banner2
Öne Çıkanlar Urfa Urfa Balıklıgöl ABD MHP Haliliye

Kalkınma Bakanlığı, GAP İdaresi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile yürütülen proje kapsamında uygulanacak program ve toplantıya katılmak için Gaziantep’e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sürdürülebilir kalkınmanın modeli olarak GAP’ın uygulanmasının ve dünyaya tanıtılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Özel bir otelde düzenlenen toplantıya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Daimi Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ve davetliler katıldı.

Toplantı da bir konuşma yapan Bakan Yılmaz, GAP'ın sürdürülebilir kalkınma kavramını tam olarak karşılayan çok boyutlu bir programa dönüştüğünü ifade etti.

Kalkınan ülkelerin enerjiye daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli kaynaklara, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerjiyi verimli kullanmaya daha fazla önem vermesi gerektiğini söyledi.

GAP bölgesinin öncü rol oynaması çok önemlidir

Yılmaz, “En ucuz enerji, verimli kullanılan enerjidir. İsraftan kaçınmalıyız. Bunu yaptığımız zaman bir taşla birkaç kuş vuruyoruz. Ülkemizin enerjiye bağımlılığını azaltıyor, hava kirliliğini önlüyor, sanayinin rekabet gücünü artırmış oluyorsunuz. Hükümetin açıkladığı 25 Dönüşüm Programından birisi de enerji verimliliğidir. GAP bölgesinin de bu konuda öncü rol oynaması çok önemlidir.” dedi.

Gaziantep’in sanayi odağı ve girişimci odağı bir şehir olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep, Türkiye için önemli bir ilimiz. Organize Sanayi Bölgesinde birçok ilden daha fazla enerji tüketiliyor. Kalkınma Bakanlığı olarak Gaziantep ile özel olarak ilgileniyoruz. Bizim için örnek bir şehirdir. Türkiye’nin çok olumlu bir tecrübesidir. Bunu çok iyi anlamamız, desteklememiz ve ülkemize yaymamız lazım. Etrafındaki ülkelerde birçok sorun yaşanırken, Gaziantep’in büyümeye devam etmesi, ihracatını artırmaya devam etmesi hepimizin takdir etmesi gereken çok önemli performans. Bu, geleceğe dönük olarak bizlere umut veriyor.”

2016 yılında GAP Bölgesindeki bütün illeri kapsayacak olan “Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı”, GAP İdaresi ile İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları işbirliği ve eşgüdümü ile uygulanacak.

Toplam bütçesi 9 milyon TL olan program ile bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığın arttırılarak, enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması amaçlanıyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.