banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa URFASPOR Türkiye Diyarbakır

Gıdacılar Üretim için gün sayıyor

Tarım Bakanlığının hibe programından yararlanarak yapılan 19 Gıda İmalathanesi üretim için gün saymaya başladı. Yatırımcıların kendi yaptığı işletmelerle birlikte toplam 30 fabrikadan oluşan site yakında bölgenin en önemli gıda imalat merkezlerinden birisi olacak.

 

Gıda İmalatçıları Kooperatifi Başkanı Kureyşi Çelik, “Yatırımcılar ile kurumlar arasındaki işbirliğinin en güzel örneklerinden birisini gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese minnettarız”

Yapımına 2008 yılında başlanan Gıda İmalatçıları Sitesinde 1. Etap çalışmaları sona erdi. 30 fabrikadan oluşan sitenin inşaat çalışmaları ile makine montajları da tamamlandı. Sitede işyeri bulunan yatırımcılar üretime başlamak için gün sayıyor.

Basın mensuplarına teknik gezi düzenleyerek açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Gıda İmalatçıları Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kureyşi Çelik, tamamlanan 30 fabrikadan 19 tanesinin Tarım Bakanlığının yüzde 50 hibe programından yararlanılarak yapıldığını belirtti. Şanlıurfa’ya ve bölgeye daha kaliteli ve hijyenik ürün sunma gayreti ile yola çıktıklarını söyleyen Çelik, artık gıda imalatında merdiven altı üretimin sona ereceğini bildirdi.

 

15 AYRI KONUDA TOPLAM 30 YATIRIM

Siteyi kurarken bölgenin ihtiyaçları ile hammadde temini ve pazarlama avantajlarını dikkate alarak davrandıklarını belirten Şanlıurfa Gıda İmalatçıları Kooperatifi Başkanı Kureyşi Çelik, “Özellikle ilimizde mevcut olan veya son yıllarda yetiştirilen ve popüler olan bazı ürünler var. Yatırım konularını belirlerken uzmanlarla çalıştık ve yetiştirilen ürünler, işleme ve pazarlama avantajları gibi hususları ön plana çıkararak yatırım planlamasını gerçekleştirdik. Sitemizde 4 modern paketleme tesisinin yanında 5 adet soğuk hava tesisi var. Ayrıca birçok yatırımcının imalat sonrası kendi ihtiyaçlarına yönelik soğutma veya şoklama üniteleri var. Diğer tesislerimizi ise Nar İşleme, Badem İşleme, Fıstık İşleme, Sucuk Üretim, Domates Salçası, Biber Salçası, İsot İşleme, Sebze Kurutma, Pekmez İşleme, Zeytinyağı, Sadeyağ, Süt İşleme ve Yumurta Paketleme tesisleri olarak sayabiliriz” dedi.

 

KATMA DEĞER URFA’DA KALACAK

Şanlıurfa’nın bugüne kadar üreten ama yeterli ölçüde işleyemeyen bir tarzının var olduğunu bildiren Çelik, “Şimdiye kadar ürettiğimizi işleyemediğimiz için hep geride kalıyorduk ve işin kaymağını Urfa dışındaki imalatçılara kaptırıyorduk. Artık Katma değer Şanlıurfa’da kalacak ve sadece üreten değil, işleyen ve pazarlayan bir Şanlıurfa olacak” şeklinde görüş belirtti.

 

ÇOK SIKINTI YAŞADIK AMA DEĞDİ

Çalışmalara ilk başladıkları günden itibaren sıkıntısız bir günlerinin bile geçmediğini söyleyen Kureyşi Çelik, “Tarım Bakanlığı tarafından sürdürülen projelere başvurduğumuz anda tüm bürokratik yeterliliğimizi acilen tamamlamak zorunda kaldık. Hem faaliyet olarak yeniyiz, hem bir çok alanda acemiliğimiz var ve biz kuruluş, mülkiyet, proje gibi her konuda eksiksiz davranmak zorundayız. 2 buçuk 3 yıldır ben ve yönetimdeki arkadaşlarım bir gün olsun rahat uyuduk diyemeyiz. Çok çile çektik, çok sıkıntı yaşadık ama değdi. Biz bu konuda olağanüstü çaba sarfettik ama işin asıl kısmını bürokratlarımız, kurum ve kuruluş temsilcilerimiz ve bize güvenen büyüklerimiz halletti. Bu sitenin kuruluşu ve bugüne gelişi yani 3 yıllık öykümüz bundan sonra yapılacak benzer çalışmalar için çok iyi bir örnektir” şeklinde konuştu.

