banner2
Öne Çıkanlar Urfa Şanlıurfa Balıklıgöl Yetim Der Onur Bilgen Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası

GAP Eylem Planı ile 4 milyon kişi iş bulacak

Şanlıurfa'ya 2009 yılının ilk 9 ayında sadece Sağlık harcamalarında 243 milyon lira gelmiş olduğunu belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, "Eğitim için 415 milyon lira gelmiş. Yılsonuna kadar 497 derslik daha tamamlanacak ve derslik sayısı 7 bin 9'a çıkacak. Sınıf mevcutları 59'dan 50'ye düşecek. Tabiî ki yeterli değil ama sonuçta bir emek, bir hizmet ve iyi niyetle bölgeye yöneliş var. Buraya para aktarılmasında hiçbir sıkıntı yok. Bazı ödeneklerin geri gitmesi ise projelerin bitirilememesinden kaynaklanıyor. Tarım, yenilenebilir enerji, kültür varlıkları koruma, KOBİ desteği gibi kaynaklarda Urfa'da 2008 harcamalarında nakdi gerçekleşme oranı % 95. Eğitim, istihdam, sosyal hizmetler ve yardımlaşma, kültür sanat, spor alanlarında nakdi gerçekleşme % 91. Sulama, enerji, ulaştırma, OSB, içme sularında küçük sanayi sitelerindeki gerçekleşme % 81. Genel toplam ise, Urfa'ya gelen yatırımlardaki gerçekleşme % 84. Bunlar içinde müteahhit firmanın eksikleri olabiliyor. Sonuçta insanla çalışıyorsunuz. Hava şartlarının uygunsuzluğu, alet edevatlardaki eksiklikler gibi çeşitli olumsuzluklar nedeniyle de olsa % 84 gerçekleşme var ve oldukça yüksek oran. Ama gönül isterki % 100'ü zamanında bitsin. Biz ve bölge insanı olan Devlet Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz bey de üzerinde duruyoruz. Zaten onun için sık sık bölgeye geliyor ve neyin gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırıyor ve neden olmadığını satır satır belirliyoruz ve üzerinde duruyoruz. İnşallah bunlarla alakalı önümüzdeki yıllarda da 2012 yılı sonuna kadar GAP Eylem Planını bitirmek noktasında bizlerde azami gayretimizi gösteriyoruz. Yani yaklaşık 4 milyon insanın iş bulacağı bir projeden bahsediyoruz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendisinden sonraki en büyük projesi olarak söylüyoruz. İcraata başlandığı dönemde de dünyada sayılı projeler arasındaydı. Yıllardır yapılamayan işlerden, yatırımlardan dolayı bu hale geldi" dedi.
Terörü ekonomik olarak kıyaslama
     Teröre 25 yılda faiziyle birlikte 300 milyar dolar harcanmış olduğunu belirten Milletvekili Önen, "Çok büyük bir para. Bu parayla neler yapılabilirdi dersek bakın ortaya ne çıkıyor; GAP'ın maliyetinin tamamı 32 milyar dolar. İşte böyle bir rakamla 9 ila 10 arasında GAP bitirilebiliyor. Bir GAP'ı bitirmeyi başaramadık 2002 yılına kadar. Ama inşallah önümüzdeki 5 yıllık süreç içersinde bitirmeyi düşünüyoruz. Atatürk Barajının maliyeti 4 milyar dolar. Ufak tefek bir hesaplamayla teröre harcanan para ile 75 tane Atatürk Barajı yapılabiliyor. Binlerce Km yol, binlerce Hastane, 16 derslikli yüzbin okul yapılabiliyor. Bunlar terörün görmediğimiz, hesap etmediğimiz maliyetleri. Bu paraları derleyip toparlayıp vatandaşın hizmetine vermek yerine savunmaya harcamışız. Ordaki insanlarımızın göçlerinden kaybetmişiz. İrdeledikçe inanılmaz ayrıntılar çıkıyor. Biz şu anda bölgesel baş aktör konumundayız. Ama uluslar arası aktör olabilmek için bölgedeki barışı tanzim etmeliyiz. Türkiye, AK Parti iktidarıyla küresel olduğu kadar bölgesel de bir misyon üstlenmiştir. Bu misyon deklare edilmiş açık bir vizyona, bir gelecek perspektifine dayanmaktadır. Hem milletimizin selameti, hem de insanlığın ortak yararı adına gerek bölgemizde, gerekse dünyamızda barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunmak en önemli görevimizdir" diye konuştu.

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.