banner2
Öne Çıkanlar Urfa Balıklıgöl Urfa Haber Sanlıurfa büyükşehir

GAP Eylem Planı İçin Toplandılar
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E. Sabri Ertekin Diyarbakır’da düzenlenen Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı Revizyon Toplantısına katılarak ilimizin mevcut sorunlarını ve önerilerini Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a aktardı.



Diyarbakır’da düzenlenen GAP Eylem Planı Revizyon toplantısına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın mülki amirleri, bazı bakanlıkların temsilcileri, ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin ile çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Cevdet Yılmaz’ın açılış konuşmasının ardından GAP BKİ Başkanı Sadreddin Karahocagil ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın GA Eylem Planındaki son durumlarını aktardıkları sunumlarını gerçekleştirdi. Sunumların ardından söz alan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E.Sabri Ertekin İlimiz için yapılan çalışmalara teşekkür ederek başladığı konuşmasında daha yapılacak çok işin olduğunu vurguladı. Başkan Ertekin konuşmasını şöyle sürdürdü. Sayın Bakanım Önelcikle ilimize yaptığınız katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanım Daha yapacak çok işimiz var. Birincisi, GAP ile birlikte 960 Bin Hektar sulanabilecek alan elde etmiş olacağız, şimdi 1. GAP Eylem Planıyla, aşağı yukarı 560 Bin Hektar alan sulanacak geriye kalan 400 Bin Hektarlık sulanacak alanlar için projeler geliştirmek gerekiyor. İkincisi sulama ve su yönetimi çok önemli bir durum, sulamada kullanılan bir enerji var bu enerji fiyatlarıyla baraj sulaması arasında bir dengesizlik var bunu çözülmesi gerekiyor. Bu olumsuzluklardan dolayı insanların aklına hep kötü şeyler geliyor. İlimizdeki insanların kötü anılmasını istemeyiz.  Enerji konumuz var, örneğin Amerika’da ve başka gelişmiş ülkelerde sanayide ve sulamada kullanılan enerji fiyatlarının daha düşük olduğunu ve az gelişmiş yerlerde yarısına kadar olduğunu belgeleriyle ispat ettik. Ülkemizde de son teşviklerde bekliyorduk ama çıkmadı. Yenilenebilir enerji konusu ilimiz ve bölgemiz için çok önemli, ülkemizin enerji sorununa çözüm olacağına ve yaklaşık 40 bin kişiye istihdam yaratacağına inanıyoruz. Bunun için Şanlıurfa’mızda bir örnek Güneş Enerjisi panel endüstrisi kurmak istiyoruz, bu konuda desteğinizi bekliyoruz. Bir diğer sorunumuz ise çevre yollarımız, yollarımız Gaziantep ve Ankara’ya göre çok geri durumda, bu konuda çok gecikmiş vaziyetteyiz. Belediyemizin de imkânları yetersiz. Ayrıca tarım alanlarımızda birim alandan elde ettiğimiz gelir arttırılabilir, yani alışılmış ürünler yerine ürün çeşitliliğini arttırarak gelirimizi de arttırabiliriz, bu konuda GAP İdaresi danışmanlık görevi üstlenecek uzmanları koordine edebilir. Ayrıca Atatürk Barajımız çevresine Burj El Arap gibi oteller yapmak istiyoruz. Ama DSİ yerleşmeye pek müsaade etmiyor bu konunun da çözülmesi lazım. Karacadağ Kalkınma ajansımızın uzman sayısının arttırılması da bizim için çok önemli, çünkü doğru yönde kullanılarak ilimize katkı sağlamak istiyoruz.  OSB alt yapısı için daha fazla kaynağa ihtiyacımız var. Turizm master planı toplantısı ilimizde yapıldı. Fakat tam yeterli olduğunu zannetmiyoruz bunun için de bir çalışma yapılmalı” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise toplantıda yaptığı açıklamada önerileri dinleme imkanı bulduklarını, bundan sonra bölgede yaşayan insanların talep ve beklentilerine uygun bir şekilde plan hazırlamanın mümkün olacağını söyledi. Sıfırdan başlamadıklarını belirten Bakan yılmaz, “Elimizde bir eylem planı var zaten. 2008'deki eylem planı ile gerçekten bu bölgelerimizde muazzam yatırım atağı başladı. Yatırımlar ivme kazandı. Bu dönem zaten sağlam olan bu zemin üzerinde ileri adımlar atmak mümkün olacak. Geçmişten eksik kalan işlerimiz varsa onları tamamlayacağız. Yeni fikirler geldi. Onları değerlendireceğiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.