılıksız gerekse faizsiz kredilerle esnafı ayağa kaldırması gerektiğini ifade eden Azboy, “Daha istikrarlı bir ekonomi için yatırım ekonomisine ağırlık verimeli, özelikle küçük ve orta ölçekli esnaf desteklenmelidir. Bölgede atıl durumda beklenen yer altı madenleri ekonomiye kazandırılmalı, İnanç Turizmi desteklenmelidir. Hızlı tren projesi geliştirilerek bölgeyi kapsayacak şekilde Habur ve Esendere sınır kapılarına kadar uzanacak şekilde yapılmalıdır. Sınırdaki fazla olan bürokratik işlemler azaltılmalı, sınır komşularımıza pasaportsuz geçiş imkânları oluşturulmalıdır.” diye belirtti.

“Bölgedeki esnafa faizsiz kredi verilmeli ve sicil affı çıkartılmalı”

Suruç patlamasının ardından bölgede başlayan çatışmalı süreç ve bu sürecin ekonomiye verdiği zarara da değinen Azboy, sözlerine şöyle devam etti:  “Çatışma sürecinde zarara uğrayan esnafların zararını telafi edecek projeler geliştirmeli, çekleri kaşelenen, vergilerini ödeyemeyip cezaya çarptırılan esnaflara sicil affı çıkartılmalıdır. Esnafın kendisini toparlayacak faizsiz kredi uygulamaları devreye sokulmalı ayrıca yeni yatırımcılar için bölgeye pozitif ayrımcılık yapılmalı ve mevcut  firmaların batıya kaymaması için sübvanse edilmelidir.”

Bölgede devam eden çatışmalı sürecin bitirilmesi ve silahlı hiç bir unsurun halka eziyet  vermesine müsaade edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Azboy, “Çözüm süreci bölgedeki tüm siyasi, dini ve kanaat önderleriyle geliştirilip barış içerisinde halledilmelidir. PKK ve siyasi uzantıları ile silah bırakma noktasında her türlü görüşmeyi yapabilir ancak, Kürtlerin İslami ve insani hakları konusu konuşulurken muhatabiyet noktasında geçmişteki hataya düşülmemelidir.” dedi.  (Yunus Sırat-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.