 

 

MEĞER TEK SORUNUMUZ BİR ARAYA GELEMEMEKMİŞ

Çalışmaların yürütülmesi esnasında ve sıkıntıların aşılması süreçlerinde yatırımcılar, kooperatif ve bürokrasiyi bir araya getirdiklerini ve sorunları bu şekilde çözdüklerine dikkat çeken Kooperatif Başkanı Çelik, “Yıllardır Şanlıurfa’nın bazı konularda geri kalmışlığının sebebini bir türlü anlayamazdım. Bu süreçte aslında tek sorunumuzun belirli bir amaç için bir araya gelemememiz olduğunu öğrendim. Bizler Şanlıurfa’da hep bir arada ve birlikteyiz ama eğer yatırım peşindeysen ve Ankara’da ya da bürokraside yalnızsan bir hiçsin demekmiş bunu öğrendim. Çok şükür Ankara’da ve Urfa’da bize ve sorunlarımıza sahiplenen bürokratlarımız var da işlerimiz bu seviyelere geldi. Milletvekillerimiz Emin Önen, Müfit Yetkin ve Yahya Akman ile Tarım Bakanımıza ve GAP’tan sorumlu Devlet Bakanımızın yanına gittik. Onlar kapıyı açtı biz derdimizi anlattık. Devlet Bakanımızın yanına gittiğimizde Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız ve Ticaret Borsası Başkanımız da bizimleydi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Belli bir hedef doğrultusunda ekip ruhuyla hareket edildiğinde başarmanın aslında o kadar da zor olmadığını gördük. ” şeklinde görüş belirtti.

 

SAYIN FERHAT ŞELLİ OLMASAYDI İŞE DAHİ BAŞLAYAMAZDIK

Yatırımlara ve yatırımcılara asıl sahiplenen kişilerden birisinin de Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli olduğunu söyleyen Kureyşi Çelik, “Tarım Bakanlığı hibelerinden yararlanmak için bizi yönlendiren ve her aşamada bize sahip çıkan kişi Müsteşarımız sayın Ferhat Şelli’dir. Öyle ki kendisini kaç defa ziyaret ettiğimizi ve aradığımızı hatırlamıyoruz bile.. Hem kendisi hem de yönlendirdiği bürokratları işe en az bizim kadar sahiplendiler. Tıkandığımız anda bulduğu çözümlerle bizi rahatlattı. Urfa’dan kabul edilen hibe proje sayısı eğer Türkiye’nin en yüksek rakamıysa, yiğidin hakkını yiğide vermek lazım diye düşünüyorum” dedi.

 

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANININ ELİ TAŞIN HEP ALTINDAYDI

Bir ilde imalatçıların yasal zemininde ve bir arada üretim yapmasının şehirleşme adına önemli bir gelişme olduğuna da dikkat çeken Kooperatif Başkanı Çelik, “Günümüz sanayi anlayışının moda tabirlerinden birisi de kümelenme.. Bu amaca yönelik faaliyetlerde yerel idarenin desteği olmazsa hiçbir şey yapamazsınız. Bu anlamda Valimiz ve Belediye Başkanımız taşın altına ellerini de kollarını da koydular. Mülkiyet konusunda birçok engeli sayın Valimiz sayesinde aştık. Belediye Başkanımız sayın Ahmet Eşref Fakıbaba takdir ve desteklerini hiç esirgemedi. Özellikle altyapı çalışmalarında bize sonsuz destek verdi. Tüm Belediye müdürlerine ve çalışanlarına bizimle ilgili işlerin çözümü konusunda destek ve talimat verdi. Kendilerine minnettarız” dedi.

 

BU İŞİN EMEKTARI O KADAR ÇOK Kİ..

İşin başından beri yalnız hareket etmediğini, dolayısıyla başarının sadece kendisine değil yönetimdeki arkadaşlarına da ait olduğunu söyleyen Çelik sözlerini şöyle tamamladı: “Ortada bir başarı varsa bunun sahibi kesinlikle tek kişi değildir. Ekibimle beraber gece gündüz beraber çalıştık. Sürecin her aşamasında Tarım İl Müdürlüğü personelinin ve İl Proje Yürütme Biriminin yardım ve desteklerini hep yanımızda hissettik. Belediye Başkan Yardımcımız Habip Arslan ve Evren Sanayi Kooperatifi Başkanı Mustafa Arslan neredeyse gece gündüz bizimle birlikteydi. Bayındırlık İl Müdürümüz Can Hallaç ve ekibinin yardım ve desteklerini unutmamız mümkün değil. Defterdarımız ve çalışanları sorunlarımızın çözümünde bize destek oldular. İl Başkanımız sayın Ahmet Düşünür, İl Genel Meclisi Başkanı sayın Uğur Beyazgül’e ve ismini zikretmediğimiz Urfa ve Urfalı sevdalısı emeği geçen herkese de ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz”.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.