banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber urfahaber Rogers Kassım Mato robotik otomasyonlarla maksimum verime ulaşacak Çanakkale Geçilmez

Harran Üniversitesinde Genç Çiftçi Akademisi Açıldı

Osmanbey Kampüsü Ziraat Fakültesinde düzenlenen ve sunuculuğunu televizyon programcısı ve ekonomist Cem Seymen’nin yaptığı imza töreninde konuşan Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişman, Şanlıurfa'daki sınıf eğitimlerinin pazartesi günü başlayacağını belirterek; “Genç Çiftçi Akademisi projesini, imza töreni ile taçlandırıp uygulamaya başlayacağız. Artık tarımın yüzü değişti. Artık tarımda ne kadar araziniz olduğu çok mühim değil; o araziden ne kadar ürün elde ettiğiniz önemlidir. Belki ne kadar hayvanınız olduğu değil; o hayvanlardan ne kadar süt, ne kadar karkas elde ettiğiniz ve bunları ekonomiye nasıl kattığınız önemlidir. Bunun içinde gençlerimizi tarıma yönlendirirken tarımı önce sevdirmek ondan sonra da bilgi ile buluşturup, yatırımlarında da finansmanına destek olmak lazım. Biz bu amaçla yola çıktık ve bugün de Harran Üniversitemizle beraber bunu uygulamaya koyacağız” dedi.
“İŞSİZ ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ALGISI YANLIŞ”
Türkiye’de ziraatla ilgili yanlış algıların oluştuğuna dikkat çeken Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Gündoğan; “Ülkemizde maalesef gıda mühendisliği ve Veteriner fakültelerine gelen öğrenci sayısı günden güne azalıyor. Gençlerin tarıma olan ilgisi azalıyor. Maalesef 1980'den beri Türkiye'de ‘işsiz Ziraat Mühendisleri’ algısı oluşturuldu. Ziraat mühendislerinin işsiz olması diye bir şey düşünülemez. Bu bir yanlış algıdır. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak bu yanlış algıyı kırmak için bazı şeyler yaptık. Tarım sektörünün ihtiyacı olan tarım sektörünün kalifiye işgücü ihtiyacını karşılayacak şekilde programlar yaptık” diye konuştu.
“ÜRÜNÜ TARLADAN TABAĞA KADAR DİKKATE ALIYORUZ”
Programda söz alan Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan, ürünü tarladan sanayiye, oradan da tabağa kadar bir endüstriyel tasarım olarak dikkate aldıklarını belirterek, “Önemli olan verimliliği artırmak, daha yüksek teknoloji ile daha verimli iş yaparak katma değeri yükseltmemiz gerekiyor. Artık ürettiğimiz fındığı çikolataya dönüştürmemiz gerekiyor, sadece çiğ sütü peynire yoğurda ve diğer süt ürünlerine nasıl dönüştüreceksiniz? Bunları bilmemiz gerekiyor. Üretmek çok önemli bir iştir ama yetmiyor. Buğdayı makarnaya nasıl dönüştüreceğimizi, pamuğu nasıl ipliğe, yağa dönüştüreceğiz, katma değeri nasıl arttıracağımızı konuşmalıyız. Ziraat Bankası olarak 155 yıldır ülke tarımının en büyük destekçisi olduk, olmaya da devam ediyoruz. Bu gün buradaki protokolle bir kez daha çiftçimize eğitim vererek bu geleneğimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE TARIMININ ÖNEMLİ YAPISAL SORUNLARI VAR”
Üniversite rektörlüğü adına söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, Türkiye tarımının önemli yapısal sorunları bulunduğu, bunların; düşük eğitim düzeyi buna bağlı olarak düşük verimlilik ve son yıllarda tarımla uğraşan genç nüfusun hızla azalması olduğunu belirtti. 
Projenin, gençlerin tarıma ilgisini çekmek ve tarımla uğraşanların eğitim düzeyinin yükseltilmesi bakımından fevkalade isabetli uygulama olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Sarıışık; “Böylece tarımsal üretimde girdilerin azaltılması, çevrenin korunması konusundaki yenilikçi yaklaşımların tarım sektöründe yaygınlaşmasına katkı sağlayacaktır. Bu eğitim programı ile kursiyerlere üretim için gerekli teknik bilgilerin yanı sıra, iş sağlığı ve güvenliği, girişimcilik, iletişim ve iş ahlakı, pazarlama gibi konularda da eğitim verilecek ve bu gençlerin hiç olmazsa bir kısmının kendi işlerini kurmaları için fırsat doğacağı kanaatindeyim. Bu vesile ile bu programın hayata geçirilmesine olanak sağlayan Ziraat Bankası yöneticilerine şükranlarımı sunar,  bu programın yürütülmesinde emeği geçen Ziraat Bankası personeli ile üniversitemizin akademik ve idari personelini tebrik ederim” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından program, Harran Üniversitesi Adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sarıışık, Ziraat Bankası adına Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan’ın imzaladığı protokolle sona erdi.
GENÇ ÇİFTÇİ AKADEMİSİ NEDİR?
Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi eğitim programı kapsamında, büyükbaş süt hayvancılığı eğitimleriyle başlıyor. Daha sonra koyun yetiştiriciliği, örtü altı tarım ya da bölgelerde hangi üstünlükler varsa ona doğru genişleyecek bir projedir. 18'de 30 yaş arasındaki gençler katılabildiği eğitim programında, Üniversite hocaları, ayrıca bölgede ilgili konuda faaliyet gösteren şirketlerin sahipleri tarafından 5 hafta boyunca teorik eğitimler verilecek. Bunu takip eden sürede de 2 ya da 3 haftalık bir süre ile de bir çiftlikte çalışabilecekleri pratik çalışma imkânı sağlanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.