banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Şanlıurfa Valiliği urfahaber Sanlıurfa Urfa

Hilvanlı çiftçiler badem ekimine önem veriyor

Hilvanlı çiftçiler daha önce ekilen ürünlerden istediği verimi elde edemeyince bu sene özellikle badem ekimine önem vermeye başladı.

Hilvan’a bağlı Kepirhisayar köyünde çiftçilik yapan Edip Bayık, bu sene badem ekimini tercih etme sebeplerini şöyle anlattı: “Bizim köyümüzde bu sene yaklaşık olarak on beş bin kök badem ekiliyor. Ben ise bin 450 kök ekeceğim.  Kendi tarlama arpa, buğday ve mercimek yerine badem ekiyorum.  Diğer ürünlere nazaran badem ekiminin kârı daha fazladır. Çünkü diğer ürünlerin mazot ve gübre gibi masrafları bizi zorluyor. Topraklarımızın da uygun olmasıyla bu yıl badem ekimine başladım.”

Ağaçların ekiminden önce tarlayı hazır hale getirdiklerini, daha sonra işçileri getirip ekime başladıklarını söyleyen Bayık, “Diktiğimiz badem fidanlarına iyi bir bakım yapılması ve yılda dört defa sulanması gerekiyor. Bununla beraber ilaçlama yapılması da lazım. Daha sonra bu işin mühendisi ve uzmanlarının kontrolünde dört yıl içerisinde ürün yetişiyor. Ardından elde ettiğimiz ürünün satışını yapabiliyoruz.” diye konuştu.

Bayık, Bölge olarak üzüm, badem ve su olursa cevize elverişli olması nedeniyle şu anda fidan satılan yerlerde talep edilmiş olan fidanların sayıyı karşılayamama durumu söz konusu olduğunu,

Rağbet olduğu için üç ay önce dört liraya alınan badem fidan fiyatının şu anda iki katına çıktığını ifade eden Bayık, çiftçi desteklemesi hakkında da şunları söyledi: “Eğer tarlan müşterek değilse dosyanı hazırlayıp Devlet’e projeni sunuyorsun. Kabul edildiği zaman Devlet üç yıl içerisinde bademi ekip bakımını yapıyor. Yapılan masrafı bildiğimiz kadarıyla dört yıl bazı yerlerde ise on beş yıl arasında taksitle faizsiz bir şekilde geri ödeme kolaylığı sağlıyorlar.”  (Ramazan Şefkatli-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.