banner2
Öne Çıkanlar Urfa Yetim Der toz Sugeldi Candeias

Türkiyede Kaya Gazı'ında umut verici gelişme! Kaya gazı nedir? nasıl çıkarılır

Dünya Enerji Konseyi ve Accenture Strategy tarafından hazırlanan ‘Kaya Gazı Global Bir Fenomen’ başlıklı raporda geleceğin enerjisinin “kaya gazı (shale gas)” olacağı belirtildi. Rapora göre, Türkiye’nin kaya gazı potansiyeli “umut verici”.

Sadece ABD'yi etkilemiyor

Kaya gazı dünya piyasalarındaki yükselişini sürdürürken, çeşitli pazarların dengesini ve fiyatları alt üst etmeye devam ediyor. Enerji dünyasının gözlerini üzerine çevirdiği kaya gazı (shale gas) özellikle ABD'nin enerji tüketiminde önemli bir paya sahip. Bugünlerde tüm dünyanın cevabını aradığı bir soru gündemde: "Geleceğin enerjisi kaya gazı mı?"

Dünya Enerji Konseyi ve proje ortağı Accenture Strategy kaya gazının dünya enerji sektörünü nasıl etkilediği ve gelecekte üstleneceği rolü anlatan bir raporla sorunun yanıtı açıklığa kavuşturuyor. 'Kaya Gazı, Global Bir Fenomen' başlıklı araştırma, kaya gazı üretiminin farklı ülkelerdeki ilerleme hızına odaklanıyor.

Araştırmaya göre fiyatların istikrarsızlığına rağmen, büyüme boyutu ve hızı, sadece ABD'yi değil, kaya gazı üretiminde ABD'ye yakın bir potansiyele sahip olan Çin, Arjantin ve Cezayir gibi pazarları da etkiliyor. Çalışma ayrıca, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Polonya ve Türkiye'de de kaya gazı potansiyelinin umut vadettiğine işaret ediyor.

'Türkiye'de çalışmalar sürüyor'

Dünya Enerji Konseyi Genel Sekreteri Christoph Frei, kaya gazının doğal kaynaklar pazarı dinamiklerinde on yıllarca sürecek değişime neden olacağını vurguluyor. Dünyada hızla yayılan kaya gazının tüketiciler için ulaşılabilir fiyatlarda olduğunu söyleyen Frei, kaynakların güvenliği konusundaki endişelerin de azaldığına dikkat çekiyor. Frei sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdiye dek ABD kaya gaza pazarının şaşırtıcı direnci, kaya gazında bir patlama yaşanmasına sebep oldu. Her ne kadar başka ülkeler ABD'nin benzersiz özelliklerine sahip olmasalar da, onlar da LNG üretimini ve ihracatını öğrenecek; bu da enerji pazarının küresel dinamiklerini değiştirecek."

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Murat Mercan ise, Türkiye'nin henüz kaya gazı potansiyelini araştıracak teknik donanıma sahip olmadığını ancak bu konuda çalışmalar yürütüldüğüne dikkat çekti. Mercan, yapılacak araştırmalar sonrasında ortaya konulacak kaya gazı potansiyelinin Türkiye'nin enerji güvenliğinde ciddi bir rol üstlenebileceğini vurguladı.

KAYA GAZI DÜNYA ENERJİ PAZARININ BELİRLEYİCİSİ OLACAK

'Kaya Gazı, Global Bir Fenomen' araştırması üç küresel trende işaret ediyor:

Buna göre, hali hazırdaki fiyat istikrarsızlığı nedeniyle sermayedarlar, ABD'deki gibi derin sondajlardan ziyade, daha esnek ve kısa vadeli yatırımlara yöneliyor.

İkinci eğilim ise kaya gazı operatörlerinin uluslararası büyümesini gösteriyor. Dünyanın dört bir yanındaki operatörler küresel fırsatların farkına vararak, Çin, Avustralya ve Arjantin gibi pazarlara yöneliyorlar ki bunun etkisi 2020 yılına gelmeden kendini hissettirecek.

Son eğilim ise birbirine bağlı pazarlarını durumunu ortaya koyuyor. Kimi ülkelerdeki arz fazlası, fiyatların normalleşmesine ve Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın üç bölgesel merkezini kapsayan pazarı daha küresel ve şeffaf hale getiren yapısal dönüşümlere yol açtı.

ABD kaynaklarının yüzde 49'u kaya gazı

Kaya gazının ne kadar hızla yayıldığını görmek için, ABD'ye bakmak yeterli. ABD'nin gaz kaynaklarının yüzde 49'unu kaya gazı oluştururken, 2019'da LNG kaynakları küresel kapasitenin beşte birine tekabül edeceği ve ABD'nin üçüncü büyük LNG ihracatçısı konumuna yükseleceği öngörülüyor.


KAYA GAZI NEDİR? KAYA GAZI NASIL ÇIKARILIR?
Kaya gazı ya da kayaç gazı, şeyl gazı, Devonik şeyl doğal gaz, organik madde yönünden zengin kil ile kuvars ve kalsit minerallerinden oluşan tortul kayacın (İng. shale) küçük gözeneklerinde bulunan ve yatay sondaj ile hidrolik kırma yöntemleriyle yer yüzüne taşınabilen, konvansiyonel olmayan enerji kaynakları arasında yer alan doğal gaza alternatif gaz.

Her shale kayacında kaya gazı bulunmayabilir, zira bunların belirli oranda organik madde içermesi ve yeterli olgunluğa ulaşması gerekir. Petrol ve doğal gaz, ana kayayı terk ederek farklı kayaçlar içine yerleşirken, kaya gazı bu ana kayayı terketmeyip kalan gazdır.
Kaynak : Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.