banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl haber Sanlıurfa Nicolò Zaniolo

Güvenç; Kadınlar parayı almıyor
Açılış töreni, projeler hakkında kısa bilgilendirme sunuların yapılmasının ardından GAP idaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil’in konuşmasıyla devam etti. Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Hibe programının içeriğini slayt eşliğinde anlatan Sadrettin Karahocagil, Kadın ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Projesi adı altında uygulamaya başlanacak olan 3 Milyon Euro’luk hibe programında hibeye hak kazanan Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Karadeniz Bölgesi’nden 36 Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının projelerini tanıttı. Bu 3 bölgenin yerel ihtiyaçlarını karşılayan hibe programlarına dikkat çeken Karahocagil, bu projelerle 10 binlerce kadına ulaşılacağını belirtti.


Karahocagil, “ Toplumsal Cinsiyet eşitliği, kadının insan hakları, kadının güçlendirilmesi, STK’ların kurumsal ve teknik kapasiteleri, diyalog ve iletişim ağlarının geliştirilmesi üzerine yoğunlaşan bir hibe programıdır” dedi. Karahocagil, 30 ili kapsayan projenin kadınların hayatlarını ve kadınlara yönelik hizmetleri arttırmayı hedeflediklerini belirtti.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, kadınlarla ilgili bir projeyi taçlandırmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Toplam 30 ilimiz GAP’ın başkenti Şanlıurfa’da. Şanlıurfa üç kutsal dinin atası olan Hz. İbrahim’in memleketi; bütün Müslüman dünyası tarafından yakından takip edilen bir kent. Dünyanın ilk üniversitesinin ve birçok tarihi kalıntıların, camilerin olduğu bir kent. Özellikle bu projenin konusu olan Güneydoğu, doğu ve Karadeniz illerindeki kadınlarımızın sorunları diğer illerimize göre daha farklı, dolaysıyla tespitlerimiz de bu projeyle yüzde yüz örtüşür vaziyettedir” dedi.



2008’den beri bölgede uygulanan SODES Projelerine de değinen Vali Celalettin Güvenç, hükümetin 9 bölge ilinde, SODES Kapsamında kadınların ve çocukların gelişimi ile eğitim seviyelerinin yükseltilmesi için 4 yılda 164 milyon TL harcadığını söyledi. Vali Güvenç, Şanlıurfa’da da SODES kapsamında 4 yılda 45 milyon TL harcandığını ifade ederek, “Bu yılda beklediğimiz kaynak 13 milyon TL gibi bir paradır. Bu demektir ki 5 yılda 58 Milyon TL’yi çocukların daha iyi okuması, eğitim görmesi ve kadınlarımızın gelişimini sağlayıp sosyal hayatta yerini alması için harcayacağız. SODES kapsamında 2008’de 9 STK proje yapmış iken 2011’de Sivil toplum örgütlerinin yaptığı proje sayısının 64 olduğunu görüyoruz. 9’dan 64’e çıkmanın mutluluğunu ve gururunu yaşayabiliriz. Ama bu yeterli değil. Çünkü 13 milyon TL’lik bütçemizden ancak 4 milyon TL’lik kısmını sivil toplum üzerinden harcayabilmişiz. Bir eksik var. Bu projede de onu görüyorum. Sadece bizim ilimizden iki proje geçmiş. Demek ki hala sivil toplumun, kadın örgütlerinin verilen fırsatlara rağmen yeterince proje üretmediği görülüyor. Bunlara aşmamız gerekiyor, bunları süratle telafi etmemiz gerekiyor” diyerek konuşmasını sürdürdü.



Kadınların da daha gayretli olmasının gerekliliğinin altını çizen Vali Güvenç, “Evde oturarak, üretmeden, kendini aşmaya çalışmadan, bir şeyler elde etme imkânı yoktur. Bu erkekler için de meslekler ve devletler içinde geçerlidir. Elbette kadınlarımızın bu rekabette erkeklere göre daha çok zorlukları var; ev, çocuk vesaire. Toplumdaki bir takım yanlış algılar. Ama bunların hepsini aşmak için gayret göstermek de yine hanımlarımıza düşmektedir. İki hususta kaygım olduğunu belirtmek istiyorum. Birincisi, faydalanıcılar ve proje sahiplerinin çok sınırlı kaldığını düşünüyorum. Bu projeleri tabana yaymak zorundayız. Böyle bir projede 36 ilde 2 bin 774 kişiye eğitim verdik. Bu ne kadar yeterli sorgulamak zorundayız. Yüzleri değiştirmek zorundayız. Bizim varoşlarımızda, arka mahallelerimizde ulaşmamız gereken çok sayıda hanım var. Bütün proje sahiplerinden rica ediyorum, onları göz ardı etmeyelim onlara daha fazla zaman ayıralım. Yeni yüzler, yeni insanlara ulaşalım. İkincisi, ne kadar kaynak ayırırsanız ne kadar iyi projeler yaparsanız yapın projeler insanın ruhuyla can bulur, insan eliyle hayat bulur” şeklinde konuştu.

Bu arada El Ruha Otel’de gerçekleştirilen programa Vali Celalettin Güvenç, GAP İdaresi Başkanı Saadrettin Karahocagil, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş, Başbakanlık Hazine Müşavirliğinden Muhsin Altun, AB Türkiye Delegasyonundan Erwan Marteil, İlgili Kurum Amirleri, Kadın STK temsilcileri ve birçok kadın katılımcıda yer aldı.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.