banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haber Sanlıurfa Sanlıurfa Haberleri Gaziantep

Günevç; DSİ, Jandarma ve Kaymakamı Göreve Çağırdı

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, sulama konusunda yaşanan sıkıntıları tespit etmek ve çözüm yollarını bulmak için DSİ XV. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ile birlikte Akçakale ve Harran’da bulunan 19 Sulama Kanalı ÇEK’te incelemede bulundu.

Gezi sırasında Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve DSİ XV. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz’e, Harran Kaymakamı Serkan Keçeli, Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, İl Jandarma Komutanı Emin Dursun, Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, 13 sulama birliğinin başkanı, DSİ Şube müdürleri ve mühendisler eşlik etti.

Vali Celalettin Güvenç, sulama konusunda yaşanan sıkıntıları tespit etmek üzere çıktığı geziyi, Harran Güzelyurt Sulama Birliği’nden başlatıp; Akçakale İlçesi’ndeki Suriye sınırında bulunan Cullap Deresinde sona erdirdi.

Gezisi boyunca çiftçileri dinleyen Vali Celalettin Güvenç, sulama birlik başkanlarıyla da sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Sulama birliklerinin bulunduğu bölgelerde çiftçilerin yaşayabileceği su sıkıntısını, çiftçilerin kendi yöntemleriyle çözmesi yerine DSİ Bölge Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurmaları gerektiğini anlattı. Kanalların kırılıp, önüne engeller konulmasının su sıkıntısını çözemeyeceğini bildiren Vali Güvenç, bu tür olumsuz davranışlar nedeniyle daha ileride su bekleyen çiftçi ve sulama birliklerinin ürünlerinin kuruduğunu söyledi.

Çiftçilerle ve sulama birlik başkanlarıyla sohbetinin ardından sabahın erken saatlerinde başladığı yolculuğunu ikindi vaktinde Cullap Deresi üstünde tamamlayan Vali Celalettin Güvenç burada bir açıklama yaptı. Vali Güvenç, Suriye Sınırında bulunan Cullap Deresi’nden akan suyun 33 metreküp/saniye olduğunu ifade ederek, “Bunun en az 23 metraküp/saniyesi Harran ve Urfa Ovalarından sulama artığı olarak akan sular. Bu su ile 200 bin dekar araziyi sulayabiliriz. Susuzluktan pamuklarımız kurumakta. Bunu çiftçilerimizin, sulama birliklerimizin vicdanına, takdirine bırakıyorum. DSİ Denetim elemanlarını, jandarma ve kaymakamları göreve davet ediyorum” dedi.

“Duyarlı Olursak Su Ziyan Olmaz”

Geziyi en başından en sonuna kadar takip eden Tektek Sulama Birliği Başkanı Arsan Aslan, sabahın erken saatlerinden itibaren çiftçilerin sıkıntıları için bölgeyi gezen Vali Güvenç ve beraberindekilere teşekkür etti. Aslan, Cullap Deresinde akan 33 metreküp suyun tamamı sulama birliklerinden gelmediğini ancak; yapılan geziye katılan herkesin çiftçi ve sulama birliklerindeki duyarsızlığı da gördüğünü söyledi. “Tam duyarlı olsak bu su ziyan olmayacağına inanıyorum” diyen Arsan Aslan “İnşallah sayın valim el ele sizin desteğinizle bu işi halledeceğiz. Bu sıkıntılar giderileceğine inanıyorum. Ancak bu Güzelyurt Sulama Birliğindeki sıkıntıyı da kendi gözünüzle gördünüz. Sulama birliklerinin de çabası göz ardı edilmemelidir. Biz her zaman gecemizi gündüzümüzü harcayarak hizmet ediyoruz imkânlarımız doğrultusunda. Vahşi sulama cazibe sulama bizi çok sıkıntıya koyuyor” dedi. Vali Güvenç’ten yer altı sulama sistemi konusunda destek isteyen Arsan Aslan, bu sistemin kendilerini yaşadıkları sıkıntılardan kurtaracağını söyledi.

Aslan’ın ardından tekrar konuşan Vali Celalettin Güvenç, yaptıkları gezide herkesin tarlaların çeltik sulanır gibi sulandığını gördüğüne dikkat çekerek, “Burada en büyük görev sulama birlikleri ile çiftçilerimize düşüyor. Suyu kullanırken insaf edecekler, aşağıdakini düşünecekler. Şimdi burada 200 bin dekar alanı sulayacak suyu Suriye’ye gönderiyoruz çamur olarak, herkes suyu insaflı kullanacak. Sıfır noktasından gene sıfır noktasına geldik. Biz denetimimizi iyi yapacağız. Kapalı sulamaya geçmek için sizler tarla başında yatırım yapacaksınız. İş bakanlık bir iş değil. Herkes kendi tarlasına o sistemi kuracak. Sulama birlikleri de yer altı kapalı sulamaya geçenlere avantaj sağlayacaklar. Ücret tahakkuk ettirirken indirim yapacaklar bunları DSİ Bölge müdürümüzün başkanlığında önümüzdeki döneme mutlaka planlayacağız. Bu tablo bize yakışmıyor. Bir yerde pamuğumuz kuruyor, vatandaşımız orada Güzelyurt’ta çile çekiyor; burada suyumuz boşa akıyor. Bunu milletin takdirine bırakıyor, herkesi göreve davet ediyorum” dedi.

DSİ XV. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz ise, Vali Celalettin Güvenç ile birlikte Mardin Kanalında başladıkları geziyi Cullap Deresinde sonlandırdıklarını belirterek, “Bu gezi esnasında şunu gördük ki sulamadan dönen sularla yaklaşık 20 bin hektarlık arazinin sulanması mümkün. Bu da sulama birliklerinin daha dikkatli, daha tasarruflu sulama yapmaları gerektiğini ortaya koyuyor. DSİ olarak gerekli tedbirleri alıp daha sıkı bir şekilde denetlemeye devam edeceğiz. Sayın valimizin bize göstermiş olduğu yardım ve desteklerle onun varlığını arkamızda hissederek, sanırım bu aksaklıkları kısa vadede ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Böyle sorunları önümüzdeki yıllarda yaşamamayı ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

www.balikligol.com


Günevç; DSİ, Jandarma ve Kaymakamı Göreve Çağırdı ile balikligol_com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.