banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Haberleri Türkiye Viranşehir Eyyübiye

Güneş pili ile tarlada çalışmalar yapılacak

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Akçakale yolundaki Talat Demirören İstasyonunda gerçekleştirilen etkinliğe Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İ. Halil Mutlu, daire amirleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, tarım alanında yeni bir atılımın yaşandığını, üniversite, kamu ve uzmanların bir araya gelmesiyle artık Şanlıurfa’da yeni bir döneme girildiğini söyledi.  Asırlardır çorak olan toprakların suyla buluştuğunu ve topraklarımızın yokluktan berekete dönüş yaptığını anlatan Vali Güvenç, “Hali hazırda 2 milyon 70 bin dekar araziyi suluyoruz. Önemli bir bölümünü de yer altı kaynak sularıyla suluyoruz. Enerjiyle suluyoruz buda maliyetli bir iş dolaysıyla o maliyet unsurunu da aşağıya düşürmek; çiftçilerimizin geleceği ve refahı açısından son derece önem arz etmektedir. Kamuoyunda bilinen kaçak elektrik kullanımının temeldeki çözümü de yer altındaki kaynak sularının ucuza tarlayla buluşturulmasından geçmektedir. Dolaysıyla bugünkü güneş enerjisinden su elde etmek, yer altı kaynak suyunu tarla ile buluşturmak çok önemli bir adımdır. İnşallah bundan sonraki dönemde seri üretime geçilir. Bu sistem geliştirilir böylece hem bölgemizin hem de ülkemizin önemli bir ihtiyacına cevap verilir” dedi.

“Damla sulama sistemi enerji maliyetini düşürür”
Vali Celalettin Güvenç, birçok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de gerek teknoloji kullanımda; gerek işletmelerin büyüklüğü konusunda, gerekse üreticinin bilgi becerisi bakımından çok değiştirilmesi gereken temel konuların bulunduğunu ifade ederek, “Şanlıurfa’da domates üreten bir şirketimiz dekarda 7,5 ton domates alırken, California’da 13 ton alınıyor. Aynı toprak, aynı su, aynı iklimde Amerika ile bizim aramızdaki üretim farkı yüzde 50 civarındadır. Buna kalite farkını, maliyet farkını eklediğimiz zaman ne kadar yol gideceğimiz ortadadır. Buna bir de pazarlama, kabiliyetlerini eklediğimiz zaman bizim daha işin başlangıcında olduğumuzu gösterir. Emin olun damla sulama sistemiyle veya kapalı sulama sistemlerinin her hangi bir metoduyla tasarruflu dikkatli kullanımla enerji maliyetini yüzde 30-40 azaltmak mümkündür. Suyu, enerjiyi dikkatli kullandığın zaman şikâyet edilen maliyet düşecektir. Aynı zaman da toprağını da korumuş olacaksın” diyerek konuşmasını sürdürdü.

“Topraklarımız Suyla Akıp Gidiyor”
Kıpkırmızı toprağın yanlış sulamadan dolayı su ile birlikte akıp gittiğini söyleyen Vali Güvenç, “Bunun sorumlusu biziz, bunun sorumlusu çiftçilerimizdir. Toprağa dikkatli su verirsek, hem ücret düşecek, hem toprağımız sel olup akıp gitmeyecek, hem de ürün kalitemiz artacak. Çiftçilerimizle, tarım müdürlüklerimiz, enstitülerimiz temas halinde olup birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz. Çünkü buna şiddetle ihtiyacımız var. 5 milyar TL’lik tarımsal üretimimiz var, 1 milyon 700 bin kişi çalışıyoruz. Allah vergisi bu güzelim topraklarda 2 milyon, 3 milyon dekar arazide bu kadar para kazanabiliyoruz. Bunu iki üç katına çıkartmak mümkün biraz daha akılcı olur sulamayı, ilaçlamayı iyi yaparsak; ziraat mühendisiyle, fenni teknik olarak çalışırsak iki üç kat artar üretimimiz. Ürünlerimizi başka yerlere göndermek yerine kendimiz işlemeye başladığımız zaman emin olun kazancımız çok daha fazla artacaktır. Bu gün bunun için hepimiz buradayız. Herkes işini güzel yapacak herkes bilmediğini sorup öğrenecek. Tarım il müdürünü, mühendislerimizi, çiftçilerimiz boş bırakmayacak. Sadece teşvik alabilmek için daireye gitmeyeceğiz. İşin doğrusunu öğrenme adına gideceğiz. Şanlıurfa’da üzerimizdeki en büyük yük bu potansiyeli harekete geçirmektir olacak. Bunu başardığımızda emin olun bu nüfusumuzun üç dört katını çok rahat bir şekilde besleme imkânı vardır. Rakamlar bunu gösteriyor, her şey bunu gösteriyor ama yeter ki siz değerli çiftçilerimizin bu işe sahip çıkın” şeklinde konuştu.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise, Türkiye’nin tarım alanında dünyanın gözde ülkelerinden biri haline geldiğini söyledi. Artık dünyada Ar-Ge çalışmalarına verilen öneme göre gelişmişliğin ölçüldüğünü anlatan Masum Burak, Türkiye’nin de son 10 yılda, 10 milyon TL olan Ar-Ge yatırımının 150 milyon TL’ye yükselttiğine dikkat çekti. “Ar-Ge olmadan kendi ürününü üretmeden bağımsızlıktan söz edilemez” diyen Masum Burak, tarımsal araştırma enstitülerinde sadece tohum üretmediklerini tanıtımı yapılan güneş pilini de 2 bin kişinin çalıştığı bu enstitülerde üretildiğini bildirdi.
Etkinlikte Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu da bir konuşma yaparken, konuşmaların ardından Vali Güvenç, Genel Müdür Masum Burak ve Rektör Mutlu, güneş pilinin yapımında ve kullanımında katkıda bulunanlara plaket verdiler.

Törenin sonunda, GAP Güneşi adı verilen Mobil Güneş Pili’nin tanımını yapan Güneş Pili Ekip Lideri Ümran Atay, Vali Güvenç ve beraberindekilere panelleri sayesinde ürettiği elektrik enerjisi ile tarlaları damla sulama sistemiyle sulayan sistem hakkında bilgi verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.